REKLAMA
Témata Hledat

Architektonické inspirace

Mozaika nápadů z celého světa na ESTAV.cz!

Staré stáje přestavěli architekti na novou funkci

Na konci roku 2014 bylo architektonické studio lab03 v úzké spolupráci s budoucím hlavním dodavatelem stavby, společností Somass vybráno ve veřejné soutěži k realizaci nevšední zakázky. Hlavním bodem zadání projektu se totiž stala poptávka po novém, reprezentativním návštěvnickém centru, které by se mělo nacházet v těsném sousedství historického opevnění města Heemskerk.

Toto severo-holandské město disponuje na svém katastru hned dvěma významnými fortifikačními památkami, ale na rozdíl od turisty preferovaného "zámku" Heemskerk se požadovaný objekt měl nacházet u čtvercových věží vodní tvrze Assumburg.

Obě tyto hradbami a střílnami oplývající památky sehrály v dějinách města, a ostatně často celého Holandska důležitou roli. Bránily totiž vstupu nezvaných hostů a dobyvatelů na území Nizozemska. Úspěšně v případě nájezdníků ze západního Fríska, o poznání méně úspěšně pak v době proti-habsburského povstání.

A zatímco se z opevnění Heemskerk stala vděčně navštěvovaná perla čtyřicetitisícového města, věže Assumburgu (vybudované na ruinách starého Oud Heemskerk) stály poněkud stranou, jako zakonzervovaná, ale neprávem opomíjená památka minulosti. Odbor památkářů spolu s radou města se to rozhodl změnit, a spolu s "oživením" staré tvrze měla ruku v ruce jít i výstavba nového návštěvnického centra.

Na bedrech architektů ze studia lab03 ze Westzaanu ležela sice "jen" povinnost zpracovat návrh projektu návštěvnického centra, a nikoliv rekonstrukční proces Assumburgu, přesto se však nejednalo o snadný úkol. Výsledek totiž musel odpovídat historizujícímu charakteru celé lokality, plynule navazovat na objekt tvrze a rozsáhlých zámeckých zahrad. A přitom odpovídat nárokům kladeným na moderní objekt návštěvnického centra, který vyniká patřičnou mírou přehlednosti a interaktivity. Postavit v těsném sousedství "starého" moderní budovu tedy nepřipadalo v úvahu.

Foto: Jeroen Staats

Plánovaný objekt návštěvnického centra navíc musel dodržet jasně dané dispozice na prostorové členění.  Uvnitř nesměla chybět obvyklá recepce, prostor pro prezentaci turistických informací (map, posterů, letáků), zázemí pro vlastní administrativu, souvisejíc s provozem centra, a prostor, který by se dal variabilně využít. Ať už pro přípravu malých pořadatelských akcí, workshopů a navázaných dobrovolnických projektů.

Výběrové řízení formou veřejně architektonické soutěže a proces vlastní realizace na sebe těsně navazovali, a tak lab03 neměli příliš mnoho času. Celé dílo bylo dohotoveno krátce před koncem roku 2015.

Celkový design oživuje symetrii původního nádvoří, tím že staví budovu návštěvnického centra na místo bývalých stájí. Tím se znovu diferencuje čtvercový prostor vymezený na jedné straně vodním příkopem, a můstkem vedoucím k hradní bráně. Tím se rozšířilo stávající vymezení, dané dosud dvěma funkčními budovami - bývalými stájemi a Oranžérií. V ohradbení navíc vznikne nový průchod, který zpřístupní celé nádvoří a učiní jej dostupnější pro návštěvníky tvrze, centra i zámeckých zahrad.

Mnohem zajímavější je ale vlastní zpracování centra, které se "drží" původních materiálů. Dřevo a kámen je věčným a vděčným námětem pro práci architektů, zvlášť když se mohou přidržet původní historické předlohy.

Zapracování přírodních materiálů nám výrazně usnadnilo zasazení nového objektu do stávajícího rámce, lemovaného výrazným monumentem kamenných zdí." potvrzují i lab03. Hlavní kouzlo se ale odehrálo "pod střechou" původních stájí.

Ta byla uměle rozšířena, a vytvořila nápaditý překryv nad rodícím se návštěvnickým centrem. „Jako bychom přidali novou vrstvu pod historický nátěr," říkají lab03. „Vytvořili jsme nové, ale s krajním respektem vůči minulosti." Z tohoto důvodu byly ve "střeše nad střechou" ponechány i skleněné tašky. Ty dovnitř propouštějí více denního světla, byť tak činí poněkud mihotavě, a vytváří lehkou atmosféru tajemna.

Foto: Jeroen Staats

Celý "veřejný program" uvnitř návštěvnického centra je situován do přízemí. Nápaditým oddělením recepční části od administrativních prostor mohou být oba úseky provozu využívány nezávisle, současně. Část prezentační je přitom přístupná zevnitř i zvenčí. V podkroví se pak nachází poněkud specifický prostor pro uskladnění zeleniny a ovoce ze zámeckých zahrad.

Budova návštěvnického centra odráží řemeslnou zručnost starých mistrů, která se na nádvoří tvrze prostě přirozeně hodí. Velké desky z modřínu byly nařezány na pile Jonge Schaap nedaleko Zaansche Schans (mimochodem, jedná se o "historickou" pilu, kde se k řezání využívá síla lopatek větrného mlýna). Moderní prvky jsou přítomny, byť je na první pohled neuvidíte. Třeba geotermální čerpadlo zajišťující vyhřívání, situované pod vlastní objekt. Díky tomu není nutné napojovat návštěvnické centrum na rozvod plynu, a narušovat více vlastní nádvoří.

Do budoucna se navíc počítá s připojením objektu na malou solární elektrárnu (panely budou pochopitelně umístěny mimo památkovou zónu), které by pak učinily provoz energeticky plně soběstačný a daly objektu punc nulových uhlíkových emisí.

Video z Assumburgu

INFORMACE O PROJEKTU

Název projektu: Kasteeltuin Slot Assumburg
Lokace: Tolweg 9, Heemskerk, Holandsko
Architektonické studio: lab03
Typ projektu: vytvoření návštěvnického centra na nádvoří hradu
Vedoucí architekt: Wouter de Haas
Zahájení projektové činnosti: léto 2014
Zahájení stavebních prací: zima 2014
Dokončení projektu/realizace: zima 2015
Zastavěná plocha komplet: 180 m2
Klient/Zadavatel projektu: město Heemskerk
Dodavatel stavby: Bouwbedrijf Somass, Zaandijk

Sdílet / hodnotit tento článek

Mohlo by vás zajímat

Starou stodolu přestavěli na útulnou chatu

Starou stodolu přestavěli na útulnou chatu

S trochou fantazie se i stodola může změnit na unikátní bydlení. Dokládá to i příklad rekonverze „dřevěné boudy“ ve švýcarském Sarreyer. Na to abyste si dnes mohli pořídit luxusní chatu mezi ...

Obytný dům na předměstí Medellínu

Obytný dům na předměstí Medellínu

Obyvatelé moderního města se nezříkají prvků tradiční architektury, byť je spojena s jejich vlastní „venkovskou“ minulostí. Casa BO /House BO od architektonického studia plan B arquitectos z tohoto ...

Ze stájí vzniklo moderní bydlení

Ze stájí vzniklo moderní bydlení

Maštal není dobrá jen pro koně. Důkazem je ohleduplná rekonstrukce od AR Design Studia, jež změnila chátrající dostihovou stáj v osobitý rodinný dům.

JAK KOUPIT BYDLENÍ

Příručka Jak koupit bydlení

E-book: Příručka ZDARMA!

Pomocník při koupi domu, bytu, pozemku.

Partner tématu

Nejnovější články

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

estav.cz v žebříčku návštěvnosti TOPlist

14.11.2018 konference TZB-info o bytových domech

Připravujete rekonstrukci bytového domu? Jak na úspory za energie a zhodnocení domu? Jak plánovat opravy a finance? Unikátní publikace pro účastníky. Těšíme se na vás v Praze.

Program a přihláška