REKLAMA

Pavilon FLOW - venkovní městský prostor pro každou příležitost

Jednoduchý a nenáročný nápad na výstavbu víceúčelového otevřeného pavilonu pro mládež v jiho-asijském univerzitním městečku je inspirací pro řadu podobných projektů po celém světě. „Dejme studentům prostor, oni už budou vědět co s ním,“ zněla teze architektů. A tak se stalo. Městský prostor, jehož účel tvoří lidé sami, si našel velkou oblibu.

Otevřít a zpřístupnit atraktivní prostor mládeži a umožnit jí plnohodnotnou zábavu. Jednoduché zadání, které pro projektanta-návrháře představuje komplexní problém. Pro zadavatele je totiž snadné vymezit cílovou skupinu „mládež“, nebo technicky zacílit stavebním záměrem na určité věkové kategorie, ale pokud jde o definici oné „zábavy“, se kterou se musí popasovat architekt, je to mnohem složitější. Kdo totiž dokáže určit, jak se dnešní mládež vlastně baví, a jak tedy postupovat při návrhu? Řešení, které nabídlo architektonické studio Department of Architecture (DoA) je přinejmenším inspirativní, a na síle a aktuálnosti projektu s názvem Flow nic neubírá, že je realizován právě v Thajsku.

Městečko Bang Saen, pro které DoA vypracovali svůj projekt, je navzdory malé velikosti na téměř každé turistické mapě. Důvod? Nachází se tu totiž poměrně hezké pláže, a díky propracovanému systému hromadné dopravy jsou to vlastně ty první, ke kterým si turista může dojet přímo z Bangkoku. Navíc jsou zdejší pláže levnější a ne tolik přeplněné, jako destinace vyhrazené milovníkům slunce, slaného vzduchu a koupání ve vlnách v Pattaya nebo Hua Hin. Čtyřicetitisícový Bang Saen, to ale není jen turistická zastávka s koupáním na trase z hlavního města do severní provincie Chonburi. Mimo jiné zde totiž sídlí vyhlášená thajská Burapha University, prestižní vzdělávací ústav s dlouholetou tradicí. Nás tolik asi nezaujme, že je zde k dispozici kolem padesátky studijních oborů, ale za zmínku určitě stojí, že se v kampusu během semestru pohybuje na 47 000 studentů. A právě na ně byl návrh DoA zacílen.

Když méně znamená více

DoA, konkrétně šéf-designéři Twitee Vajrabhaya Teparkum a Amata Luphaiboon, se rozhodli vzdát se snadné cesty (která by v konečném důsledku vyšla mnohem dráž), a to že by v rámci projektu vytvořili sérii tematických, sportovních a kulturních zastavení, jež by propojili do jednolitého studentského parku. Proč? I když počet studentů hledajících zábavu přesahuje během studijních měsíců počet obyvatel města, v období semestrálních prázdnin by takový rozlehlý kolos zel prázdnotou. Jiná alternativa? „Vytvořit takový prostor, kde by bylo na jednom jediném místě možné provozovat vše, aniž by to podléhalo dalšímu zbytečnému členění.“

Výsledkem je Flow, víceúčelový pavilon, který je schopen na malém prostoru hostit bezpočet studentských aktivit, a svým tvarem podporuje dynamičnost mladé generace. Řešení, které je rozhodně levnější, než multifunkční park, lokalizovanější a svým způsobem i působivější. Pavilon Flow totiž kombinuje výhody dané svým umístěním s nápaditým tvarem, neuzavírá se žádným aktivitám, neomezuje se jen na několik variant. Je prostě (navzdory své rigidní struktuře) flexibilní, tvárný a přizpůsobivý.

Členitý terén nabízí bezpočet variant využití

„Je to jako byste poskládali list papíru na jednotlivé nestejně dlouhé dílky,“ popisuje tvůrčí proces Kritbodee Chaicharoen, jeden ze členů projektového týmu. „Vzniknou plochy, lomové hrany a schody, které nejsou unifikované podle jedné šablony, ale právě tím získává interiér na síle.“ Sama prostorová konfigurace vnitřního prostoru pavilonu sice povětšinou předpokládá orientaci sedících a postávajících lidí vůči moři, nikdo ale nevymezuje prostor natolik, aby přítomní lidé nemohli sledovat na vyšších „schodech“ fotbalový zápas na přilehlém písčitém hřišti na druhé straně. „Lidé prostě můžou sedět kde, a jak se jim zlíbí, užívat si klidu a odpočinku, psát si úkoly nebo tiše studovat,“ dodává Chaicharoen.

Celý prostor může být ale využíván nejen z hlediska individuální formy, ale také jako místo pro pořádání malých koncertů, performancí, výstav, nebo třeba jako skromnější divadelní amfiteátr. Tím, jak jsou jednotlivé fragmenty podlahy vyzvednuty nad úroveň terénu, mohou současně sloužit jako stoly, židle i lavice. „Klidně tu můžete uspořádat letní piknik, nebo soutěž v grilování, nebo se sem může přesunout celá třída na přednášku, která se nemusí přece vždy odehrávat ve školní budově,“ říká další z projektantů DoA, Witthawat Prabhasawat. „Víte, pavilon Flow je prostě multi-funkční. Můžete předpokládat a různě interpretovat jeho využití v Bang Saen, ale díky tomu že je možné jej instalovat kdekoliv, na řadu variant svého využití jistě teprve čeká.“

Využití? Mládež si ho najde

V pavilonu Flow se prostě sami uživatelé stávají tím, kdo rozhodne o finální interpretaci, využití celého místa. Když zvážíme, že původní nulová hypotéza o využití prostoru vycházela ze „studentského parku“, tedy různých typů hřišť, sportovišť, oddělených studijních a relaxačních prostor (které by ale kromě svého primárního využití jiný potenciál neměly) jeví se „nevyjádřená a přitom všeobsažná“ varianta pavilonu Flow jako ideální řešení. „Proč pracně zjišťovat, jaký druh zábavy budou studenti vyhledávat – dejme jim prostor, a oni už budou vědět, co s ním,“ dodává Teparkum.

Střecha jako kovová koruna stromu

Třicetistupňová horka (jinak v Thajsku u moře průměrné teploty) by ale mohly být překážkou aktivnímu využití pavilonu, stejně jako přímo dopadající úpalné slunce. Proto se studio DoA velmi zajímavým způsobem zhostilo zastřešení, které sice poskytuje příjemný stín, ale přitom neodřezává pavilon Flow od přístupu denního světla. Základem střešního pokryvu se staly tři vrstvy kovových roštů, které svým mozaikovým překryvem vytváří příjemné a vzdušné zastínění. Je to do praxe převedený model přírodní inspirace, kdy jednotlivé etáže větvoví korun stromů postupně překrývají a poskytují stín a kořenům stromu, které chrání před vysycháním. Vícevrstvé provedení střechy navíc umožňuje regulovat teplotu, a díky podfukování střešní výplně nedochází k přehřívání povrchu.

Technické parametry stavby

Název projektu: ‚The Flow‘ – A Multipurpose Pavilion
Architektonické studio: Department of ARCHITECTURE Co., Ltd.
Lokalizace: Bang Saen, Thajsko
Vedoucí projektu: Twitee V. Teparkum, Amata Luphaiboon
Zadavatel: městská rada Saensuk
Financování: Tra Chang, SCG
Rok dokončení: říjen 2014
Projektový tým: Witthawat Prabhasawat, Kritbodee Chaicharoen
Návrh provedení osvětlení: Accent Studio
Strukturální inženýring: Paisan Pontpai

Sdílet / hodnotit tento článek

Mohlo by vás zajímat

Z ruin skleníků vznikne ve Voticích motýlárium

Z ruin skleníků vznikne ve Voticích motýlárium

Bezmála pětadvacet let čekaly skleníky ve Voticích na své další využití. Hospodařit se tu totiž přestalo už v roce 1992, a od té doby celá sestava nosných konstrukcí, pokrývající plochu 1100 metrů ...

Park beze stromů: Místo, které si lidé zamilovali

Park beze stromů: Místo, které si lidé zamilovali

Dania Park je příbřežním parkem, relaxační zónou, umístěnou na samotný okraj zálivu Öresund, úžiny která odděluje Švédsko od Dánska. Prostor vznikl jako dílčí projekt transformace Západního přístavu ...

Hotel na konci světa

Hotel na konci světa

Hotel na ostrově Fogo má velice netradičního investora – kanadskou charitativní organizaci Shorefast. Ta hotel nechala zbudovat jako odkaz k unikátní kultuře a hospodářství velmi odlehlé lokality – ...

Moderní poezie starých továren

Moderní poezie starých továren

Ateliérové bydlení s důrazem na velký otevřený prostor je symbolem svobodného životního stylu. Rakouský designér a výtvarník Peter Kogler navazuje na osobitou poetiku let šedesátých.

Terasy a jejich stínění

Terasy a jejich stínění

Vizuálně zajímavých a zároveň praktických dřevěných teras, kde si můžeme odpočinout a posedět s rodinou či s přáteli, nebývá mnoho. Často volíme již hotové sestavy a zapomínáme na dobré zastínění a ...

Teheránský víceúrovňový most spojuje lidi i parky

Teheránský víceúrovňový most spojuje lidi i parky

Rozvoj architektury v blízkovýchodních zemích povšechně stojí stranou zájmu světových médií. Přesto práce zdejších profesionálů umí překvapit, a nemusí se přitom jednat jen o zásadní (až ...

Městský mobiliář jako nepostradatelná součást města

Městský mobiliář jako nepostradatelná součást města

Do městského mobiliáře nepatří jen odpadkové koše a lavičky. Je to celá řada prvků, které společně utváří ucelenou podobu měst a obcí. Především jsou to tedy lavičky, nádoby na květiny nejrůznějších ...

Organická sauna na břehu jezera

Organická sauna na břehu jezera

Saunování v divoké přírodě je požitek sám o sobě. V kombinaci s moderní architekturou však nabízí mnohem víc. Příkladem je sauna připomínající jeskyni, ve které je možné spočinout na vlnách z ...

REKLAMA
REKLAMA

estav.cz v žebříčku návštěvnosti TOPlist