REKLAMA
Témata Hledat

Architektonické inspirace

Mozaika nápadů z celého světa na ESTAV.cz!

Nemocnice El Carmen de Maipu - terén architektům nebyl překážkou

Nemocnice El Carmen de Maipu, stojící v srdci pětimilionové aglomerace Santiaga de Chile by se pravděpodobně nelišila od jiných podobných mamutích hospitalizačních komplexů po celém světě. Se zastavěnou využitelnou plochou přesahující 70 000 metrů čtverečních, jedenácti operačními sály, 125 ordinacemi a personálem čítajícím 1500 medicínských profesionálů se není čemu divit, takový kolos vyžaduje daný standard.

A přesto je zde jedna zajímavost, která z objektu slavnostně otevřeném v prosinci roku 2013 činí určitou mimořádnost. Terénní vlna, do které je celý pravidelný objekt částečně zasazen totiž způsobuje, že přízemí je na jedné straně o deset metrů výše než na druhém konci budovy. Jak se s tím architekti ze studia BBATS Consulting vypořádali?

Trnitá cesta k realizaci

Cesta k samotné realizaci nepatřila mezi ty nejpřímější. První podněty k zahájení projektové činnosti související s výstavbou nové nemocnice v santiagské čtvrti Maipú byly dány už na začátku devadesátých let minulého století, ale na vlastní zahájení přípravné projektové fáze si museli pacienti i medici počkat do roku 2003. Státní administrativa v Chile zjevně nepracuje příliš čile, neboť nejprve bylo postupně odstavováno kapacitně stávající nevyhovující nemocniční zařízení Centrální polikliniky Maipú, a výběrové řízení pro architekty bylo uzavřeno až v roce 2006.

K vlastním stavebním pracím bylo přistoupeno až v roce 2009. Hned prvním problémem pro zadavatele i architekty se stala navržená lokace, tedy vyčleněné území o rozloze přibližně 250 x 250 metrů, do kterého zasahovala terénní vlna. V praxi se tak už od samotného začátku počítalo s odtěžením nejméně 270 000 kubíků zeminy.

Zachovat zeleň, pracovat s terénem

Řešení architektonického studia BBATS Consulting je originální. Aby se podařilo zachovat alespoň část zeleně na vybrané stavební ploše o rozloze cca 60 000 metrů čtverečních, bylo zapotřebí upravit prostorovou orientaci vlastního objektu, a zvýšit míru jeho zasazení do svahu. Mezi přízemím na severní a jižní straně je tak výškový rozdíl deseti metrů, přičemž diagonální spojnice mezi těmito body se promítá do struktury celého objektu. V praxi tak vznikly dvě výškově oddělené úrovně: jedna, částečně pohřbená do svahu, a druhá, která vytváří přechod do roviny a dorovnává horizont struktury.

Částečné zanoření objektu pod zem pak vedlo architekty k tomu, aby dodaly celému projektu o něco přírodnější ráz, a zakryli jej zelenou střechou. Z leteckého pohledu se tak vlastní půdorysem pravidelná budova jako volné pokračování ozeleněného svahu. Santiago de Chile patří mezi seizmicky velmi aktivní oblasti, a tak částečné zasazení objektu do svahu zvyšuje strukturální odolnost v případě náhlých geologických událostí. A pro všechny případy stojí základy celého objektu na 375 seizmických pružinových izolátorech.

Moderní po všech stránkách

Členění interiéru je programově řešeno ve třech oddělených souborech. Dvě podzemní podlaží (suterén) jsou vyhrazeny pro parkovací místa lékařů (523 parkovacích míst), akutní příjem rychlé pohotovosti (celkem šest oddělení) a vlastní technické zázemí. Ve svém pokračování blíže do středu budovy narazíme na další ordinace jednotek rychlé pomoci, operační sály a ordinace, kde se vyplatí určitá míra izolace (radiologie). V přízemí je také situována lůžkové oddělení pro pacienty ve vysokém stupni izolace (tj. Infekční oddělení).

Druhým izolovaným souborem (od prvního patra suterénu po druhé patro nadzemní) je pak provozní technické zázemí a vedení prvků zaměřených na energetickou efektivitu, které nemají s medicínským účelem mnoho společného (centrální HVAC systémy, řízení závlahy zelené střechy, integrovaná čistička odpadních vod). Nemocnice disponuje třemi elektrickými generátory, a je plně nezávislá na svém okolí. Nepřerušený chod elektronického systému jistí ještě napojení na nedaleké datové centrum.

Třetím “souborem” jsou pak vyšší patra (čtvrté a páté), vyhrazená pro jednotlivé hospitalizační jednotky a lůžková oddělení s kapacitou 375 pacientů. Každý nemocniční pokoj je napojen na počítačový systém, který umožňuje kontrolovat průběžně zdravotní stav všech pacientů. Každý nemocný hned při vstupu obdrží unikátní čárový kód, podle kterého je dále veden v evidenci. Dohromady zde sídlí 44 různých oddělení.

Originální řešení architektonického studia BBATS Consulting umožňuje navzdory relativně malé zastavěné ploše provoz sedmipatrového medicínského zařízení, které se vyznačuje perfektní horizontální organizací, která navíc vychází z pokročile optimalizované provozní praxe.

Technické parametry budovy

Název projektu: Hospital el Carmen (HM – Hospital Maipu)
Lokalizace: Maipu – Santiago de Chile, Chile
Architektonická studia: BBATS Consulting&Projects SLP, Murtinho+Raby Arquitectos
Projektový manažer: Silvia Barbera, Jorge Batesteza
Projektový tým: S. B. Correia, J. B. Penna, C. T. Luchsinger, P. M. Larraín, S.R. Pinto
Vedení prací: S. Barbera, C.Tirado, S. Raby
Zadavatel: Gobierno de Chile – Concesiones MOP
Zahájení stavebních prací: 2009
Dokončení projektu: prosinec 2013
Strukturální design: CRL Ingeniería
Zahradní architektura: RyR Arquitectos
Sanitační/hygienické zázemí: PVT Ingenierìa
Osvětlení: DLLD
Elektrifikace provozu: ICG Ingenierìa
HVAC systémy: GyZ Ingenierìa
Počet podlaží: 5 + 2 suterén (7)
Zastavěná plocha: 65 000 m²
Plocha podlaží: 70 301 m²
Beton, kamenem obložené stěny, přírodní dřevo, zelená střecha
Výška: 22,6 m

Sdílet / hodnotit tento článek

Mohlo by vás zajímat

"Nehmotná" budova na nožičkách má fasádu z děrovaného plechu

"Nehmotná" budova na nožičkách má fasádu z děrovaného plechu

Je to jako nedokončená síť propojených prostorů přesně nedefinovaného využití, připojená na vlákno městského tkaniva. Díky lidem se může stát vším, bez nich pak je ničím. Takové je Vzdělávací centrum a připojený park z návrhu architektů El Equipo de Mazzanti v kolumbijském městě Marinilla.

Budova co srostla s terénem, rozdíl mezi exteriérem a interiérem nedělá

Budova co srostla s terénem, rozdíl mezi exteriérem a interiérem nedělá

Komunitní centrum v Chonqingu je situované na úpatí strmých kopců a hor vymezujících ozeleněný prostor „příměstského“ parku Taoyuan a městkou metropoli. Proto si před vlastním zpracováním návrhu museli projektanti z pekingského studia Vector Architects položit zásadní otázku: Jak naložit s topografií terénu? ...

Dokonalý interiér bez kazu: Dentální klinika v Sydney

Dokonalý interiér bez kazu: Dentální klinika v Sydney

Zubařská profese je v mnoha ohledech zvláštní. Návštěvu stomatologa nevyhledáváme, či spíše odkládáme, co to jde, pokud nás nic netrápí, a jakmile nás začnou zuby bolet, také se k němu zrovna netěšíme. Za zubaři v Sydney, konkrétně do dentální kliniky v Chatswoodu, se ale budete těšit i bez bolavých zubů, protože je ...

Rehabilitační centrum v Arnhemu se vznáší nad zemí

Rehabilitační centrum v Arnhemu se vznáší nad zemí

Rehabilitačních center je v Holandsku celkem devět. Groot Klimmendaal, stojící od roku 2011 ve východo-nizozemském Arnhemu, je ale originál. A není to jen proto, že je zde současně poskytována kombinovaná péče dětským i dospělým pacientům, s dočasně narušeným či trvale poškozeným zdravím.

Dánské krematorium s inovativním přístupem k poslednímu rozloučení

Dánské krematorium s inovativním přístupem k poslednímu rozloučení

Existují místa, jejichž blízkost nikterak rádi nevyhledáváme. Do této kategorie bezpochyby patří i smuteční síně a krematoria doprovázející hřbitovy. Tam skutečně zavítáme většinou jen tehdy, pokud opravdu musíme. Snad právě proto je citlivé zpracování projektu areálu pro architekty takovou výzvou. A dánští Henning ...

Hotel na konci světa

Hotel na konci světa

Hotel na ostrově Fogo má velice netradičního investora – kanadskou charitativní organizaci Shorefast. Ta hotel nechala zbudovat jako odkaz k unikátní kultuře a hospodářství velmi odlehlé lokality – ostrova Fogo a dvou ostrůvků Change, které jsou součástí kanadské provincie Newfoundland a Labrador. Hlavními architekty ...

Ordinace na miniaturní ploše

Ordinace na miniaturní ploše

Podiatrická klinika Novopie ve španělském letovisku Torrox sice nebude nejmenším medicínským objektem na světě, ale vážně na tento post aspiruje. Jak vmáčknout ordinaci, čekárnu a zázemí do necelých dvaceti metrů čtverečních?

Luxusní dům v prudkém svahu

Luxusní dům v prudkém svahu

Prahnete po luxusu? Jistě, ale dostanete ho v několika absolutně odlišných provedeních. A přitom na jednom místě! Argentinský realizovaný projekt House in Q2 od architektonického studia Santiago Viale je prostě unikát.

Bytový dům SACRE COEUR v Praze

Bytový dům SACRE COEUR v Praze

Stavební pozemek nepravidelného tvaru sousedí z východní strany s bývalým klášterem sv. Gabriela, severní strana je vymezena městskou vilovou zástavbou Na Hřebenkách. Západní stranu tvoří dva štíty sousedních domů s otevřeným zeleným vnitroblokem. Pozemek má značný výškový rozdíl jižní a severní části (cca 15 m).

Netradiční dřevěný dům na ocelových nohách

Netradiční dřevěný dům na ocelových nohách

V Horním Rakousku, jen kousek od hranic s Českou republikou, leží v lůně krásné šumavské přírody architektonicky zajímavá dřevostavba, která se svou koncepcí otevírá nádherným výhledům daleko do krajiny. Z nových stavebních parcel ve vesnici Vorderweißenbach zbyly jako poslední neobsazené ty s komplikovanějším terénem.

Administrativní budova jako ideální příklad městského zemědělství

Administrativní budova jako ideální příklad městského zemědělství

Nezaměnitelný a nepřehlédnutelný vzhled stavby, požadavek na urychlenou konstrukci a přitom zachování minimálních nákladů. Můžeme tedy říci, že trojice připomínek zadavatele stavby administrativní budovy nijak nevybočuje z průměrné „originality“ všech ostatních. S takto rozdanými kartami ale vietnamské studio H&P ...

Dům v podobě ledové kostky v subtropickém klimatu

Dům v podobě ledové kostky v subtropickém klimatu

Když profesionálové z brazilsko/francouzského architektonického studia Triptyque dokončili v loni na jaře (2014) svůj projekt Groenlândia, byla odborná veřejnost trochu zmatená. Proč? Zaprvé jakoby se výsledný objekt vzpíral přirozené gravitaci, zadruhé - i když se nachází ve slunném Sao Paulu, naplňuje bezezbytku ...

Pavilon v Tchaj-pej: stavba s respektem k přírodě

Pavilon v Tchaj-pej: stavba s respektem k přírodě

Tři pavilony veletržního paláce v Tchaj-pej, jež byly slavnostně otevřeny při příležitosti mezinárodní výstavy květin v roce 2010, se staly ztělesněním toho, co dokáže architektura, moderní technologie a touha po provázanosti s přírodou. To vše díky profesionálům z architektonického studia Bio-Architecture Formosana.

Největší zelená střecha severu na dynamické struktuře

Největší zelená střecha severu na dynamické struktuře

Dynamická struktura budovy, podpořená 87 zlomy, tvarovanými svahy a výstupky, největší zelená střecha v severských zemích (3000 metrů čtverečních), těsné sousedství s historickou ruinou starého hradu, a k tomu čtyři patra plná zábavy pro děti. Není to až příliš? Takový povšechný popis vyvolává dojem, že Zeimuls v ...

E-book: Příručky ZDARMA!

Příručka Jak koupit bydlení

Jak koupit bydlení

Pomocník při koupi domu, bytu, pozemku.

Příručka Jak na povolení rodinného domu

Příručka Jak na povolení rodinného domu

Poradíme s vyřízením stavebního povolení

Nejnovější články

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA