REKLAMA
S námi stavíte na informacích

Starou stodolu přestavěli na útulnou chatu

S trochou fantazie se i stodola může změnit na unikátní bydlení. Dokládá to i příklad rekonverze „dřevěné boudy“ ve švýcarském Sarreyer. Na to abyste si dnes mohli pořídit luxusní chatu mezi letovisky údolí Bagnes, by nejspíš museli začít šetřit už vaši prarodiče. Jenže když už máte nápad a práce se chopí sehraný tým Sacha Martin, Laurent Berset, Romain Pellissier z architektonického studia Alp’Architecture Sàrl, můžete si jen gratulovat. Výsledkem může být další JS´Barn.
Starou stodolu přestavěli na útulnou chatu

Rekonverze neboli přebudování existujících starých budov pro nový účel, se ve světě stává stále populárnější. Důvodů pro takové počínání je jistě celá řada, ale stále častěji nad jiné vyniká zejména dostupný finanční režim klienta a poptávka po luxusní lokalizaci výsledného objektu (s minimálními náklady na pořízení stavebního pozemku).

Může se to zdát na první pohled bláhové, pořizovat si polo-sesutý větrný mlýn, starou ovčáckou salaš bez střechy nebo obyčejnou dřevěnou stodolu. Jenže po vhodně zvoleném provedení rekonstrukce získáváte úžasnou stavbu na velmi lichotivé, často až exotické lokalitě. A pochopitelně, vkusnou rekonverzí vytváříte i nemalé pouto s minulostí, které se u nemovitostí cení.

Hit posledních let

Na adresu Alp’Architecture Sàrl nutno zmínit, že tento tým se na rekonverze alpských ruin a tvar již nedržících zemědělských usedlostí přímo soustředí. Objevili prostě „díru na trhu“, a v současnosti dominují rekonstrukčním a renovačním zakázkám od Wallis po Lausanne. Získané zkušenosti pak plně reprezentuje i zmíněný realizovaný projekt JS´Barn.

Foto : Christophe voisin

JS´Barn, to je proměna k nepoznání. Původní stavba zemědělské stodoly určené k uskladnění obilnin, píce a dobytka přes zimu, pocházela z roku 1792 a držela pohromadě jen díky masivnímu trámoví. O více než dvě století později ji zakoupil mladý pár (který si nepřál být jmenován), který se rozhodl renovovat stodolu do podoby třípodlažní chaty.

Práce jako ve skanzenu

Následně pak profesionálové z Alp’Architecture Sàrl detailně zaměřili celý objekt z hlediska jeho objemu, trám po trámu očíslovali a rozebrali, a předali tesařům. Ti pak byli schopni „oživit“ staré věkem zašlé části, a některé poškozené kompletně nahradit. Nakonec se podařilo jednotlivé díly dosadit na ta samá místa.

Nutno dodat, že se při této práci, která se blíží profesi tesařů z historických dřevěných městeček a skanzenů, se hodně pracovalo s dobovými černobílými fotografiemi. Této původní předloze pak odpovídá i aktuální umístění oken (s výjimkou severní prosklené fasády).

Šlo nám o to zachovat co nejvíc původní podobu objektu,“ zmiňují na adresu přání zadavatelů architekti z Alp’Architecture Sàrl. Samotné přízemí pak bylo provedeno z betonu (aby stavba odpovídala stávajícím standardům bydlení) a trámy pro horní část stavby byly připraveny v dílně, aby mohly být hotové smontovány přímo na stavbě. Výsledek stojí opravdu za to.

Foto : Christophe voisin

Postřehy a poznámky Alp’Architecture Sàrl o švýcarských rekonverzích

  • Rekonverze starého objektu vám dává nevšední přístup k získání unikátní formy bydlení v překrásné, až idylicky venkovské krajině, kde byste jinak pravděpodobně nezískali povolení pro novostavbu.
  • Objekty jako stodoly, salaše a staré stáje disponují doslova nadbytkem místa. Umožňuje vám to lepší rozvrhnutí místností při zachování tradičního rázu budovy. Problematické může být napojení objektu na rozvodné sítě.
  • Rekonverze objektu vás pravděpodobně nevyjde levněji, než klasická stavba. Například britští JBArchitects kalkulují s částkou od 600-1200 liber za met čtvereční. Určitou výhodou je, že financování projektu může být rozloženo do delšího časového úseku.
  • V některých lokalitách vás pak může v tvůrčím rozletu velmi limitovat požadavek na zachování krajinného rázu, nebo přímo památkářský odbor. Provedené změny na stavbě pak musí většinou mít vratný charakter.
  • Určitou nevýhodou je zde délka celého stavebního procesu. Alespoň za předpokladu, že chcete maximálně zužitkovat, co se v místě nachází. Je zapotřebí vyjádření architekta, ale i důsledná prohlídka a vyhodnocení využitelnosti zachovalých prvků.

ÚDAJE O PROJEKTU:

Název projektu: JS´Barn
Typ projektu: rekonverze zemědělského stavení (stodoly)
Architektonické studio: Alp’Architecture Sàrl
Lokalizace: Sarreyer, Bagnes – Wallis, Švýcarsko
Vedoucí architekt: Sacha Martin
Zahájení stavebních prací : 2015
Rok dokončení: 2014
Projektový tým : Laurent Berset, Romain Pellissier
Strukturální design: Grégoire Bruchez
Dodavatel stavby: LBI Lattion Bruchez ingénieurs SA
Zednické práce : Victor Bruchez SA, Prarreyer
Tesařské a truhlářské práce : Besson charpente, Sembrancher
Izolace objektu : Karlen et cie SA, Le Châble
Vytápění : Carroz SA, Versegères
Návrh interiéru : Manenti-Fellay Sàrl
Dekorace : Sarah Chevallaz

PARAMETRIZACE:

Měřítko/rozsah: 90 m2
Rozloha pozemku: 124 m2
Počet podlaží : 2+1

Sdílet / hodnotit tento článek

Mohlo by vás zajímat

Staré stáje přestavěli architekti na novou funkci

Staré stáje přestavěli architekti na novou funkci

Na konci roku 2014 bylo architektonické studio lab03 v úzké spolupráci s budoucím hlavním dodavatelem stavby, společností Somass vybráno ve veřejné soutěži k realizaci nevšední zakázky. Hlavním bodem ...

V podkroví domu vykouzlili netradiční hernu pro děti

V podkroví domu vykouzlili netradiční hernu pro děti

Zajímavý nápad na alternativní využití volného prostoru v praxi realizovali architekti z taiwanského architektonického studia Yestudio. Neobydlenou místnost pod střechou rodinného domu v Taipei ...

Originální pracovna v dřevěném zahradním domku

Originální pracovna v dřevěném zahradním domku

Na zahradě domu v Nizozemském Voorburgu vybudovalo holandské architektonické studio Bloot Architecture rozměrově malou dřevostavbu. Ta slouží svým majitelům jako pracovna nebo „pokoj" pro hosty. ...

Chata pod tradiční slupkou ukrývá moderní interiér

Chata pod tradiční slupkou ukrývá moderní interiér

Architekt Peter Sahlin ze studia pS Arkitektur si pro sebe a svojí rodinu navrhl v toce 2005 horskou chatu v oblasti Švédských vřesovišť Härjedalen. Strohý tmavý vnější plášť si vypůjčuje ...

Obytný dům na předměstí Medellínu

Obytný dům na předměstí Medellínu

Obyvatelé moderního města se nezříkají prvků tradiční architektury, byť je spojena s jejich vlastní „venkovskou“ minulostí. Casa BO /House BO od architektonického studia plan B arquitectos z tohoto ...

Ze stájí vzniklo moderní bydlení

Ze stájí vzniklo moderní bydlení

Maštal není dobrá jen pro koně. Důkazem je ohleduplná rekonstrukce od AR Design Studia, jež změnila chátrající dostihovou stáj v osobitý rodinný dům.

Dřevěný dům tančící mezi stromy

Dřevěný dům tančící mezi stromy

Návrh zahradního domu, elegantně se vinoucího mezi vzrostlými stromy v zahradě, je odpovědí na požadavky matky rodiny upoutané na invalidní vozík, která se díky svému hendikepu cítila omezena na svůj ...

Dřevěný hypermarket s nulovou uhlíkovou stopou

Dřevěný hypermarket s nulovou uhlíkovou stopou

V severovýchodních Čechách v Jaroměři stojí první hypermarket s nulovou uhlíkovou stopou. Chytrá řešení doplněná o potřebné technologie a hospodaření s vodou z něj tvoří následováníhodný příklad.

Barevný dřevěný altán uprostřed lesoparku

Barevný dřevěný altán uprostřed lesoparku

Magická barevná stavba mezi vzrostlými stromy parku Dartford Central Park je počinem britského studia Weave. Jako součást projektu Ecology Island, jehož cílem je oživit park a přiblížit ho lidem, ...

REKLAMA
REKLAMA

estav.cz v žebříčku návštěvnosti TOPlist