REKLAMA
Témata Hledat

Architektonické inspirace

Mozaika nápadů z celého světa na ESTAV.cz!

Weritas – Návštěvnické a vinařské centrum, ze kterého uvidíte celý kraj

Realizovaný projekt rakouského architektonického studia gerner°gerner plus, zaměřený na výstavbu návštěvnického a vinařského centra ukázal, že i moderní stavební prvky mohou odrážet hloubku tisícileté tradice.

Městečko Kirchberg am Wagram v dolním Rakousku dosud mohlo budovat svůj cestovní ruch jen na historickém dozvuku Napoleonských válek. Nedaleko odtud totiž roku 1809 francouzská a rakouská vojska rozřešila mušketami a děly jeden svůj územní spor, čímž se lokalita nesmazatelně zapsala do cestovních bedekrů military nadšenců. Jakoby stranou zájmu turistů stála mnohem starší a o poznání civilnější tradice, spojená s pěstováním vína.

Na prosluněných vápenitých půdách tu révu vinou šlechtili už staří Římané, a po desítky následujících generací předávané zkušenosti teď učinily z celého tullnského regionu vinařskou perlu. V Kirchbergu, sídlem s 3600 obyvateli, stojí přes 300 vinných sklepů a funguje více než deset velkých vinařství. Chyběl tu ale prostor pro společnou prezentaci výsledků práce vinařů na patřičné úrovni. To se ale změnilo v roce 2009, spolu s otevřením weritas, regionálního návštěvnického a vinařského centra.

Soutěž o nejlepší architektonický návrh, který by v sobě odrážel vinařskou, kulturní i historickou tradici kraje, rozhodně nebyla svými příspěvky skromná. Zatímco na Moravě či v polabské nížině se v podobných případech sází spíše na přírodní materiály a tradiční vzhled, v Kirchbergu se v projektech nešetřilo ostrými lomovými hranami, betonovými masivy, sklem či železnými skulpturami. Od roku 2007 trávila odborná komise sezvaná místní obchodní komorou řadu měsíců, než vybrala vítězný projekt. Pod „Weritas“ jsou podepsáni architekti a designéři Matthias Raiger, Peter Blasl, Laurenz Vogel, Oliver Gerner a Christian Münster z architektonického studia gerner°gerner plus.

Nové návštěvnické a vinařské centrum v Kirchbergu nad Wagramem má dvě podlaží a plochu 550 metrů čtverečních. Centrální objekt je vyroben ze zesíleného železobetonu, a je podepřen několika ocelovými nosníky situovanými za skleněnou fasádou. Budova je částečně zasazena pod horizont, a díky rozměrným suterénním prostorám tak vypadá mnohem menší, než ve skutečnosti je. Na povrch vystupující část má fasádu ze zelenošedých cementových obkladů, a svým tvarem částečně kopíruje sklon příkrého sprašového výstupu. Díky tomu stojí mezi návštěvníky centra a okolní pestrou krajinou jen skleněná stěna, která jim umožňuje přehlédnout vinařský celý region až po horizont.

Stavba na svahu by mohla z technického hlediska představovat problém, ale v pojetí projektantů z gerner°gerner plus se negativa změnila ve výhodu. Suterénní prostory, zasazené do tělesa svahu, jsou totiž ideální pro uchovávání vinných archivů. Přenesení úložných prostor pod úroveň terénu významným způsobem snížilo náklady na klimatizaci a tvorbu „umělého klimatu“. Interiér celého objektu je tak příjemné svěží a chladný i v horkých letních měsících. Energii návštěvnickému a vinařskému centru navíc dodává geotermální čerpadlo, které pomáhá snižovat provozní energetický standard. Celý objekt, včetně infocentra, prodejny suvenýrů, koupelen a toalet je kompletně bezbariérový. Za prosklenou terasou v prvním patře můžete popíjet, a z příjemného stínu obhlížet krajinu, ve které se rodí víno více než tisíc let.

Technické parametry

Název projektu: weritas - Regional Visitor and Wine Center
Architektonické studio: gerner°gerner plus
Lokace: Kirchberg am Wagram, Rakousko
Rozloha: 550 m²
Rok dokončení: 2009
Projektový tým: Matthias Raiger, Peter Blasl, Laurenz Vogel, Oliver Gerner, Christian Münster
Zadavatel: Marktgemeinde Kirchberg am Wagram

Sdílet / hodnotit tento článek

Mohlo by vás zajímat

Kam s lidmi? Architekti vyřešili problém s návalem turistů

Kam s lidmi? Architekti vyřešili problém s návalem turistů

Lidé z YAA sem byli přizváni k návrhu jednoho dílčího projektu, ale právě jejich přístup poukázal zbytku města na možné řešení vytvořené „nárazové“ návštěvnické situace. Jejich projekt minimalisticky vyvedené pekárny a baru Sawamura se stal jakýmsi návodem pro případ přívalu turistů.

Tribeca Loft – jak bydlí celebrity na nejdražší adrese USA

Tribeca Loft – jak bydlí celebrity na nejdražší adrese USA

Andrew Franz Architect PLLC charakterizují svůj projekt Tribeca Loft jako přestavbu části historického skladiště (střechy a sníženého patra) v severní části čtvrti Manhattanu, na loftové bydlení o rozloze 280 metrů čtverečních. Jejich realizovaný záměr se vyznačuje vysokými nároky na rezidenční zázemí klientů, ...

Pavilon FLOW - venkovní městský prostor pro každou příležitost

Pavilon FLOW - venkovní městský prostor pro každou příležitost

Jednoduchý a nenáročný nápad na výstavbu víceúčelového otevřeného pavilonu pro mládež v jiho-asijském univerzitním městečku je inspirací pro řadu podobných projektů po celém světě. „Dejme studentům prostor, oni už budou vědět co s ním,“ zněla teze architektů. A tak se stalo. Městský prostor, jehož účel tvoří lidé ...

Administrativní budova jako ideální příklad městského zemědělství

Administrativní budova jako ideální příklad městského zemědělství

Nezaměnitelný a nepřehlédnutelný vzhled stavby, požadavek na urychlenou konstrukci a přitom zachování minimálních nákladů. Můžeme tedy říci, že trojice připomínek zadavatele stavby administrativní budovy nijak nevybočuje z průměrné „originality“ všech ostatních. S takto rozdanými kartami ale vietnamské studio H&P ...

Dům jako okno do krajiny

Dům jako okno do krajiny

Harmonický domov s privátní zahradou je možné vytvořit kdekoli. Důkazem je přestavba, která rozšířila malý rodinný dům v hustě osídlené části Japonska o multifunkční prostor s kuchyní, zimní zahradu s houpačkou, stromy, trávou a výhledem na nebe.

Interiér vinárny oživil netradiční policový systém

Interiér vinárny oživil netradiční policový systém

Úkolem architektů bylo uspořádat prostor prodejny vín tak, aby splňoval požadavky na velkou výstavní a skladovací plochu i poskytoval zázemí personálu, zároveň byl netradiční pro oko kolemjdoucího. Základem řešení interiéru se stal policový systém s diagonálním členěním. Toto členění bylo vtipně využito a s doplněním ...

REKLAMA