REKLAMA

Kanceláře připomínající dětské hřiště

Nejen ve známém Google umí vytvořit zajímavé a inspirativní pracovní prostředí, které na první pohled připomíná spíše dětské hřiště. V dnešním příspěvku ke článkům o světové moderní architektuře nahlédneme do kancelářského komplexu Viola Communications Office.

Práce může být i zábava...

... zvlášť když pracujete v moderní kanceláři společnosti Viola Communications. S vynaložením nemalého úsilí architektů a designérů ze studia M+N Architecture se tamní interiér proměnil v místo, kde pravidla času a prostoru jednoduše přestávají platit. „Media free zone“ situovaná do budovy twofour54 v centru Abu Dhabi si naši pozornost jistě zaslouží, a není to jen díky všudypřítomné originální hravé formě pracovního prostředí. Architekti totiž uzpůsobili celý interiér tak, aby zde přestaly platit prosté hranice mezi funkčním pojetím chodeb a místností. I z koridorů se staly místa k zasedáním, diskuzím a tvůrčí práci, a jednotlivé místnosti sehrávají současně roli komunikačních spojnic.

Ostrov kreativity a svobody

Ještě ale než se vrhneme na popis fluidního prostoru Viola Communications, zastavme se krátce u samotné myšlenky twofour54. Spojené arabské emiráty obvykle totiž nespojujeme s férovým přístupem k jakékoliv názorové opozici, ženským právům či otevřenou diskuzí v médiích. Kampus twofour54 (konkrétně severní křídlo budovy v kampusu Park Rotana) ale vytváří v poměrně striktně vedeném regionu něco jako oázu tvůrčího myšlení. Jedná se o mediální inkubátor, který pracuje s většinou významných světových organizací z oblasti médií.

Fungují tu rádia, televize, malá filmová studia, vydavatelství. Nahrává se tu hudba, píšou se tu knihy, sídlí zde řada známých animátorů. Je to skutečně jakýsi uměle vytvořený ostrov svobody, který vyvažuje jinak těžce konzervativní zbytek devítimilionových Emirátů. Celá zóna je tax-free, a alespoň formálně nepodléhá tamní produkce vládní cenzuře. Je to prostě svobodné srdce mediálního arabského světa. Jinak ona klička v názvu vychází z geografických souřadnic Abu Dhabi, tedy 24°severní šířky, 54° východní délky.

Interior „fit-out“ – udělejme to lépe!

Projekt architektonického studia M+N Architecture se týkal přetvoření vzhledu stávajícího interiéru, který sami popisují novotvarem „interior fit-out“. Za cíl si vytýčili konceptuální proměnu dříve strohého pracovního prostoru ve čtvrtém patře budovy, a v rámci užitého designu pozměnit vnitřní klima ve smyslu tvorby inovativního a interaktivního schématu. Výsledek? Viola Communications působí dojmem exotického koktejlu:Tradiční prvky s moderní příchutí!

Celkem sto dvacet zaměstnanců, od operativců a provozního zajištění po ředitele, dohromady pět různých „subjektů“ (reklama, PR, události, produkce, outdoor). Jak se k nim dostat? Třemi oddělenými vchody, přes centrální propojenou recepci, s krátkým zastavením v „čekárně“. A kam dál? Buď do sekce pro vyšší management, nebo jen do „formálních“ zasedacích sálů a kanceláří, případně třeba k posezení v rekreační zóně. Když je zapotřebí, narazíte tu i na velkokapacitní kuchyň (na oběd sem chodí všichni zaměstnanci), nezbytné sociální a hygienické zázemí a také sklady materiálu. Mimo přímý dohled je i serverovna a spižírna s chladicími boxy.

A co se tu odehrává? Viola Communications jsou synonymem „tvůrčího kvasu“. Zaučují se tu mladí novinářští elévové, hlasatelé i hlasatelky, moderátoři zpravodajských i zábavních pořadů. Jsou zde dvě velká nahrávací filmová studia, příprava k editacím a video-střihům a jedno nahrávací studio zvukové. Informace tu doslova sviští vzduchem, a není nic neobvyklého, když vás na chodbě mine poslíček na koloběžce. Skutečně.

Požadavky klienta představovaly výzvu

Zadání, které k projektu obdrželi M+N Architecture bylo prý „sice jednoduché a srozumitelné, přesto představující výzvu“. Co se od týmu vedeného Lorenzem Zolim, Alessandrou Barilaro, Giulio Asso, Marcem Barazzuolim očekávalo? Proměnit 1 460 metrů čtverečních v živý prostor, který by:

  1. odrážel kreativní povahu a poslání celé společnosti
  2. vytvořit flexibilní prostor, jež by zvyšoval interakce mezi jednotlivými úseky a zaměstnanci
  3. rozdělit kanceláře na dvě sekce – jednu pro vyšší management, druhou pro stafáž
  4. navrhnout prostor tak, aby všech pět divizí mělo svůj osobitý charakter, bez bariér

Dvě různá místa na stejné adrese

Slovy architektů: „Vyhodnocením těchto výzev, výsledkem naší práce, není vlastně jen jeden, ale spíše dva projekty sloučené. Úsek pro vyšší management je vizuálně úchvatný, ale současně je velmi elegantní. Jednoduchá paleta barev vytvořila dynamický prostor, a dala případným návštěvníkům pocítit, jaké je to být „hostem ve světě nejvyššího vedení“.

Na pracovním prostoru zaměstnanců jsme se zase „vyřádili“ z hlediska kreativity. Celý ten prostor je trochu „funky“. O zonaci prostoru se postaraly jednoduché tvary, které jsou tu nakupeny jako krabice, boxy, díly skládačky a cylindrické prvky. Ty poslední slouží jako otevřené platformy, ze kterých vedoucí komunikuje se svými podřízenými. Každý má přitom své vlastní místo. Krabice a boxy zase slouží jako uzavřené kanceláře, nahrávací studia a zasedačky, které jsou kompletně odloučeny od open office zóny.

Metro, sýr i Tetris

Všechny týmy zmíněných pěti divizí jsou schopny pracovat bok po boku, ale současně tak aby se navzájem nerušily a byly schopny pracovat individuálně. Každá divize je navíc od ostatních snadno rozeznatelná díky odlišnému barevnému provedení. Od designu nábytku, přes barvu koberce nebo ostění, vždycky poznáte, „komu patří zdejší území“. Prý je to vynikající způsob, jak podpořit týmového ducha zaměstnanců, tím že se jejich počínání přiřadí nezaměnitelná „značka“ prostoru.

Originalitou tu ale nezavání jen prostory zaměstnanců, při pochůzce napříč celým interiérem byste zaznamenali celou řadu vizuálních konceptů. Z údivu prostě nevyjdete. Hlavní vstup je například inspirován stanicí metra (barevné koberce na stěnách připomínají mapy s jednotlivými spoji, a obrazovky vás informují o lokaci jednotlivých divizí).

Rekreační oblast má zase náboj „hvězdy osmdesátých let“, počítačové skládačky Tetris (i vnitřní prostor je vyveden v tónech barev VGA). A hlavní zasedačka? Ta připomíná kousky švýcarského dírkovaného sýra. Je libo neformální posezení? Pak se vydejte k druhé rozlohou největší zasedačce na patře, kde můžete projednat zásadní věci s kolegy…sedě v houpačkách zavěšených na strop.

Poskládejte si vlastní pracovní prostor

„V celém prostoru je pak roztroušena řada lokací, které můžeme chápat jako drobné think-tanky,“ říkají architekti z M+N Architecture. „Nikdo vám nediktuje, že jednat a pracovat musíte zrovna tady. Díky skládačkové povaze větší části prostoru si můžete s kolegy pracoviště přeskládat podle vlastních představ. K dispozici jsou mobilní obrazovky, řada rozvodů elektřiny a zasíťování. Mohou tu probíhat rychlé informativní schůzky, dynamické porady a krátká jednání.”

Název projektu: Viola Communications Office
Architektonické studio: M+N Architecture
Lokalizace: Abú Dhabí, UAE
Projektový tým: Lorenzo Zoli, Alessandra Barilaro, Giulio Asso, Marco Barazzuoli
Klient: Viola Communications
V provozu od: listopad 2014
Rozloha: 1 463 m²
Dodavatel stavby: Life Space Interior Design
Subdodavatelé: Iwin, Leaders Decor, Supersign, Vista Systems, Zoom Interiors
Výrobci: Artemide, Buro45, Ege Carpet
Outdoor: Lucenova, Moving
Hlavní vstup: All+
Rekreační prostory: Leadre Decor
Kanceláře: Herman Miller
Zasedačky: Moving, Duffy London

Sdílet / hodnotit tento článek

Mohlo by vás zajímat

V módě jsou kanceláře s terasami

V módě jsou kanceláře s terasami

Disponovat únikovou zónou na vzduchu je pro firmy stále lákavější. Terasy nově vznikají při rekonstrukcích a přestavbách historických budov, u novostaveb je standardem, že se s nimi v projektu ...

Dokonalý interiér bez kazu: Dentální klinika v Sydney

Dokonalý interiér bez kazu: Dentální klinika v Sydney

Zubařská profese je v mnoha ohledech zvláštní. Návštěvu stomatologa nevyhledáváme, či spíše odkládáme, co to jde, pokud nás nic netrápí, a jakmile nás začnou zuby bolet, také se k němu zrovna ...

Jak zlepšit akustickou pohodu velkých prostor

Jak zlepšit akustickou pohodu velkých prostor

Je mnoho způsobů, jak docílit odpovídajícího akustického řešení daného prostoru. Nikdy však nelze docílit optimálního řešení pouze instalací jednoho typu akustického prvku, ale vždy je nutné v ...

Akustika v kancelářích ovlivňuje naše výkony

Akustika v kancelářích ovlivňuje naše výkony

Lidé v zaměstnání tráví mnoho času a nezřídka se stává takřka jejich druhým domovem. Pracovní výsledky a efektivita práce jsou do značné míry závislé na vhodných pracovních podmínkách, které významně ...

Dům ve tvaru květiny - inspirace z Koreje

Dům ve tvaru květiny - inspirace z Koreje

Jaké to asi musí být, trávit život v obřím origami? Ptejte se obyvatel domu, který na předměstí Soulu vytvořili IROJE KHM Architects Slovní spojení „Hwa Hun” v korejštině značí Kvetoucí nebo též ...

Originální pracovna v dřevěném zahradním domku

Originální pracovna v dřevěném zahradním domku

Na zahradě domu v Nizozemském Voorburgu vybudovalo holandské architektonické studio Bloot Architecture rozměrově malou dřevostavbu. Ta slouží svým majitelům jako pracovna nebo „pokoj" pro hosty. ...

Vzhled kanceláří Cemex je skvělou vizitkou firmy

Vzhled kanceláří Cemex je skvělou vizitkou firmy

Kanceláře společnosti CEMEX v objektu City West v pražských Stodůlkách z r. 2012 mluví o firmě lépe než profesionální průvodce. Materiálové řešení od prvního okamžiku jasně prezentuje, čím se ...

REKLAMA
REKLAMA

estav.cz v žebříčku návštěvnosti TOPlist