REKLAMA

"Nehmotná" budova na nožičkách má fasádu z děrovaného plechu

Je to jako nedokončená síť propojených prostorů přesně nedefinovaného využití, připojená na vlákno městského tkaniva. Díky lidem se může stát vším, bez nich pak je ničím. Takové je Vzdělávací centrum a připojený park z návrhu architektů El Equipo de Mazzanti v kolumbijském městě Marinilla.

Dát „společenstvu obyvatel“ kolumbijského města Marinilla takový prostor, kde mohou vyjádřit svou kulturní identitu, tradice i odkaz předků. Tak znělo zadání projektu pro architektonické studio El Equipo de Mazzanti. Na tento podnět zareagovali s nadšením: „Tradičních hodnot si velmi považujeme, a proto jsme chápali, z jak hlubokých kořenů pramení touha po ochraně a zachování původních rysů komunity.“ Jak ale vytvořit z nekonkrétní citové abstrakce konkrétní návrh?

Architekti proto pojali myšlenku poměrně široce, a vytvořili originální projekt Vzdělávacího parku. Ten nabídne zázemí pro skutečně rozsáhlé spektrum činností, spojených se všedním životem obyvatel Marinilly, od relaxace, přes pořádání hromadných kulturních akcí po nejrůznější edukační aktivity. I když by se mohlo zdát, že je primárně zacílen na mládež, počítá stejnou měrou s dospělými i důchodci.

Myšlence architektů El Equipo de Mazzanti rozhodně nechybí cit pro detail a odráží se v ní porozumění skutečným potřebám místních. Ve střední Evropě jsme si poněkud zvykli na přísné funkční členění prostoru. Jiné aktivity a společenské události přináleží galeriím, odlišné pak zase divadlům nebo hvězdárnám. Svůj oděv, zájem i ladění pak přizpůsobujeme tomu, jestli se chystáme na operu, výstavu soch nebo přednášku.

Jaký společenský prostor ale máme k dispozici pro všední den? Buď musíme smutně přiznat, že žádný, nebo ještě smutněji doznat, že se náš společenský život odehrává mezi výlohami nákupních center. Žalostně málo využíváme „sdílený prostor“ náměstí a parků, straníme se okolí. V Kolumbii čerpají z trochu jiných hodnot, a proto než kavárny a sedadla obchodních center dají protentokrát přednost místu, které je skutečně určeno lidem.

Foto: SG – Sergio Goméz / RG – Rodrigo Dávila

Marinilla Educational Park je příkladem budovy, jejíž vnitřní objem je pro okolí stejně tak důležitý, jako vnější obsah. Svým charakterem otevřený objekt zasazený ve svahu je obklopen zahradou, a ta rovněž slouží lidem. Potřebujete někde uspořádat přednášku o přesazování ibišků, nebo o domácím bylinkaření? Chtěli byste jen tak posedět s přáteli u šálku dobré kávy? Nebo byste si rádi jen tak zahráli na kytaru venku? A co si takhle s dobrou knížkou poležet v hamace zavěšené mezi stromy?

Přesně o tom všem je totiž Vzdělávací centrum v Marinilla. A tím vším také musíte projít, pokud míříte do jedné z učeben, abyste se mohli zlepšit ve francouzštině, naučit se pár nových tanečních kroků nebo hrát na flétnu. Vpravdě univerzální místo pro strávení volného času ve společnosti jiných lidí.

Je to o dialogu mezi vnitřním a vnějším prostorem Vzdělávacího centra a okolního parku, právě tak jako o dialogu mezi celým areálem a zbytkem města,“ říkají El Equipo de Mazzanti.  „Je to prostě fluidní, otevřený prostor. Nelze u něj přesně vylišit, zda ještě sedíte na zahradě Vzdělávacího centra, nebo už posedáváte na lavičce blíže centru. Právě proto to na místní působí tak přirozeně.“

Výsledkem je prostě “bezpečný prostor“ s rozmanitými možnostmi využití. Díky svým kapacitám může centrální budova Vzdělávacího centra fungovat jako amorfní struktura, která se přizpůsobí různých způsobům využití.  Idea „fyzické nekompletnosti“ centra je záměrem. „Jako jednotlivé větve stromu, jako vlášení améby,“ říkají El Equipo de Mazzanti. „Můžeme vytvářet pravidelné geometrické úseky, dedikované konkrétním účelům.“ Funkční kontejnerové výběhy si prostě říkají o to, aby byly uživateli dále modifikovány.

Pokud odhlédneme od filozofie stavby a podíváme se na ní trochu více materialistickou optikou, stojí před námi objekt s výraznou ocelovou podpůrnou konstrukcí, překrytou kovovými krycími deskami. „Při pobytu uvnitř se díky množství prosklených stěn můžete trochu cítit jako v ptačí kleci,“ říkají architekti.

Vzhledem k tomu, že je celý objekt zasazen do svahu, jsou okna jakýmsi prodloužením kontaktu s okolní přírodou, bez blokovaných výhledů do krajiny. Fasáda přízemí i prvního patra je vyrobena z prefabrikovaných perforovaných kovových desek, které umožňuje prostup denního světla, a přitom interiér mírně zastiňují a zabraňují přehřívání. Užitý model fasády má také nesporné výhody při větrání.

Foto: SG – Sergio Goméz / RG – Rodrigo Dávila

Jednotlivé místnosti budovy Vzdělávacího centra jsou určeny k pořádání přednášek a kurzů, oficiálním setkáním a výstavám. Některé jsou přímo vyhrazeny hudební výuce. Vnitřní skelet nepůsobí rušivě, především díky „klidným“ tónům barev vybraných pro interiér.

Pokud jde o vlastní členění prostoru, místnosti s vyšším stupněm formálního užití (tam, kde je zapotřebí utlumit akustiku případně kde je žádána náročnější kontrola vnitřního klimatu) jsou obloženy červeným polykarbonátem. To umožňuje jednotlivým sekcím budovy Vzdělávacího centra nenarušovat děje v okolí, a uživatelům poskytuje vyšší míru soukromí. Podlahy jsou v celém centru vyrobeny z WPC dřevoplastu (snadná údržba i omyvatelnost), v uzlových bodech propojených chodeb pak s jinou povrchovou texturou.

Informace o projektu

Název projektu: Marinilla Educational Park
Lokace: Marinilla, Marinilla, Antioquia, Kolumbie
Architektonické studio: El Equipo de Mazzanti
Typ projektu: Multifunkční společenské a vzdělávací centrum
Projektový tým: Aldo Sicilia, Carlos Medellín, Enrico Perini, Juan Manuel Gil, Juliana Zambrano, Manuela Dangond, Maria Sol Echeverri, Milou Telling, Mohamed Al-Shafie, Nicolas Paris, Olivier Dambron, Patricia Gualteros, Yuli Velásquez, Sebastián Negret
Zastavěná plocha komplet: 700 m2

Sdílet / hodnotit tento článek

Mohlo by vás zajímat

Den Haag Centraal - nádraží skla a katedrála světla

Den Haag Centraal - nádraží skla a katedrála světla

Architektonické studio Benthem Crouwel bylo dosud proslavené realizovaným projektem rozšíření amsterodamského muzea Stedelijk, nebo rozsáhlou rekonstrukcí mezinárodního letiště Schiphol. Po úspěchu ...

Rehabilitační centrum v Arnhemu se vznáší nad zemí

Rehabilitační centrum v Arnhemu se vznáší nad zemí

Rehabilitačních center je v Holandsku celkem devět. Groot Klimmendaal, stojící od roku 2011 ve východo-nizozemském Arnhemu, je ale originál. A není to jen proto, že je zde současně poskytována ...

Škola, která z trosek vyrostla: Las Nieves Technical

Škola, která z trosek vyrostla: Las Nieves Technical

Zemětřesení v Chile? Nic neobvyklého. V průběhu roku zaznamenají seismologové na 1600 středně silných otřesů, a lehké chvění tu už snad nikdo ani nepočítá. Otřesy, které v roce 2010 zasáhly předměstí ...

Netradiční dřevěný dům na ocelových nohách

Netradiční dřevěný dům na ocelových nohách

V Horním Rakousku, jen kousek od hranic s Českou republikou, leží v lůně krásné šumavské přírody architektonicky zajímavá dřevostavba, která se svou koncepcí otevírá nádherným výhledům daleko do ...

REKLAMA
REKLAMA

estav.cz v žebříčku návštěvnosti TOPlist