REKLAMA

Moderní chata v horách respektuje okolní krajinu a nabízí úžasné výhledy

Rekreační obydlí ve svažitém terénu slovinských hor od studia Prima d.o.o. slouží jako ukázka moderní a komfortní architektury, která plně respektuje okolní krajinu a maximálně těží z hodnoty přírodních krás a dech beroucích výhledů.

Pohádkový projekt

Architektonické studio Prima d.o.o. se předloni pustilo do návrhu projektu výstavby rekreačního obydlí v téměř "pohádkovém" regionu. Nenachází se sice na samém konci světa, je k nalezení v nejsevernějším cípu Slovinska, ale už při prvním pohledu na snímky z realizace bezpochyby jeho lokalizaci přesně určíte jako "za devatero horami a řekami".

Balkánská země na pomezí s Rakouskem je sice zasněžených vrcholků plná, ne každý by se zhostil práce s takovou invencí, aby kulisa majestátu okolních hor skutečně vynikla. Zásluhu na tom, že rekreační chata na úpatí "hraniční "osady Kranjske Gory vynikla v tak pohádkovém duchu, nese zejména tvůrčí duo slovinských architektů, Vid Razinger a Jernej Prijon.

Možnost stavět v přenádherné hornaté krajině by si jistě nenechala ujít řada uznávaných architektonických studií, ale sám stavební soubor obydlí v cílové lokalitě klade na projektanta řadu nečekaných nároků. Předně, Kranjska Gora skutečně stojí na samém pomezí Slovinska, a hraničí s Rakouskem a Itálií.

Území italské jinak vznosné horské vilkové architektury se tu dotýká s teritoriem charakterizovaným rakouskou srubovou "alpskou" účelností, a když k tomu připočteme tradiční provedení slovinských vrcholových zimních chat, vychází nám velmi nezvyklá kombinace. Kterého modelu se přidržet? Jakou cestou se vydat? Lidé z Prima d.o.o. a Razinger se rozhodli prosadit vlastní, osobitý a nápaditý návrh řešení. Výsledkem je moderní obytné zařízení, které uspokojí i velmi náročné klienty.

Foto: Matevž Paternoster

Zachovat výhled je prioritou

Ostatně, otázka ryze praktického komfortu pobytu v zasněžených horách byla úhelným kamenem přístupu k celému řešení. Navrhovaný objekt musel kvůli dispozicím každoroční sněhové nálože sedlovou střechu, a jeho usazení v terénu muselo ustát jarní tání, spojené s podmáčením svrchních horizontů půdy. „Limity se staly nakonec výzvou," podotýká Vid Razinger.

Připravovaný projekt se rozhodl maximálně zúročit jak svažitý terén stavební parcely, tak ohromující výhled na siluety hor táhnoucích se nad údolím. Z toho pak vycházela i vlastní tvorba. Prima d.o.o. již tradičně zpracovala terénní model, do kterého zasadila obě součásti objektu. Následně pak porovnávali záběr okolní krajiny, tak aby "trefili" optimální umístění na lokalitě.

Projekt trpěl jedním zásadním nedostatkem, který vycházel z přání zadavatele-klienta, a to nezbytností napojení garáže," připouští Razinger. „Naším dynamickým řešením nakonec bylo její prostorové oddělení do sousedícího objektu. Tím došlo i k významnému snížení požadované výšky hlavní obytné budovy, a také ke snížení energetické náročnosti celého objektu." Jak to?

Síla energeticky-efektivního přístupu totiž spočívá v oddělení vytápěných prostor obytné části a nevytápěné garáže. „Výchozím bodem celého návrhu bylo ponechat obyvatelům nádherný výhled na jih po celou dobu jejich přítomnosti v interiéru domu. Aby okolní krásu nevnímali jen jako něco, co lze spatřit jen z vnější terasy," doplňuje ještě Prijon.

Foto: Matevž Paternoster
Foto: Matevž Paternoster

Projektu předchází plastické modelování

Tento detailní přístup nepoužili slovinští architekti poprvé, a investice času stráveného prací navíc "hraním si s modýlky" se jim opět bohatě vyplatila. "Výběr správné superpozice objektů je pro nás pokaždé velmi důležitý," dodává Razinger. "Dalším krokem je totiž optimalizace rozvržení obytné části tak, aby okna mohla směřovat ideálním výhledovým směrem."

Otázku, zda zvolit širší profil oken nakonec rozhodl právě rozhled po horské scenérii. Volba z tohoto důvodu padla na prosklenou stěnu. Ta sice mírně zkomplikovala izolaci celého objektu, ale ve výsledku to vůbec nebylo ke škodě.

Pokud jde o vlastní členění exteriéru, dva těsně sousedící objekty - funkčně rozděleny na obytnou část a garáž s technickým zázemím - byly provázány střechou, zakrývající terasu a otevřený prostor pro "společenské" události. Omezený využitelný prostor před rekreačním objektem byl sice částečně zúžen provedením terasy, ale díky tomu došlo k odloučení několika malých "soukromých míst s posezením, pro klidné a nerušené odpočívání.

Budovy zasazené do svahu přitom slouží jako přirozená bariéra proti nepříznivému počasí. Jak zaznívá z Prima d.o.o., adaptace stávajícího terénu byla minimální: "Jednoduchá kompozice zahrnovala vsunutí dvou objektů o podobném objemu na vybrané místo, tak aby narušení okolí bylo minimální." Přispívá k tomu i nenápadné a přesto vkusné provedení fasády.

Foto: Matevž Paternoster
Foto: Matevž Paternoster

Místo pro klidnou dovolenou

Obkladové desky z šedivého "surového" modřínu na štítových stěnách rozbíjí jinak ostrou siluetu rekreační chaty (na dřevěný obklad narazíte také na prosklené jižní straně, směřující do údolí), zatímco k sobě přivrácené zdi obou sousedících objektů (pod překryvným spojovacím zastřešením) jsou obloženy střízlivě provedenými tmavými hliníkovými deskami.

Na menším objektu, garáži, je sice díky velkým automatickým dveřím kovu o něco víc, ale díky celkové orientaci tento segment nepůsobí v celkové kompozici nikterak rušivě.

Lidé z Prima d.o.o. zdůrazňují, že celý "alpínský resort" v Kranjska Gora je vzdálen od hlavního města Slovinska, Lublaně, jen necelou hodinu cesty autem, a jako takový představuje ideální místo pro zimní i letní dovolenou. „Z čistě programového hlediska je rekreační obydlí navrženo jako chata pro jednu rodinu s pěti členy," píše se v technické dokumentaci.

 Interiér je rozvržen do tří oddělených ložnic, přičemž "hlavní" ložnice je pohledově orientována ve směru do údolí. Propojení jednotlivých místností je přitom nedělené a centrální volná plocha umožňuje vstup do všech ložnic.

Přízemí bezpochyby dominuje sedm metrů dlouhá prosklená stěna, před kterou je venku usazena vyhřívaná dřevěná lavice (z buku). Ta mimochodem velmi chytře "rámuje" výhled na okolní hory, a zakrývá střechy domků v údolí. Ostatní nosné prvky (betonová konstrukce podpírající střechu) jsou zasazeny do vlastního objemu budovy, a nenarušují tak celkové pojetí mimořádné stavby.

Foto: Matevž Paternoster

INFORMACE O PROJEKTU

Název projektu: Chata Na Jasni
Lokace: Kranjska Gora, „Na Jasni“, Slovinsko
Architektonické studio: Prima d.o.o.
Typ projektu: rekreační obydlí (chata) pro jednu rodinu
Vedoucí architekt: Vid Razinger, Jernej Prijon
Inženýring stavby: Ivan Avguštin
Stavební dozor, průzkum kvality: Jana Kotar Ilijaš
Elektřina, rozvody: Jozo Udovičič
Dodavatel stavby: Kampo d.o.o.
Okna: Mizarstvo Dolinar
Podlahy: Vogart d.o.o.
Bílá keramika: Krisma d.o.o.
Zastavěná plocha komplet: 180 m2 (obytná část) + 35 m2 (garáž)
Klient: soukromý vlastník
Rok zahájení projektové činnosti: 2011
Rok dokončení: 2015

Sdílet / hodnotit tento článek

Mohlo by vás zajímat

Roubenku zachránili kombinací starého řemesla s novým

Roubenku zachránili kombinací starého řemesla s novým

Rumunský architekt Mihai Racu bojuje za zachování tradičních roubených venkovských staveb. Ne ve skanzenech, ale v běžném užívání. Proto se s radostí pustil do projektu transferu a rekonverze staré ...

Lázeňské sauny architekti zpracovali jako malou vesničku

Lázeňské sauny architekti zpracovali jako malou vesničku

Původní areál venkovních lázní s otevřenou saunou v biberbašském Jordanbadu měl být podle plánů rozebrán a postupně nahrazen novým, modernějším areálem. V zásadě se mělo jednat o výstavbu uzavřeného ...

Starou stodolu přestavěli na útulnou chatu

Starou stodolu přestavěli na útulnou chatu

S trochou fantazie se i stodola může změnit na unikátní bydlení. Dokládá to i příklad rekonverze „dřevěné boudy“ ve švýcarském Sarreyer. Na to abyste si dnes mohli pořídit luxusní chatu mezi ...

Chata pod tradiční slupkou ukrývá moderní interiér

Chata pod tradiční slupkou ukrývá moderní interiér

Architekt Peter Sahlin ze studia pS Arkitektur si pro sebe a svojí rodinu navrhl v toce 2005 horskou chatu v oblasti Švédských vřesovišť Härjedalen. Strohý tmavý vnější plášť si vypůjčuje ...

Barevný dřevěný altán uprostřed lesoparku

Barevný dřevěný altán uprostřed lesoparku

Magická barevná stavba mezi vzrostlými stromy parku Dartford Central Park je počinem britského studia Weave. Jako součást projektu Ecology Island, jehož cílem je oživit park a přiblížit ho lidem, ...

REKLAMA
REKLAMA

estav.cz v žebříčku návštěvnosti TOPlist