REKLAMA

Ordinace na miniaturní ploše

Podiatrická klinika Novopie ve španělském letovisku Torrox sice nebude nejmenším medicínským objektem na světě, ale vážně na tento post aspiruje. Jak vmáčknout ordinaci, čekárnu a zázemí do necelých dvaceti metrů čtverečních?

Španělské turistické městečko Torrox je příkladným obrazem ospalé malažské pohody. Ročně sem zamíří desetitisíce převážně německých a francouzských turistů, aby se na Costa del Sol mohli kochat překrásnými výhledy na pohoří Sierra de Almijara, také se hýčkat příjemnými vlnami Středozemního moře. Převážná většina zahraničních turistů se řadí k vyzrálejší věkové kategorii, až se skoro vnucuje přirovnání „Riviéra pro důchodce“.

Jsou to prostě lidé, na kterých je 17 000 obyvatel Torrox ekonomicky do značné míry závislých. I proto se jim snaží všestranně vyjít vstříc, například zřízením celé řady pečovatelských, lázeňských a rehabilitačních zařízení. Jedním z nich je i svou velikostí výjimečný realizovaný projekt podiatrické kliniky Novopie, umístěné na rohu Mezinárodního centra ve středu města. Originalita a výjimečnost tu ale nevyplývá z mohutnosti „kliniky“. Celé podiatrické zařízení totiž zabírá plochu jen 18 metrů čtverečních!

„Podiatrie není pediatrie!“, brání se medicínští specialisté po celém světě, kterým se čekárny plní pokašlávajícími dětskými pacienty. O čem tedy tato lékařská věda je? O ničem méně důležitém, než o tom co nás drží pevně na zemi. Nohy a chodidla, ať už unavené, bolavé, s křečovými žílami nebo trombózami, ty všechny jsou denním chlebem podiatrů. Špatné postavení nohou negativně ovlivňuje klouby celého těla, může vést ke skoliózám páteře a závažným poškozením končícím operací.

Podiatrie je také součástí nezbytné rehabilitace po vyvrtnutí, vymknutí či vykloubení, a v konečném důsledku je také navázána na léčbu neurologických, cévních či ortopedických problémů. Podiatrie je prostě navzdory svému snadno zaměnitelnému názvu oborem velmi podstatným. Zvláště pro turistický ruch. Nohy jsou prostě pevné sloupy, které nesou celou váhu „stavby“ našeho těla. Plážovým labužníkům a veteránům all inclusive dovolených, sbírajícím bronz na plážích v Nerja a Torrox, se specialisté podívají na unavená chodidla, namasírují či prodají nové vložky do bot, a reputace regionu je zachráněna.

Minimální prostor nemusí znamenat miniaturizaci

To, že Podiatrická klinika Novopie prostě vznikla na poptávku turismu, nás ale zdaleka nemusí zajímat tolik, jako samotné provedení projektu. Toho se navýsost pohotově zhostilo „rodinné“ architektonické studio Antonio Jurado. V městě, které „nabízí nejlepší počasí v celé Evropě“, tak vzniklo skutečně povedené minimalistické dílko. Přitom tu v obyčejném přízemí narazíme na všechny nezbytné provozní i organizační prvky. Je tu čekárna, ordinace, koupelna s toaletou.

K tomuto základnímu bloku je pak přidružen ještě sklad lékařského materiálu, koupelna se sprchou a rozšířená výloha, vše dovedně zapracované do necelých dvou desítek metrů čtverečních. Jak tohle všechno naskládat na plochu srovnatelnou s polovičním výměrem garsonky? Antonio Jurado a Rosa Maria Jurado si věděli rady. Rozčlenili vnitřní prostor posuvnými bloky ostění z průsvitného polykarbonátu, čímž zajistili interiéru světlo, a přitom určitou intimitu pacientů/klientů. Co o projektu, který se začal rodit na rýsovacím prkně v roce 2012, a byl dokončen o rok později, prozradili?

Jak to viděli architekti?

„Od samého začátku bylo jasné, že proti nám stojí omezení v podobě nedostatečného prostoru. Pracovali jsme s vědomím, že klinika musí mít všechny nezbytné prvky, jako jiné konvenční ordinace. Své úsilí jsme proto soustředili k rozšíření osmnácti metrů čtverečních, k odstranění všech zbytečných překážek a bariér. Pokusili jsme se změnit něco, co bylo v počátcích velkou nevýhodou, na záležitost přinášející výhody. Vsadili jsme na takové provedení prostoru, které umožní smyslům pacientům odpočinout, nabrat energii. Chyběl nám prostorový komfort, který jsme ale nahradili fyzickou a psychickou pohodou, plynoucí z uspořádání interiéru. Prostor jako by tu tvořil vnější schránku vašeho těla, a zároveň byl nehmatatelný, neomezující. Výsledkem byl proměnlivý, flexibilní prostor.“

Tři funkční koncepty a výsledek

Jak toho architekti dosáhli? Spojením tří funkčních konceptů, z nichž v pořadí první je „vizuální hra“. „Jednoduše jsme se chytili neutrálních barev, šedé a bílé, s různým zakalením. Pracovali jsme se stínem, jasem a odrazem,“ popisuje práci s prostorem Rosa Maria Jurado. V praxi se to projevilo odstraněním všech elementů, které by mohly opticky přitahovat pozornost, a tím dělit či tříštit prostor. Výtečně jim k tomu dopomohlo čiré sklo, vláknitý polykarbonát, „anonymní“ dlaždice z hygienického porcelánu a nenápadné hliníkové rámy.

Druhý funkční koncept při návrhu Podiatrická klinika Novopie vychází ze samotného provedení konstrukce. „Konstrukční systémy chápeme jako výrazový prostředek, řeč pro sdělení vlastního projektu,“ říká Antonio Jurado. „Proto jsme se snažili prosadit mechanismus řešen, ve kterém je interiér i provedení vnější fasády ve své podstatě homogenní.“ Architekti pracovali se strohými liniemi, které dodaly prostoru na formálnosti, a také s přirozeným a umělým světlem.

Posledním koncepčním prvkem je „Měřítko“, které vzhledem k natěsnanému prostoru limitovalo veškeré plánovací kroky. Povědomí o rozměru prostoru rozhodovalo o všem, od uživatelského pohledu po začlenění architektonických prvků. „Hledali jsme nepřímé vztahy mezi velikostí a její měřitelností,“ uzavírají oba architekti. „Šlo nám o to, abyste prostor cítili, ale ne měřili.“

A výsledek v praxi? Snížení výškového profilu stropu instalací polykarbonátových desek opticky prostor rozšířilo, a zapracování odnímatelné střechy na hliníkových pojezdových kolejničkách zvýšilo propustnost světla. V koupelně se sprchou (za polykarbonátovou zástěnou) jsou instalovány stropní zrcadla, sifon umyvadla je v rovině s odtokem sprchy. Dlažba je vzorovaná, velkoformátová. O klimatizaci čekárny se starají perforované desky z metylakrylátu.

Technické parametry stavby

Název projektu: Novopie Podiatric Clinic
Architektonické studio: Estudio de Arquitectura Antonio Jurado
Lokalizace: Torrox, Malaga, Španělsko
Typ projektu: Lékařské zařízení
Vedoucí architekt: Antonio Jurado
Projektový tým: Rosa Maria Jurado
Zodpovědný vedoucí: Christophe Joly
Rok dokončení: 2013
Příprava projektu: 2012
Konstrukce: Cosimco
Tesařské práce: Daypi
Vinyl, metylakryl, polykarbonát: Digital Sur
Zastavěná plocha: 18 m²
Sklad: 1 m²
Koupelna s toaletou 3,42 m²
Čekárna: 4,53 m²
Ordinace: 9,20 m²

Sdílet / hodnotit tento článek

Mohlo by vás zajímat

Dokonalý interiér bez kazu: Dentální klinika v Sydney

Dokonalý interiér bez kazu: Dentální klinika v Sydney

Zubařská profese je v mnoha ohledech zvláštní. Návštěvu stomatologa nevyhledáváme, či spíše odkládáme, co to jde, pokud nás nic netrápí, a jakmile nás začnou zuby bolet, také se k němu zrovna ...

Originální pracovna v dřevěném zahradním domku

Originální pracovna v dřevěném zahradním domku

Na zahradě domu v Nizozemském Voorburgu vybudovalo holandské architektonické studio Bloot Architecture rozměrově malou dřevostavbu. Ta slouží svým majitelům jako pracovna nebo „pokoj" pro hosty. ...

Kouzla s prostorem v minibytě

Kouzla s prostorem v minibytě

Originální bydlení lze vytvořit i na ploše 29 m². Příkladem je důmyslné řešení ateliéru 3xA, které umožnilo proměnit stísněný byt v polské Vratislavi v komfortní domov pro dva.

REKLAMA
REKLAMA

estav.cz v žebříčku návštěvnosti TOPlist