REKLAMA

Rehabilitační centrum v Arnhemu se vznáší nad zemí

Rehabilitačních center je v Holandsku celkem devět. Groot Klimmendaal, stojící od roku 2011 ve východo-nizozemském Arnhemu, je ale originál. A není to jen proto, že je zde současně poskytována kombinovaná péče dětským i dospělým pacientům, s dočasně narušeným či trvale poškozeným zdravím.

Díky inovativnímu návrhu architekta Koen van Velsena se jedná o rehabilitační centrum s minimální ekologickou stopou. Jak je to možné? Třeba tím, že se budova o užitné ploše 14 000 metrů čtverečních doslova vznáší ve vzduchu.

Koen van Velsen projektoval objekt „zvláštního určení“ s ohledem na jeho osobitý charakter, a s důrazem na maximální zachování rázu okolní lesnaté krajiny.

Nápad hodný ocenění

Prvního cíle, tedy nezaměnitelnosti, dosáhl s pomocí vygradování budovy s pomocí konzolového systému nad svažitý terén, a zapracováním hnědavě nazlátlé fasády z eloxovaného hliníku. Za výsledky druhého bodu plánu hovoří dostatečně nejrůznější ocenění, počínaje Cenou holandského sdružení architektů (DAA) za Budovu roku 2010, držitelem ocenění za excelentní architekturu zdravotní budovy (Hedy d´Ancona, 2010), vítězstvím v soutěži Dutch Design Award (2010), návrhem ocenění Mies van der Rohe Award (2011) nebo Arnhem Heuvelink Award 2010 v kategorii návrh veřejného a komerčního interiéru.

Celo-fasádní prosklení po obvodu „jádra“ objektu vytváří dojem celistvosti (bez ohledu na místnosti nejrůznějšího účelu v jednotlivých patrech, od bazénů po tělocvičny), a kontinuity mezi vnějším a vnitřním prostorem. Právě zasazení  Groot Klimmendaal do „lesa“ je jedním z hlavních rysů celé stavby. Nejsilněji na vás tento dojem působí při posezení v restauraci v přízemí, odkud se vám doprava i doleva nabízí výhled na vzrostlé stromy venku. Tento vizuální dojem se stává až hmatatelným i během procházek po chodbách na obvodu budovy.

Kontakt se světlem za sklem

Prostorové aranžmá třípatrové (respektive 2+1 patrové) budovy je jednoduché. Níže je situováno administrativní zázemí a kanceláře, nad nimi se nachází část vyhrazená klinické péči o pacienty. Zvýšené patro na úrovni přízemí ve vstupní části je určeno pro pohybově-sportovní aktivity (posilovna, plavecký bazén) a také malou restauraci a divadlo). Tyto části nejsou využívány jen pacienty, ale i lidmi z města. Je to vlastně součást promyšlené strategie na zapojování léčených zpět do normálního života, a uvádět je do kontaktu se zdravými lidmi.

V Groot Klimmendaal se lékaři a terapeuti soustředí na rehabilitační léčbu, především pohybového ústrojí (u dětí se specializují na rozštěp páteře, zranění mozku vedoucí k omezení hybnosti těla, vrozené nebo získané poruchy pohybového aparátu). Součástí programu je i program pohybové péče o pacienty s trvale narušenou schopností dýchat (tj. napojených na respirátory), a dále pak nejrůznější prvky fyzioterapie, logopedie a ergoterapie. Ve spolupráci s arnhemskou nemocnicí Rijnstate a Ede- Slingeland zde dochází i k ambulantní léčbě.

Ročně je zde ošetřeno na 3400 pacientů (2700 ambulantně, 700 klinicky). O ty se stará 550 kvalifikovaných zaměstnanců. Zařízení má kapacitu 112 lůžek.

Zdroj: Rob ´t Hart

Celá koncepce péče, spočívající v předpokladu, že blahobyt pacientů má příznivý vliv na jejich revalidační proces, je podtržena architektonickým návrhem. Jak zmiňuje Koen van Velsen: „Ambicí bylo vytvořit takový prostor, který nebude zdravé a nemocné oddělovat od sebe, ale umožní jejich splynutí se společností. Je to o znovu-získání sebevědomí.“ Sebevědomí však vyžaduje pocit bezpečí a jistoty. Ty v Groot Klimmendaal ztělesňují například dvouúrovňová dřevěná zábradlí, která umožňují malým i velkým znovu chodit „s jistotou“, a také řada odpočívadel na chodbách, jež motivují pacienty k procházkám uvnitř „bezpečí“ budovy.

K otevřenosti napomáhá i dynamická skleněná fasáda, která díky nejrůznějším průhledům umožňuje prostup přirozeného venkovního světla až do třiceti metrů uvnitř budovy. Souhra světla a teplých hřejivých barev vytváří harmonické prostředí.

Podstatným rysem arnhemského rehabilitačního centra je i „udržitelnost a soběstačnost“, demonstrovaná důmyslným provedením všech mechanických a elektrických instalací. Kompaktní design budovy napomáhá solidní energetické bilanci, kterou podporují tepelné výměníky a systém řízené klimatizace.

Je to kombinace složitých a jednoduchých principů, je to o fyzických, praktických i sociálních detailech,“ říká Koen van Velsen. „Transparentnost, kontinuita, vrstvení, rozmanitost, hra světla a stínu, přenesení kontaktu z vnější přírody. To všechno jsou složky motivujícího prostředí Groot Klimmendaal.“

Parametrizace

Název projektu: Centre Groot Klimmendaal
Lokalizace: Arnhem, Holandsko
Architektonické studio: Architectenbureau Koen van Velsen BV
Rok dokončení: 2011
Rozloha: 14 000 m2
Vedoucí architekt: Koen van Velsen
Typ projektu: Rehabilitační zařízení

Sdílet / hodnotit tento článek

Mohlo by vás zajímat

Maják ve světě tmy - architektura pro nevidomé

Maják ve světě tmy - architektura pro nevidomé

Dnešní stavbu si můžeme dovolit zahájit malým kvízem: která evropská země disponuje jedním z nejvíce propracovaných systémů péče o zrakově postižené a nevidomé? Správnou a pro někoho možná trochu ...

Domov důchodců a dětské jesle v působivé budově

Domov důchodců a dětské jesle v působivé budově

Integrace stárnoucí populace? „Je to problém, se kterým se musí vypořádat všechna lidská sídla,“ soudí architekti z francouzského studia AZC (Atelier Zündel Cristea). Pokud má totiž moderní ...

REKLAMA
REKLAMA

estav.cz v žebříčku návštěvnosti TOPlist