REKLAMA
Hledat
Mapa cennemovitostí v ČR
estav.tvnový videoportál
Všechna témata
Fotovoltaika více o tématu

Jak skutečně ušetřit se solárním ohřevem vody

Se solárním ohřevem lze významně snížit účty za přípravu teplé vody a větší instalace mohou pomoci i při vytápění. Zároveň lze na fototermické systémy získat dotace. Jak fototermické systémy fungují?
Zdroj: regulus.cz

Solární kolektory nebo též fototermika slouží k získávání tepla ze slunečního záření. K ohřevu vody a přitápění nepotřebují žádné palivo, jedná se tedy o ekologický a soběstačný zdroj tepla. Pozor, nejedná se o fotovoltaiku, ta ze slunečního záření nezískává teplo, ale elektřinu.

Základní částí fototermické instalace jsou solární panely – ploché nebo trubkové tepelné kolektory, které zachytávají teplo ze slunečního záření. Systém dále obsahuje potrubí s nemrznoucí kapalinou, čerpadlo, expanzní nádobu, akumulační nádrž a případně tepelný výměník. S topnou soustavou solárních kolektorů se pojí i údržba a revize.

Slunce ohřívá kapalinu v kolektorech na střeše, odkud je přiváděna potrubím do domu. Zde je teplo předáno do akumulační nádrže nebo boileru, kde se ohřívá teplá voda. Ohřátou vodu lze použít jak přímo třeba pro sprchování, tak pro ohřev bazénu nebo přitápění – podle parametrů a nastavení celého systému.

Teplo získané ze slunce je zdarma, nepotřebuje nakupovat palivo ani energii ze sítě. Teplá voda je potřeba celoročně, pomocí solárních kolektorů lze tedy ušetřit dost energie a tím i peněz. Na pořízení solárního ohřevu lze navíc čerpat dotace ze státního programu Nová zelená úsporám.

Solární kolektory jsou při získávání tepla účinnější než fotovoltaika (solární výroba elektřiny). Na srovnatelný tepelný výkon proto stačí menší plocha panelů. Solární kolektory nepracují s elektřinou ani s jinou veřejnou sítí, instalace proto nemá tak přísné legislativní nároky jako fotovoltaika. Pracuje se ovšem s kapalinou, která mění svou teplotu, tlak i objem a má proto vyšší nároky na použité materiály i těsnost systému. Doporučujeme se proto obrátit na zkušenou instalační firmu.

Solární příprava teplé vody

Jedná se o nejčastější použití solárních kolektorů. Solární ohřev dává největší smysl a v porovnání cena – výkon ušetří nejvíc peněz. V létě, kdy nejvíc svítí slunce, se pak na ohřev vody nemusí využívat elektřina, nebo se kvůli teplé vodě nemusí provozovat kotel.

Solární kolektory fungují paralelně s dalším zdrojem tepla, který zajišťuje ohřev v době, kdy není dostatek slunečního svitu. Tímto zdrojem je nejčastěji elektrický boiler, ale běžně i kotel na plyn, na pevná paliva nebo třeba krb. Pro solární ohřev se proto instaluje druhá akumulační nádrž nebo kombinovaný boiler, který umožňuje ohřev ze dvou různých zdrojů tepla.

Cena solárně termického ohřevu vody

Kvalitní systém na ohřev vody se pohybuje v rozmezí od 100 000 do 200 000 korun, podle výkonu. Toto cenové rozpětí už je po využití dotace z programu Nové zelené úsporám.

Příklad úspory peněz pomocí solárních kolektorů

Správně navržený, instalovaný a provozovaný systém solárního ohřevu zvládne ušetřit 70–80 % energie potřebné na ohřev vody. Výše finanční úspory záleží na nákladech zdroje, který solární ohřev doplňuje.

Zdroj: redakce TZB-info

Funguje solární ohřev i v zimě?

Solární kolektor hřeje vždy, když na něj svítí slunce. Slunečné dny nastávají i v zimě, ale jsou krátké a je jich méně. Proto v zimě málokdy stačí samotné kolektory na plné nahřátí celého zásobníku. I kratší chvíle slunečního svitu však přinášejí teplo do akumulační nádrže a šetří energii na přípravu teplé vody nebo přitápění. V takovém případě hovoříme o solárním předehřevu.

Solární přitápění

Za slunných zimních dnů kolektory pomáhají s ohřevem vody pro otopnou soustavu domu nebo pro tepelné čerpadlo, čímž snižují náklady na vytápění. V zimě ale svítí slunce nejméně z celého roku a zároveň je nejvyšší potřeba tepla. V zimě slunce málokdy ohřeje vodu na tak vysokou teplotu, aby se dala použít na vytápění v klasických radiátorech v nezatepleném domě. Solární systém pro přitápění tak vyžaduje několik věcí:

  1. Kvalitně zateplený nebo rovnou pasivní dům
  2. větší otopné plochy – velké radiátory nebo nejlépe podlahové topení.
  3. Vyšší instalovaný výkon, tedy více solárních kolektorů

Aby solární termický systém mohl znatelněji přispět k získávání tepla, musí být na zimní období dimenzovaný, tedy větší a dražší. V létě takový systém bude mít tolik přebytků, že se buď musí vyřešit jejich využití (ohřev bazénu, technologická potřeba tepla), nebo chlazení, aby se stagnující kolektory nepoškodily (ke stagnaci jsou obecně náchylnější trubicové kolektory). Tím se systém dále komplikuje a prodraží, k čemuž se ještě připočte častější a náročnější servis. Přitápění solárními kolektory je tedy třeba dobře zvážit.

Solární vytápění celých měst?

Podobně jako vedle střešních solárních elektráren existují i solární elektrárny na polích, fungují i velké solární výtopny pro vytápění obcí s tisíci obyvatel. Člověk by je čekal hlavně na jihu, ale nejvíc jich najdete Dánsku. Na rozdíl od střešních instalací se dvěma panely se zde jedná o kolektorová pole s výkonem v řádu desítek megawattů doplněné o obří zásobníky tepla.

Dotace na solární ohřev

Na solární termický systém (solární kolektory) lze získat dotaci z programu Nová zelená úsporám, podoblast C.2. Výše dotace je 45 000 Kč na solární přípravu teplé vody a 60 000 Kč na solární systém pro přitápění. Podrobnosti naleznete v přiloženém dokumentu od strany 20, případně na webu programu Nová zelená úsporám.

Sdílet / hodnotit tento článek

Další kapitoly tématu „Fotovoltaika

  1. Solární panely pro rodinný dům: Vybíráme solární panel
  2. Solární energie pro rodinný dům: Princip funkce fotovoltaických elektráren
  3. Fotovoltaická elektrárna pro byt nebo rodinný dům. Porovnání dvou variant
  4. Solární energie pro rodinný dům: Elektrárna pro nezávislý provoz celého domu
  5. Co všechno obsahuje běžná fotovoltaická elektrárna?
  6. Základní možnosti připojení fotovoltaické elektrárny. Se sítí nebo bez ní?
  7. Jaký je vývoj fotovoltaiky v České republice? A jak si stojíme v Evropě?
  8. Bytový dům může využít solární panely k úsporám či k prodeji energie
  9. Rodinný dům s fotovoltaikou. Na co dát pozor při jeho koupi
  10. Rozumná návratnost domácí fotovoltaiky? Pozor na správný střídač
  11. Kolik elektřiny reálně vyrobí fotovoltaická elektrárna? Co ovlivní výkon elektrárny?
  12. Jak skutečně ušetřit se solárním ohřevem vody
  13. Soused mi chce zastínit solární panely. Jak situaci řešit? Právník radí
  14. Kupujete dům nebo chalupu s fotovoltaikou? Co všechno ohlídat. Dejte si pozor na tyto věci

Mohlo by vás zajímat

Zdroj: Fotoliam.com - Alberto Masnovo

Solární energie pro rodinný dům: Princip funkce fotovoltaických elektráren

Cílené využití sluneční energie se v dnešní moderní a ekologicky smýšlející době těší velké oblibě. Sluneční záření dopadající na povrch naší planety je nositelem obrovského množství energie. Tak proč tuto energii nevyužít a nepřeměnit ji například na energii elektrickou? Základ této myšlenky byl položen již v roce…

Zdroj: Fotolia.com - tl6781

Solární panely pro rodinný dům: Vybíráme solární panel

Trend obnovitelných zdrojů energie je nepřehlédnutelný. Mluví se o nich v televizi, píšou o tom noviny a nějaký druh solárního panelu už možná mají na střeše i vaši sousedé. A protože slunce pravděpodobně svítí i na váš rodinný dům, nabízí se otázka, zda toho můžete nějak využít. Jaká je cena za solární panely a…

E-book: Příručky ZDARMA!

Příručka Jak koupit bydlení

Jak koupit bydlení

Pomocník při koupi domu, bytu, pozemku.

Příručka Jak na povolení rodinného domu

Příručka Jak na povolení rodinného domu

Poradíme s vyřízením stavebního povolení

Partner tématu

Nejnovější články

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA