REKLAMA
Témata Hledat

Architektonické inspirace

Mozaika nápadů z celého světa na ESTAV.cz!

Bývalou maštal pro ustájení koní proměnili mladí architekti na útulnou vinárnu

Staré stavení v Horních Raškovicích u Heřmanova Městce původně sloužilo pro ustájení domácích zvířat a uskladnění sena. Část objektu prošla v nedávné době výraznou proměnou. Bývalá maštal pro koně nyní slouží jako rodinná vinárna.

Architekti Jan Komárek a Roman Kučírek z pardubického ateliéru 3K Architects tuto vinárnu navrhli a zrealizovali vlastními silami pro radost celé rodiny a přátel. Vzniklo tak osobité místo setkávání nejen u dobrého jídla, ale i kvalitního vína.

Osvobození prostoru od omítek

Návrh interiéru se spontánně měnil tak, jak se očišťovaly a odkrývaly jednotlivé konstrukce. Autoři hledali cestu, která zachová ducha prostoru při kombinování tradičních a moderních povrchů a prvků. Prostor maštale čtvercového půdorysu je zastropen valenými cihelnými klenbami do ocelových nosníků, které bezesporu patří k dominantě prostoru. Po odkrytí původních omítek bylo rozhodnuto o částečném přiznání cihelné struktury zdiva a kleneb.

Valené klenby vykazovaly lokální poruchy, bylo tak nutné celou konstrukci stabilizovat trojicí ocelových táhel. V půdním prostoru tak vznikl mohutný železobetonový věnec, který přenáší vodorovné síly od navržených táhel. Samotný interiér je založen na pravdivosti tradičních materiálů. Kombinovány jsou hrubé povrchy obnažených kleneb a zdiva s hladkými povrchy nové podlahy z kletovaného betonu a štukovými omítkami opatřenými tabulovou barvou.

Dominantou prostoru je stůl netradiční konstrukce

Dominantou prostoru je dubový stůl podle návrhu architektů, ke kterému byly postupně vybírány staré židle z ohýbaného dřeva. Zajímavostí rozměrného stolu, který měří na délku přes tři metry, je jeho netradiční konstrukce bez výztuh. Tuhost masivního stolu zajišťuje čtveřice dřevěných nohou obdélníkového půdorysu, které jsou pomocí závitových tyčí kotveny k desce stolu. Obdélníkové nohy stolu jsou v rozích nápaditě směrově prostřídány k zajištění stability.

Osvětlení prostoru zajišťují retro žárovky volně rozvěšené na nových ocelových táhlech. Přívody k jednotlivým zdrojům osvětlení jsou řešeny přiznanými textilními kabely s černobílým „žehličkovým“ vzorem. Celkový charakter interiéru podtrhují repasovaná vídeňská kamna s více jak 100letou historií a starý fotografický reflektor, který svým nepřímým nasvětlením obnažených kleneb vytváří kouzelnou atmosféru pro vychutnání skleničky vína, které bylo sklizeno a vyrobeno z vinné révy obepínající celé staré stavení.

Ing. arch. Roman Kučírek

Vystudoval obor Architektura a stavitelství na Fakultě stavební ČVUT v Praze. Absolvoval zahraniční studijní stáže na Cardiff University ve Velké Británii a University of New Orleans ve Spojených státech. Z pracovních zkušeností zmíníme rekonstrukci hotelu v evropské organizaci pro jaderný výzkum CERN ve švýcarské Ženevě. V roce 2016 spoluzaložil architektonické studio 3K Architects. Vede i vzdělávací kurzy pro stavaře a klienty, které mají za cíl zlepšení komunikace a důvěry při realizaci stavebních a projekčních zakázek.

Ing. arch. Jan Komárek

Vystudoval obor Architektura a stavitelství na Fakultě stavební ČVUT v Praze. Získal několik ocenění za své architektonické návrhy a má dlouholeté zkušenosti jako vedoucí architekt. V roce 2016 spoluzaložil architektonické studio 3K Architects.

Sdílet / hodnotit tento článek

Mohlo by vás zajímat

Statické poruchy kleneb: Proč vznikají trhliny a jak je řešit?

Statické poruchy kleneb: Proč vznikají trhliny a jak je řešit?

Klenby vynalezli již ve starém Římě. Z hlediska statiky se jedná o dokonalé uspořádání, jaké přenáší efektivně síly v konstrukci až do paty – do základů. Vydrží i tisíce let. Problém nastává, pokud na klenbu začnou působit síly, na které nebyla navržena. Pak na klenbě vznikají statické trhliny. To se děje, když klenbu ...

Rekonstrukce proměnila stáje na domácí pracovnu a čítárnu

Rekonstrukce proměnila stáje na domácí pracovnu a čítárnu

Studio Farris Architects přetvořilo objekt původního malého skladiště zemědělského nářadí (byť je v popisu architektů vytrvale uváděno jako "stáj", s rozlohou necelých 80 metrů čtverečních je to hodně skromná stáj), coby součást rozsáhlého areálu bývalé farmy, na netradičně pojatý prostor pracovny kombinované s ...

Ze stájí vzniklo moderní bydlení

Ze stájí vzniklo moderní bydlení

Maštal není dobrá jen pro koně. Důkazem je ohleduplná rekonstrukce od AR Design Studia, jež změnila chátrající dostihovou stáj v osobitý rodinný dům.

Interiér vinárny oživil netradiční policový systém

Interiér vinárny oživil netradiční policový systém

Úkolem architektů bylo uspořádat prostor prodejny vín tak, aby splňoval požadavky na velkou výstavní a skladovací plochu i poskytoval zázemí personálu, zároveň byl netradiční pro oko kolemjdoucího. Základem řešení interiéru se stal policový systém s diagonálním členěním. Toto členění bylo vtipně využito a s doplněním ...

REKLAMA
REKLAMA