REKLAMA

Dům jako okno do krajiny

Harmonický domov s privátní zahradou je možné vytvořit kdekoli. Důkazem je přestavba, která rozšířila malý rodinný dům v hustě osídlené části Japonska o multifunkční prostor s kuchyní, zimní zahradu s houpačkou, stromy, trávou a výhledem na nebe.
Dům jako okno do krajiny

Design moderní přístavby se vůči nesourodé krajině nevymezuje. Na nízké domky, dílny, volné pozemky, dominantu ruského kola, pole a ostrůvky lesa reaguje decentní betonovou obálkou s industriálními prvky. Díky výraznému prosklení je dům nazvaný „Outside In“ zároveň dostatečně otevřený. Výhled do přírody si tak majitelé a jejich tři dcery mohou užívat kdykoli, aniž by je omezovaly rozmary počasí. Užitečné je to hlavně v chladných měsících, kdy venkovní teploty klesají hluboko pod bod mrazu a děti si nemohou hrát venku.

Při pohledu z ulice zdobí fasádu jen hladký povrch pohledového betonu a šikmina rámující plochu skládacích dveří. Díky optickému triku dům funguje jako obří nálevka, která nasává do útrob denní světlo a vše, co ji obklopuje. Pod lehkým zkosením střechy vznikl navíc malý krytý prostor, který může obyvatelům poskytnout ochranu při nepříznivém počasí.

„Rušná krajina, ve které se daří divoké zvěři, mne při navrhování silně ovlivnila. Investor mě upozornil, že je brzy z rána probouzí zpěv ptáků. Další divoké tvory, zejména divoké bažanty, pávy a psíky mývalovité, tu lze pozorovat prakticky po celý den,“ vzpomíná architekt Takeshi Hosaka na zdroj inspirace. Jeho hlavním cílem bylo najít takové řešení, které by obyvatelům umožnilo žít pohodlně a zároveň být neustále v kontaktu s přírodou.

Viditelné bariéry nenajdete v exteriéru ani uvnitř domu. Bezprostředně za skládacími dveřmi, které umožňují dům zcela otevřít nebo oddělit od okolního světa, se nachází předsazená privátní zahrada s několika okrasnými keři a dvojicí stromů. Obyvatelé se zde mohou posadit ke stolu s několika židlemi nebo se zhoupnout v pohodlné houpací síti. Podlahu zimní zahrady, jež slouží dětem jako krytá herna, tvoří měkké travnaté ostrůvky a bílý písek. Nad hlavou mají majitelé podlouhlá střešní okna, kterými je vidět na nebe. Strop je pozoruhodný i z jiného důvodu. Má tvar evokující vlny typické pro střechy industriálních budov.

Hlavní obytnou část přístavby od soukromé zahrady odděluje skleněná stěna. Za ní se nachází multifunkční společenský prostor s televizí a kuchyně a zabudovanou palandou, kde je možné uložit děti ke spánku. Paní domu tak může při vaření dohlížet na dětské hry nebo se kochat výhledem na nedaleký les.

Původně stál na parcele malý domek. Když se rodina rozrostla, bylo jasné, že bude nutné dům výrazně upravit nebo se přestěhovat. Majitelé se rozhodli zůstat. „Prvním krokem bylo zbourat polovinu domu. Nahradil jsem ji jednoduchou strukturou s interiérem, který tvoří volnou hranici mezi přírodou a lidskými bytostmi. Záměru odpovídají i použité materiály dřevo a beton,“ vysvětluje autor návrhu. Názornou ukázkou je otevřená jižní fasáda, díky které se obyvatelé mohou cítit uvnitř domu jako venku. Silně tomu napomáhá fakt, že je spodní část domu vybavena dřevěným doplňky a vestavenými nábytkem. Směrem vzhůru nachází uplatnění hlavně pohledový beton a průhledný strop z umělé hmoty. Struktura ve tvaru písmene V přitom pomáhá zapomenout na plexisklo, které obyvatele dělí od modré oblohy.

Ačkoli je dům otevřený i v jiných částech (majitelé mohou například pozorovat pávy přímo z ložnice), nejoblíbenějším místem celé rodiny je privátní zahrada. Děti si zde mohou nerušeně hrát nebo vychutnat pokrmy ve společnosti stromů a květin. V létě jsou dveře otevřené dokořán a přirozené proudění vzduchu ochlazuje interiér natolik, že není nutné používat klimatizaci. Když prší, není nutné spěchat se zavíráním. Podlaha je přírodní a vláha poslouží rostlinám i stromům.

Sdílet / hodnotit tento článek

Mohlo by vás zajímat

Barevná renovace rodinného domu, která vám vyrazí dech

Barevná renovace rodinného domu, která vám vyrazí dech

Pocta kubismu, práce šíleného architekta nebo ve své podstatě vizuálně nesmírně zajímavé dílko? Když se do projektu renovace poněkud fádního rodinného sídla zapojil architekt Kazuyasu Kochi (KAS), ...

Le Twist: Když se architektům omezení stanou inspirací

Le Twist: Když se architektům omezení stanou inspirací

Místní vyhlášky, nejrůznější omezení a zákonná opatření obvykle práci architektů příliš neprospívají. Případ z francouzského Montpellier je ale čestnou výjimkou. Když bylo v roce 2013 architektonické ...

Rodinný dům v zelené stráni nad Vltavou

Rodinný dům v zelené stráni nad Vltavou

Než se tento dům v zelené stráni začal tvořit na papíře, byly největšími podněty k jeho tvorbě právě přání investora. A ta byla jednoznačná: Bydlení v zeleni, využití výhledu a zachování soukromí a ...

White villa – dům s (ne)tradiční sedlovou střechou

White villa – dům s (ne)tradiční sedlovou střechou

Zapálený pro svou vizi, ale nejistý v tom, jak jí dosáhnout, zapojil klient do návrhu svého moderního, minimalistického a otevřeného rodinného domu profesionální architekty. Záměr, se kterým byl dům ...

Dům v podobě ledové kostky v subtropickém klimatu

Dům v podobě ledové kostky v subtropickém klimatu

Když profesionálové z brazilsko/francouzského architektonického studia Triptyque dokončili v loni na jaře (2014) svůj projekt Groenlândia, byla odborná veřejnost trochu zmatená. Proč? Zaprvé jakoby ...

REKLAMA
REKLAMA

estav.cz v žebříčku návštěvnosti TOPlist