REKLAMA
S námi stavíte na informacích

Velký zahradní altán ukrývá nádherné detaily

Architektonické studio Vandersalm se úspěšně podílelo na realizaci nemocničního venkovního pavilonu, který bude sloužit pacientům během chemoterapie.
Velký zahradní altán ukrývá nádherné detaily

Úroveň té které země ne vždy přímo vyplývá z průměru HDP, ale existují určité „ukazatele“, které vám daný stát představí v jasném světle. Kontakt s realitou na úrovni ekonomie, vědecko-technologické úrovně a poznání hloubky vztahu k vlastním obyvatelům vám velmi jednoduše zprostředkuje návštěva místní nemocnice.  Tady uvidíte všechno, bez nějakého pozlátka. Někdy může z návštěvy takové instituce mrazit, ale rozhodně to nebude případ polikliniky v nizozemském městečku Hilversum. Zdejší nemocnice v Tergooi je vlastně ukázkou toho, jak dalece už lékařská věda pokročila, a co všechno je na poli aktuální medicíny možné. Moderní architektura k tomu pochopitelně patří.

Tergooi – lidé zde neléčí, ale uzdravují

Osmdesátitisícový Hilversum se nemocnicí v Tergooi po právu chlubí. Není to zase tak dávno, kdy například vznikla poptávka po vybudování nového centra pro výzkum plicní tuberkulózy. Nemocnice dokázala během zrychleného výběrového řízení nejen zvolit vítězný projekt modulární výstavby s garantovanou pětiletou životností, sehnat potřebné odborníky a zafinancovat výstavbu, ale dokonce ji během 16 týdnů po stránce stavební kompletace dokončit. A to se přitom jednalo o komplex laboratoří se specifickým režimem provozu (podtlakové místnosti, izolační komory, speciální model utěsnění vnější obálky konstrukce), tak aby žádná zkoumaná bakterie náhodou neunikla do okolí. V Tergooi prostě umí, ať už jde o léčení pacientů nebo výzkum onemocnění.

Chemoterapie si žádá sílu

Projekt architektů ze studia Vandersalm spjatý s touto nemocnicí se však netýkal výstavby nějakého jinde typického lůžkového pavilonu nebo akutního záchranného centra. Na zakázku vedení nemocnice se podíleli na realizaci zcela unikátního projektu, určeného pacientům nemocných rakovinou. Jednalo se o vytvoření venkovního prostoru, který by měl příjemcům chemoterapie zprostředkovat kontakt s vnější přírodou. Protože navzdory medikamentům či ozařování je to síla přírody a každého člověka, se kterou se musí při zápase s rakovinou počítat. Letní pavilon na klidném okraji nemocničního areálu Tergoogi, sousedící se vstupem do přírodní rezervace Gooi, se má stát místem tichého rozjímání, meditace, odpočinku při vyčerpávající léčbě.

Foto: Milad Pallesh

Venkovní pavilon pro dobití energie

Architekti z Vadersalm vsadili na ryze přírodní materiály, dřevo a kámen, plus polykarbonátové zastřešení. Vytvořili půlkruhovou platformu oddělených i propojených posezení, která se pohledově otevírají směrem do parkové zahrady. Jednotlivá posezení doplňují květináče a zazeměné přehrazení. Pacienti tak mohou sedět na lehátkách plážového typu, kryti před deštěm, a přesto pod otevřenou oblohou. Vdechovat uklidňující vůni levandule a heřmánku, a přitom se „nabíjet“ léčivou energií. Nic jiného než keře, stromy a květiny k vidění tu není, takže nic nenarušuje „regenerační“ potenciál, na který holandští specialisté sází. Ostatně, trend kontaktu s přírodou je u moderních lékařských zařízení stále častější, a Vandersalm na tento model pozitivně reagují.

Místnost otevřená do krajiny

Dřevěný pavilon pro venkovní část chemoterapie je chápán jako „do krajiny otevřená místnost“, poskytuje dostatek intimity a soukromí pacientům, ale přesto umožňuje komplexní prožitek místa. Ten umocňují i takové maličkosti jako jsou například ptačí budky, malé voliéry nebo netopýrovníky, potenciální úkryty pro zástupce místní fauny. Lidé po chemoterapii mohou v každý moment vidět prostou krásu života kolem sebe, a čerpat z něj sílu pro vlastní uzdravení.

PARAMETRIZACE

Název projektu: Project Chemotherapy Outsidele
Lokalizace: Tergooi, Hilversum, Holandsko
Architektonické studio: VANDERSALM aim (architektura, interiér, model)
Vedoucí projektu: Bart van der Salm
Rozloha: 196 m2
Užité materiály: dřevo, kámen, polykarbonát
Rok dokončení: 2015

Sdílet / hodnotit tento článek

Mohlo by vás zajímat

Park beze stromů: Místo, které si lidé zamilovali

Park beze stromů: Místo, které si lidé zamilovali

Dania Park je příbřežním parkem, relaxační zónou, umístěnou na samotný okraj zálivu Öresund, úžiny která odděluje Švédsko od Dánska. Prostor vznikl jako dílčí projekt transformace Západního přístavu ...

Terasy a jejich stínění

Terasy a jejich stínění

Vizuálně zajímavých a zároveň praktických dřevěných teras, kde si můžeme odpočinout a posedět s rodinou či s přáteli, nebývá mnoho. Často volíme již hotové sestavy a zapomínáme na dobré zastínění a ...

Organická sauna na břehu jezera

Organická sauna na břehu jezera

Saunování v divoké přírodě je požitek sám o sobě. V kombinaci s moderní architekturou však nabízí mnohem víc. Příkladem je sauna připomínající jeskyni, ve které je možné spočinout na vlnách z ...

REKLAMA
REKLAMA

estav.cz v žebříčku návštěvnosti TOPlist