REKLAMA

Ze stájí vzniklo moderní bydlení

Maštal není dobrá jen pro koně. Důkazem je ohleduplná rekonstrukce od AR Design Studia, jež změnila chátrající dostihovou stáj v osobitý rodinný dům.
Ze stájí vzniklo moderní bydlení

Cihlová budova Manor House Stables stojí v malé vesničce Headbourne Worthy nedaleko Winchestru. Po desítky let sloužila k ubytování vysloužilých závodních koní, mezi nimi i několika šampionů. Poté co přestala sloužit svému účelu, nechali ji majitelé chátrat. Když architekt Andy Ramus spatřil dům poprvé, byla z dřívější chlouby venkovské architektury pouhá ruina. Stavba ho upoutala natolik, že nahlédl dovnitř. V interiéru objevil ohromný potenciál, který se rozhodl využít.

Architekt ruinu odkoupil a spolu s kolegy ze studia AR Design Studia vypracoval odvážný projekt, který měl stáj proměnit v komfortní bydlení pro rodinu. Cílem bylo zachovat co nejvíce původních prvků a najít pro ně nové praktické využití. Příkladem může být třeba moderní umyvadlo rafinovaně ukryté do žlabu pro koně. Nově přidané části interiéru jsou většinou bílé. Design nábytku je střízlivý, bez ozdob. Slouží jako neutrální podklad, který umožňuje vyniknout původnímu vybavení.

Základní tvar Manor House Stables se při rekonstrukci prakticky nezměnil. Nutné bylo opravit poškozené zdi a nahradit stará okna a dveře kvalitnějšími kusy. Nejvýraznějším zásahem byla kompletní výměna střešní krytiny. Nově sedlovou střechu zdobí tašky v šedém odstínu, jež ladí s barvou rámů oken a dveří.

Poškozené a výrazně opotřebené kovové mříže, staré kamenné žlaby, dřevěné dělicí příčky i posuvné dveře byly odvezeny, repasovány odborníky a vráceny na místo. Výsledkem je nápaditý interiér, ve kterém příjemně kontrastuje patina starého dřeva a kovu se sněhobílou výmalbou stěn, několika kusy moderního nábytku a decentními tmavě šedými obklady stěn v koupelnách. Denní světlo do interiéru proudí skrz několik oken ve zdech, na střeše i skrz nová velkoformátová okna a skleněné dveře obrácené směrem do ulice. Po setmění osvětlují prostor masivní kovové lustry v industriálním stylu.

Ačkoli stáje složí jako klasický rodinný dům, na zdi zde prakticky nenarazíte. K oddělení jednotlivých místností, jež tvarem kopírují původní stání pro koně, slouží repasované příčky vyrobené z tmavého masivního dřeva. Výjimkami jsou pouze stěna z mléčného skla a vestavěná skříň, které oddělují prostor na spaní od koupelny. Hezké kamenné žlaby, pítka i kovové prvky se staly součástí elegantně řešených koupelen.

Vnitřní dispozice domu jsou funkční a dělí prostor na dvě hlavní části. V klidové zóně jsou situovány tři místnosti vyhrazené spánku a odpočinku. Největší ložnice slouží majitelům. Kromě šatny obsahuje také komfortní hygienické zázemí se solitérní vanou. Ložnice pro děti je volně spojena se sprchovým koutem. Třetí pokoj bez koupelny slouží k ubytování návštěv. Hned za ložnicí pro hosty začíná společenská zóna. Kromě minimalistické kuchyně zahrnuje také jídelnu, rodinnou koupelnu a velkorysý obývací pokoj, ze kterého je možné vystoupit ven na terasu.

Sdílet / hodnotit tento článek

Mohlo by vás zajímat

Staré stáje přestavěli architekti na novou funkci

Staré stáje přestavěli architekti na novou funkci

Na konci roku 2014 bylo architektonické studio lab03 v úzké spolupráci s budoucím hlavním dodavatelem stavby, společností Somass vybráno ve veřejné soutěži k realizaci nevšední zakázky. Hlavním bodem ...

Starou stodolu přestavěli na útulnou chatu

Starou stodolu přestavěli na útulnou chatu

S trochou fantazie se i stodola může změnit na unikátní bydlení. Dokládá to i příklad rekonverze „dřevěné boudy“ ve švýcarském Sarreyer. Na to abyste si dnes mohli pořídit luxusní chatu mezi ...

White villa – dům s (ne)tradiční sedlovou střechou

White villa – dům s (ne)tradiční sedlovou střechou

Zapálený pro svou vizi, ale nejistý v tom, jak jí dosáhnout, zapojil klient do návrhu svého moderního, minimalistického a otevřeného rodinného domu profesionální architekty. Záměr, se kterým byl dům ...

REKLAMA
REKLAMA

estav.cz v žebříčku návštěvnosti TOPlist