REKLAMA

Rozsáhlá revitalizace změnila administativní komplex k nepoznání

Praktických příkladů o kovářově kobyle, jež chodí bosa, bychom už na našich stránkách nalezli vícero. Budova IGN a Météo France Geosciences v Saint – Mandé by ještě loni byla přesně takovým případem. Provázaný areál dvou budov, spadající pod francouzské Ministerstvo ekologie, udržitelného rozvoje, dopravy a bydlení (MEDDTL) se totiž vyznačoval přinejmenším archaickým designem.

Stručně jej můžeme popsat jako panelovku z osmdesátých let. S tím se pojila i katastrofální energetická bilance obou budov, které pracovaly přímo pod záštitou státní organizace propagující úspory a energetickou efektivitu. Tento nelichotivý areál, jež se rozkládá na ploše téměř tří hektarů, musel nutně podstoupit zásadní změnu.

Francouzské ministerstvo nakonec vsadilo po náročném výběrovém řízení na projekt studia Architecture Patrick Mauger. Jeho realizace, ukončená v roce 2014, dala vzniknout nevšední budově, která z hlediska kategorie energetické náročnosti původně spadala na pomezí E/F, a nyní se může pyšnit „titulem“ VHPC. Very High Energy Performance neboli budova s velmi vysokou energetickou náročností, se vyznačuje téměř nulovou spotřebou energie.

Zachovejte objem, zlepšete účinnost

Cílem radikální přestavby se stala budova značená v projektové dokumentaci jako B. Ta zabírala plochu 15 900 m², a těsně sousedila s budovou A (oba objekty sloužily těm samým institucím, tedy francouzskému Národnímu geografickému institutu a meteorologické agentury Météo France). Projektové zadání se soustředilo na zachování objemu obou budov, a rozšířením přístupného prostoru vytvořením centrálního nádvoří.

A vzhledem k tomu, že MEDDTL razí praxi osazení rekonstruovaných budov zelení nebo solárními panely, sešly se zde i tyto v evropském donedávna ještě exotické novinky. Cílem byla komplexní rehabilitace a vznik nové identity budovy B, a její vpravdě demonstrativní přepracování z „energetické Popelky“ na špičkově efektivní zařízení.

Kromě administrativního zázemí zmíněných institucí by měl zde být vytvořen prostor pro dílny a stanici první pomoci, a postupně byla poptávka rozšířena o multimediální knihovnu, hudební sál a několik krytých sportovišť. V přízemí pak vznikne série kafetérií, stylových restaurací a butiků.

Fasáda – nositel nové identity

Zásadním nositelem změny se tu stala venkovní rámová fasáda ze dřeva. Slovy architektů: „Posiluje identitu místa, a rozvíjí určitou osmózu s druhým objektem. Je potvrzením inovativního principu a dokládá svou výjimečnost jinak než rozměry, ale svou povahou.“ Jisté je, že díky jejich práci vznikl objekt, který se s úspěchem vyrovná i s těmi nejnáročnějšími kontinentálními kritérii.

Role vnější fasády rozhodně není samoúčelná. Kromě vizuálního prostorového zhuštění a harmonizace celkového vjemu je vytvořena právě s ohledem na maximální energetickou efektivitu budovy. Zasklení povrchu umožňuje najít rovnovážný bod mezi akustickými a teplotními požadavky. Dopadající sluneční záření (a s tím i teplo) je rovnoměrně rozvedeno na povrch celé budovy, a nedochází tak k jednostrannému přehřívání.

Na původní panelové budově to bylo zvláště patrné v letních měsících, kdy v kancelářích z jižní strany a od silnice bylo nedýchatelno. Zajímavý je i model teplotních mostů a propracovaný systém vedení tepla koridorem uvnitř budovy, kterého bylo dosaženo specifickým uspořádáním vnitřních prostor. Zatímco v letních měsících je horký vzduch rovnoměrně rozložen, v zimních je ohřátý vzduch stahován rekuperační jednotkou, a využíván zpět k ohřevu interiéru.

U práce s energií ale ještě chvilku zůstaneme, v budově IGN je totiž zapracována celá řada inovativních technologií. Součástí vnitřní energetické soustavy je kromě rekuperačního systému a počítačem řízené klimatizace i napojení na několik geotermálních vrtů. Nechybí ani solární instalace na střechách, kde se setkávají se zelení.

V průběhu konstrukce se navíc důsledně pracovalo i s termálními kamerami, aby bylo zajištěno co nejoptimálnější utěsnění vnější obálky.

Název projektu: IGN and Météo France Geosciences centre
Lokace: Av. de Paris, Saint-Mandé, Val-de-Marne
Architektonické studio: Architecture Patrick Mauger
Rok dokončení projektu: červen 2014
Klient: French Ministry of Ecology, Sustainable development, Energy
Vedoucí projektu: Patrick Mauger
Projektový tým: Bertrand Perreaux, Paolo Magri, Chloé Miguet, Yves Tellier, Camille Gave
Celková rozloha: 15 971 m²
Náklady: 30,9 milionů eur
Využití objektu: kanceláře, komerční prostory, sportoviště
Fasáda: VS-A
Stavební firma: Setec Batiment
Stavební dozor: DAL
Krajinné návrhy, zeleň: Sophie Barbaux
Design interiérů: Conceptic’art

Sdílet / hodnotit tento článek

Mohlo by vás zajímat

Le Twist: Když se architektům omezení stanou inspirací

Le Twist: Když se architektům omezení stanou inspirací

Místní vyhlášky, nejrůznější omezení a zákonná opatření obvykle práci architektů příliš neprospívají. Případ z francouzského Montpellier je ale čestnou výjimkou. Když bylo v roce 2013 architektonické ...

Kanceláře připomínající dětské hřiště

Kanceláře připomínající dětské hřiště

Nejen ve známém Google umí vytvořit zajímavé a inspirativní pracovní prostředí, které na první pohled připomíná spíše dětské hřiště. V dnešním příspěvku ke článkům o světové moderní architektuře ...

REKLAMA
REKLAMA

estav.cz v žebříčku návštěvnosti TOPlist