REKLAMA
S námi stavíte na informacích

Barevná renovace rodinného domu, která vám vyrazí dech

Pocta kubismu, práce šíleného architekta nebo ve své podstatě vizuálně nesmírně zajímavé dílko? Když se do projektu renovace poněkud fádního rodinného sídla zapojil architekt Kazuyasu Kochi (KAS), vzniklo nakonec obydlí, které vám dá poznat jaké to je „žít v optické iluzi“.
Barevná renovace rodinného domu, která vám vyrazí dech

Na počátku bychom na dané adrese v Chiba, tedy jiho-východním předměstí tokijské metropole, nenašli nic jiného než tuctový rodinný domek. Dvě patra (přízemí + I. pp), lomená střecha typického sklonu, a skutečně standardizovaný vzhled objektu, který si v ničem nezadá s tisícovkami podobných rodinných domů v tokijském zálivu. Výsledkem nevšedního geometrického přístupu architekta je pak zajímavý nápad, který „v tříštění prostoru objevuje celistvost“.

Z jednoho bytu osm, z osmi jeden

Stavební historie rodinného domu z Chiba odráží dlouhodobé demografické trendy v celé oblasti. Zhruba před dvaceti lety prošel tento dům první rozsáhlou stavební rekonstrukcí, která pomohla přebudovat štědře disponovaný dům pro jednu rodinu na prostor využitelný jako osm samostatných nájemních bytů. Nyní, když po několik let polovina bytů již neměla nájemníky, přišel majitel s návrhem vytvořit jednotný koncept rodinného apartmánu. Z osmi jednopokojových mini-bytů tak mělo znovu vzniknout společné bydlení pro rodiče se dvěma dcerami. Tahle proměna by si ale dle původního návrhu klienta vyžádala cenu rozsáhlé demolice nevyužívaných dřevěných částí. Kochi Architects Studio (KAS) přišli ve správný čas s protinávrhem: nebourat, ale nápaditě renovovat.

Nemyslel jsem si, že by zbourání poloviny domu a vytvoření nové přístavby bylo něčím, na čem by mohli zadavatelé ušetřit,“ říká Kazuyasu Kochi. „Spíše naopak. Proto jsem navrhl rozsáhlou renovaci, která přetvořila původní nevyužívaný prostor, a zároveň tak ochránil investici obyvatel.“ Podle Kochiho je Japonsko v posledním desetiletí ve stádiu hluboké de-populace, úbytku obyvatel. Snížil se počet nájemních bytů i pronajímatelů. „Teoreticky bych tedy očekával, že si lidé ve svých rodinných domech a rezidencích konečně dopřejí více prostoru,“ říká Kochi. „Ten čas, kdy se v Japonsku bydlelo jen na nepatrném prostoru, se prostě už změnil.“ Kochi dále popisuje, jak se tyto demografické charakteristiky začínají odrážet i na vnitřním členění prostoru.

Zejména v posledních letech můžeme pozorovat posun od minimalizace obytného prostoru a jeho uzavřenosti, tak aby byl schopen v opakovaném uspořádání přijmout co nejvíce obyvatel, tendenci ke scelování a rozšiřování interiéru.“ Každá změna ale chvilku trvá. Ostatně, i původní projekt Apartment House z Chiba jasně odráží snahu klienta po zachování co nejvíce podobně velkých místností uvnitř jedné budovy, a jen pod argumentačním tlakem KAS ústupek směrem k rozmanitějšímu a otevřenému uspořádání. „To co jsem nakonec namaloval, by se dalo popsat jako vyvážená forma mezi scelováním místností ve větší celky a současně zachování několika oddělených. Prostě tam funguje akt scelování prostoru po boku s jeho rozdělováním.“

Zdroj: Kazuyasu Kochi, Daichi Ano

Geometrie optických iluzí

Kdo trochu zná poslední realizované projekty KAS, jistě si vybaví obrácenou geometrii Kami house (2013) stojící v Niigata. Inspirace je zřejmá, ale tady se kromě tvarů při tvorbě optických kouzel pracuje i s barvami. Že to zní poněkud divoce? Výsledkem je dynamický a komplexní pohled na uspořádání vnitřního prostoru. „Ve kterém můžete existovat současně ve více prostorech, aniž byste museli prchat z jednoho do druhého…

Cože? Kochi opravdu tvrdí, že čím víc je prostor jím navrženého Apartment house komplexnější, tím víc se tříští a naopak. A jak ztělesnění tohoto řečnického protimluvu v architektonické praxi dosáhl? „Mým záměrem bylo vytvořit rozmanitou a bohatou scenérii uvnitř interiéru, ačkoliv se jedná o prostorově malou záležitost. Začal jsem zpracovávat jednotlivé řezy budovou, celým osmipokojovým apartmánem…

Kochi nejprve rozpracoval členění budovy na základě trojrozměrných modelů, a ty pak doplnil nezávislou fragmentovanou sítí dvourozměrných polygonů. Ty pak nenáhodně umístil do prostoru. „Pravidelné trojrozměrné tvary odrážely v rigidní prostorové síti domu osm místností. Dvourozměrné polygony (troj, čtyř a pětiúhelníky) jsem sestavil tak, aby s touto původní sítí nekorespondovaly.“

Kochi následně sáhl po čtyřbarvé škále pro každý 2D tvar, a v rámci vizualizace je přenesl do stávajícího provedení. V konečném důsledku tak v Apartment House stojíme vždy proti dvěma perspektivám, hloubkám celého prostoru, i když se stále jedná o ten samý prostor. „Ano, trochu to připomíná kubistický obraz, protože v jeden moment se před vámi otevírá scenérie různých dvou a třírozměrných tvarů, která se částečně překrývají a doplňují. Dohromady to pak tvoří velmi rozmanité uspořádání prostoru.“

Zdroj: Kazuyasu Kochi, Daichi Ano

Nesuďte knihu podle obálky, a dům podle fasády

K tříštění prostoru byly využity tvarované překližkové desky, které se postaraly o tvorbu lomových hran. Barevná paleta dotvořila stíny (a naopak přinesla světlo) do uzavřených koutů. Osm původních místností je teď vzájemně propojeno, a vznikl tu prostor i pro osazení nových prvků. V Apartment house teď funguje koupelna, převlékárna s šatníkem, schodiště do patra, tři dětské pokoje, „hudební“ místnost s klavírem, vstupní hala s rozšířeným vstupem, čítárna, ložnice rodičů, kuchyně a toalety. I když stále při pohledu zvenčí vypadá Apartment House stejně „nezáživně“ jako na začátku, vevnitř se změnil k nepoznání. Abstraktní tvary dodaly starému a uniformnímu rodinnému sídlu novou energii.

Je to, jako když vidíte stříhat dítě barevné čtvrtky papíru. Odlišné barvy a motiv, ale účel je samý. Vzniká neohraničený prostor, který se rozpíná odtud až do prázdna. Na bydlení v Apartment house si musíte zvykat, ale když jim přijdete na chuť, stejně jako obrazům od Braquea nebo Picassa, nedáte na ně dopustit.“

ÚDAJE O PROJEKTU:

Název projektu: Apartment-House
Typ projektu: Renovace rodinného bydlení
Architektonické studio: Kochi Architect’s Studio (KAS)
Lokalizace: Chiba, prefektura Chiba, Japonsko
Vedoucí architekt: Kazuyasu Kochi
Rok dokončení: březen 2014
Strukturální design: Yukihiro Kato (MDI+D arc)
Dodavatel stavby: Sugimoto Group

PARAMETRIZACE:

Měřítko/rozsah: rodinný obytný dům, dřevo , 2F (přízemí + I.pp)
Rozloha pozemku: 198,35 m2
Zastavěná plocha: 99,37 m2
Využitelná plocha podlaží: 177,31 m2
Plánovací fáze: září 2012 – říjen 2013
Stavební fáze: listopad 2013 – březen 2014

Sdílet / hodnotit tento článek

Mohlo by vás zajímat

V podkroví domu vykouzlili netradiční hernu pro děti

V podkroví domu vykouzlili netradiční hernu pro děti

Zajímavý nápad na alternativní využití volného prostoru v praxi realizovali architekti z taiwanského architektonického studia Yestudio. Neobydlenou místnost pod střechou rodinného domu v Taipei ...

Luxusní dům v prudkém svahu

Luxusní dům v prudkém svahu

Prahnete po luxusu? Jistě, ale dostanete ho v několika absolutně odlišných provedeních. A přitom na jednom místě! Argentinský realizovaný projekt House in Q2 od architektonického studia Santiago ...

Dům jako okno do krajiny

Dům jako okno do krajiny

Harmonický domov s privátní zahradou je možné vytvořit kdekoli. Důkazem je přestavba, která rozšířila malý rodinný dům v hustě osídlené části Japonska o multifunkční prostor s kuchyní, zimní zahradu ...

Největší zelená střecha severu na dynamické struktuře

Největší zelená střecha severu na dynamické struktuře

Dynamická struktura budovy, podpořená 87 zlomy, tvarovanými svahy a výstupky, největší zelená střecha v severských zemích (3000 metrů čtverečních), těsné sousedství s historickou ruinou starého ...

Organická sauna na břehu jezera

Organická sauna na břehu jezera

Saunování v divoké přírodě je požitek sám o sobě. V kombinaci s moderní architekturou však nabízí mnohem víc. Příkladem je sauna připomínající jeskyni, ve které je možné spočinout na vlnách z ...

Kouzla s prostorem v minibytě

Kouzla s prostorem v minibytě

Originální bydlení lze vytvořit i na ploše 29 m². Příkladem je důmyslné řešení ateliéru 3xA, které umožnilo proměnit stísněný byt v polské Vratislavi v komfortní domov pro dva.

REKLAMA
REKLAMA

estav.cz v žebříčku návštěvnosti TOPlist