REKLAMA
Témata Hledat

Architektonické inspirace

Mozaika nápadů z celého světa na ESTAV.cz!

Rekonstrukce bytu: Stěnu obložili zrezivělým plechem, svítidlo vyrobili architekti na míru

Rekonstrukce bytu může být velmi osobitá i netradiční. Vždy však musí být přizpůsobena životnímu stylu klienta, jeho potřebám, zároveň mít ucelený koncept a estetickou i užitnou kvalitu. Aby byl výsledek dokonalý, přizvali si majitelé dva architekty. Ti jim vytvořili netradiční bydlení, stěnu obložili zrezivělým plechem, svítidlo vyrobili na míru.

Dnes se podíváme na výsledek rekonstrukce bytu od architektů z ateliéru SLIM, u kterého jsme si v minulém článku ukázali plánování i průběh realizace stavebních prací.

Projekt byl koordinován architekty až do finálního předání a spousta prvků byla řešena na míru. To se netýká pouze nábytku, ale také osvětlení, zámečnických prvků, opláštění rezivějící ocelí či skleněných prvků.

Zrezivělý plech v kontrastu s nerezem

Po dokončení prací stavební firmy již další dodavatele zajišťovali architekti. Jednou z hlavních dodávek bylo opláštění rezavými plechy z dílny uměleckého kovářství. Záměrem architektů a klientů nebylo pořízení dostupné oceli typu cor-ten, ale naopak zajištění přírodně zrezivělých plechů. Cesta k úspěšnému výsledku byla poněkud trnitější. První dodávku materiálu bylo nutné vzhledem k nedostatečnému prorezivění odmítnout. Po následné úpravě procesu rezivění, kontrole u dodavatele a četnému přeměření elementů byl však výsledek perfektní. Finální plechy byly opatřeny matným transparentním lakem, aby odolaly nečistotám především v kuchyni.

obr.21 - Obývací pokoj s kuchyní a jídelnou zdroj: Ateliér SLIM

V kontrastu s rezivějícími plechy bylo realizováno vyložení niky pracovní plochy kuchyně, a to včetně obložení vrchních skříněk. Toto obložení měl na starosti zámečník a veškeré obložení bylo realizováno z broušeného nerezového plechu. Vzhledem k preciznímu zaměření se aplikace obložení zdařila bez problémů. Nerezový kuchyňský dřez byl zakoupen jako hotový prvek, aby byl zavařen do pracovní desky. Po přebroušení tedy vznikl plynulý přechod bez možnosti usazování nečistot.

Elektroinstalace na míru, repasované dveře, pohledový vodoměr

Jako materiál elektrokompletace byl zvolen černý porcelán. Elektrokompletace vytváří velmi hezký kontrast vůči bílým pohledovým cihlám, ale také rezavému či nerezovému plechu.

Trojice původních kazetovaných dveří vedoucích do hlavní ložnice, oddělené toalety a dětské pokoje byla úspěšně repasována včetně původních dřevěných zárubní. Kování bylo zvoleno patinované mosazné korespondující s kováním oken. V koupelně byly realizovány dveře se skrytou zárubní, skrytými panty a magnetickým zámkem. Celý tento systém byl směrem do centrální haly obložen rezavým plechem. Stávající vstupní dveře byly opatřeny bezpečnostním systémem z pancéřového plechu a 5-ti bodovým rozvorovým systémem kotveným do tesařské zárubně a podlahy. K uzavření tohoto systému slouží repliky původních kazet dveří. Specialitou byly industriálně pojaté ocelo-skleněné dvoukřídlé dveře oddělující hlavní obytný prostor od centrální haly. Tyto dveře byly na míru realizovány zámečníkem z černě komaxitovaného ocelového jeklu, zasklívacích lišt, extra čirého zasklení a černých skrytých pantů. Dovření i zajištění otevřené pozice zajišťují neodymové magnety.

obr.15 - Obývací pokoj - sestava z dubu a černé betonářské oceli zdroj: Ateliér SLIM

Dále se do projektu dělalo na míru také zrcadlo v koupelně, vykrytí dveřního otvoru ze strany koupelny a také vyložení niky s viditelnými vodoměry. Všechny tyto prvky byly řešeny ve stejné povrchové úpravě – černém, jemně strukturovaném komaxitu.

Veškeré truhlářské prvky byly řešeny na míru. Jednalo se o botník s roxorovými věšáky, vestavěnou šatní skříň haly, skříňky pod umývadla, obývací stěnu se závěsným systémem z betonářské výztuže, kuchyni s ostrůvkem a šatní skříň hlavní ložnice. Hlavním konstrukčním prvkem truhlářských prvků byly MDF desky, které byly lakovány v bílé, šedé či černé barvě nebo byly opatřeny dubovou dýhou. Specifickým prvkem propisujícím se truhlářskými prvky a celým interiérem jsou černě komaxitované plechy a betonářská výztuž.

Nejzajímavějším vyráběným prvkem do bytu bylo zcela jistě hlavní svítidlo obývacího pokoje. Zde bylo nejprve zvažováno využití typového prvku, ale klienti nakonec původní svítidlo odmítli. "Pamatuji si, jak jsem začal obratem pátrat po výrazném svítidle, které by nahradilo původní návrh. Po chvilce se mě však Ivet zeptala, proč nevyrobíme vlastní svítidlo. Po prvotním odmítnutí a zbytečných výmluvách jsem to začal brát jako super výzvu. Spojil jsem se tedy s naším zámečníkem, sklářem a elektrospecialistou a dali jsme se do práce," vzpomíná architekt Štěpán Lajda. Po několika týdnech úspěšných či méně úspěšných zkoušek byli schopni do betonové stěrky zavěsit černě komaxitovanou světelnou konstrukci se skleněnými difusory, která splňuje veškeré nároky na komfortní osvětlení, tedy dostatečný světelný tok, stmívatelnost, žádanou teplotu chromatičnosti či světelnou difusi.

obr.60 - dětský hostinský pokoj zdroj: Ateliér SLIM

Dokonale naplánovaný prostor na míru obyvatelé ocenili

Uživatelé bytu si chválí autenticitu prostoru, stejně tak by neměnili ani volbu použitých industriálních materiálů, které si velmi oblíbili. Projekt se podařilo zrealizovat dle představ klientů a záměrů architektů i díky ověřeným dodavatelům především konečných prací. Na základě realizace tohoto bytu architekti nyní dokončují ještě realizaci dalšího bytu v tomto domě.

Klienti byt užívají od března 2018, přičemž poslední hlavní úpravy byly provedeny v srpnu téhož roku. Je velmi pozitivní, jak klienti přistupují k užívání interiéru. Vnímají jeho kvality. Veškeré prvky byly důkladně konzultovány, a tak jsou plně využívány. Vybavení viditelných úložných prostorů, stejně jako závěsné dekorace, byly pořízeny uživateli a ve výsledku velmi pěkně doplňují navržený prostor. Většina dekorací pochází z četných cest uživatelů a dokreslují jejich hodnoty a životní styl. Co může u tohoto projektu hřát architekta více než pozitivní ohlasy uživatelů? Snad jen to, že se klientům v listopadu narodila holčička – budoucí uživatelka dětského pokoje.

Ing. arch. Štěpán Lajda

V roce 2013 dostudovat obor Architektura a stavitelství na FSv ČVUT v Praze. V současné době působí na Katedře architektury FSv jako odborný asistent. Po pětileté praxi v architektonické kanceláři začíná v roce 2015 vlastní praxi a počátkem roku 2016 zakládá se svou přítelkyní a kolegyní Ivetou Mandíkovou architektonické studio SLIM.

Ing. arch. Iveta Mandíková

Absolvovala obor Architektura a stavitelství na Fakultě stavební ČVUT v Praze, a sice roku 2012. Již od prvních let studia měla možnost získávat zkušenosti v oboru, zejména díky spolupráci s několika pražskými architektonickými kancelářemi. Je spoluzakladatelkou architektonického studia SLIM, kde působí společně se svým přítelem a kolegou architektem Štěpánem Lajdou. Počátkem roku 2017 se stala členkou České komory architektů.

Sdílet / hodnotit tento článek

Přečtěte si více k tématu Interiér

REKLAMA
REKLAMA