REKLAMA
Hledat
estav.tvnový videoportál
Všechna témata

Malá dřevěná chata s velkým oknem. Milá i útulná

Budapešťské studio Hello Wood je věrné svému názvu, dřevo ve stavební praxi je u nich skoro základní charakteristikou a podstatou jejich tvůrčí práce. To, že se soustředí téměř výhradně jen na tento materiál, jim ale nikterak nezužuje profesní záběr. Pouští se do realizací nejrůznějších typů architektury a praktického designu, od moderních kanceláří či zútulněného bydlení až po velké ateliéry, vyhlídkové věže nebo umělecké instalace do veřejného prostoru. Jejich aktuální realizace je proti tomu velmi skromná, svými parametry i pojetím. Nikoliv však kvalitou.
Foto: Máté Lakos

Minimalistická chata Wauhaus je vlastně takovým malým návratem zpět ke kořenům. K počátkům studia Hello Wood, které se od roku 2010 rodilo z prázdninové školy evropských studentů oborů architektury a designu, z pravidly nesvázané chuti vytvářet věci nově a lépe, jinak a netradičně. Báze se za následující léta profesionalizovala, úspěšné realizace by se dnes daly počítat na desítky, ateliér se dobral zasloužené reputace. A spolu s tím padla otázka: „Kdybychom mohli vrátit čas, udělali bychom něco jinak?“ Wauhaus je odpovědí. Je dílkem skromným, ale maximálně propracovaným.

Kabinka je dům, chata i pokoj

Neztrácí originalitu a hravost odvážné prvotiny, ale přitom je vedený v režimu rutiny a nabytých zkušeností. Nese nezpochybnitelné rysy všech prvních realizací od Hello Wood, je graficky názornou mapou jejich zažité praxe, ale přitom už jeví známky pokročilejší evoluce práce. Už třeba jen tím, že do svahu je objekt zasazen na nestejně vysokých nožkách, protože autoři projektu už mají na tabulkovou symetrii (a statiku/stabilitu do svahu zasazených staveb) trochu jiný, praktičtější náhled. Takže?

Foto: Máté Lakos

Maďarští architekti používají pro popis tohoto typu staveb hezky popisné slůvko „kabinka“, které vystihuje dojem z velikosti a zrovna tak účelu (jako u anglického termínu cabin-chata). Dřevostavba Wauhaus je se svými 20 metry čtverečními zastavěné plochy skutečně typickou obytnou mini-stavbou, do otevřené krajiny usazeným mikro-domem. Se všemi klady a zápory, jež z takového uspořádání vyplývají. Na straně pozitiv přitom jednoznačně stojí úzký kontakt s okolní přírodou, který je tu umocněn výhledem z příkrého svahu. Architekti zmiňují, že výhled je tu jako ze stromového domku ve větvích stromů, jen k tomu nebylo zapotřebí šplhat do zelených korun. Stavba je totiž chytře usazena nad nimi.

Za negativa pak hovoří především fakt, že tu vznikala stavba s jedinou obytnou místností, která je v přímém doteku s okolním podnebím. Z čehož pak plynuly vyšší nároky na konstrukční řešení a především zateplení objektu. Rozdíl v elevaci mezi připojením objektu na svah a převýšením pak dorovnává bezbariérovým vstupem, pojezdovou lávkou. A samozřejmě podpůrnými pilíři nožek. Jsou čtyři, každá v trochu jiném úhlu a postavení, aby srovnaly niveletu stavby v nerovném svahu. Vypadají žertovně a při pohledu na boční profil z odstupu se neubráníte dojmu, že vidíte nějaké bachraté zvíře nebo běžící truhlu, chystající se ke skoku z kopce. Svou roli ovšem plní na výbornou, a o jejich stabilitu se vzhledem k jejich zasazení do trojice šroubových ocelových profilů a zahloubených betonových patek nemusíte bát.

Foto: Máté Lakos

Detaily značící pokročilost

Postřehnutelný je i poněkud zvláštní nízký sklon střechy, zlomené do tupého úhlu. Je to praktické opatření, které brání tomu, aby se dešťová voda splachovala dolů do svahu a podmývala konstrukci. Podobné je to s polokruhovým rámováním oken, nahrazujícím parapet a zabraňující sesedání vody. Právě takové drobné detaily pak odráží zkušenosti z předchozích realizací, naznačují jistou poučenost z prvotních nedokonalostí a onu profesní evoluci. Perspektiva výhledů a celkové provedení ale značí, že ona původní romantika a ideály architektů jsou pořád na svém místě.

Z regionu Zala, kde se Wauhaus nachází, to není daleko do Chorvatska ani Slovinska. Chata se dívá jejich směrem a vyhlíží ze stráně jižním směrem, co nového den přinese. Slouží k tomu celostěnné okno, překrývající svým profilem celé čelo. Výhoda je zjevná: tudy dovnitř prochází teplo a sluneční svit. Někdy ho ale může být až příliš, a proto je přímo ve fasádě integrovaná zásuvná zastiňující garnýž. Okna jsou tu ještě dvě, kruhová. To s větším průměrem se nachází v hlavní obytné místnosti, druhé je spíše kukátkem a najdeme ho v koupelně. Světelné pole je pak možné ještě více rozšířit, poodsunutím pojezdového krytu u vstupu do objektu.

Foto: Máté Lakos

Vše, co jen chcete

Práce s přirozeným světlem, které tímto minimalistickým obydlím může prostupovat z různých úhlů v průběhu dne, je velmi podstatná. Jinak by bylo snadné sklouznout k pocitu depresivní stísněnosti z malého prostoru. Wauhaus je jen o metr širší, než klasický přepravní kontejner. A takové místo by asi pohodové atmosféře moc nenahrávalo. Stísněnost odbourává pojetí a provedení interiéru. Architekti připouští, že nad jeho návrhem strávili nemálo času, protože bylo zapotřebí „přetvořit“ koncept toho, co je uvnitř očekávané a co skutečně nezbytné. V každém ročním období, za každé situace. Místo tu neubírají dveře na pantech, jsou posuvné. Úložný prostor se kryje ve stěnách vestavěných polic.

Zvenčí šedivá a nenápadná fasáda je proti vnitřku kontrastní. Mile a útulně tu působí obklady stěn a stropů z březové překližky, vizuální váhu a vážnost dodává obytné místnosti podlaha z dubu. V detailech se zračí zručnost a řemeslná praxe v práci s přírodními materiály, které dotváří kuchyňskou linku a užitný nábytek. Nechybí kuchyňský koutek s dřezem, koupelna s toaletou, navazující na „univerzální“ pokoj hlavní obytné místnosti. K čemu může sloužit?

Foto: Máté Lakos

V Hello Wood už pochopili, že definice prostoru obvykle znamenají mantinel využití. A proto tu funkční program využití přímo nespecifikují. Je to prostě pokoj navíc, a záleží jen na majiteli, zda do něj uloží hosty k přespání, zařídí si tu kancelář anebo se sem bude ztrácet, když si bude chtít v klidu číst. Dřevo tu vytváří prostor, který může být vším, čím jen chcete. A šibalsky se tím vyhýbají světu direktivních norem a stavebních regulí. Tahle kabinka obstojí jako prostor k nenáročnému ubytování v průběhu celého roku, zaboduje v kategoriích alternativních mikrodomů a své by uměla říct i v dimenzi ekologických a nízkouhlíkových staveb. Wauhaus v mnohém připomíná první realizace od studia Hello Wood, ale je dál. Pořád má ale to, co činí práci budapešťského studia typické -  nápad, voní dřevem a je svěží.

Údaje o projektu

Název projektu: Wauhaus
Typ projektu: dřevostavba, mikrodomek
Architektonické studio: Hello Wood
Lokalizace: Zala, Maďarsko
Vedoucí projektu: Bertalan Balku, Tamás Fülöp
Koncept: András Huszár, Dániel Kiss, Gergely Szőke
Design: Péter Pozsár
Spolupráce: Csaba Bányai, Tibor Pálóczi, András Huszár, Dávid Ráday, Krisztián Tóth
Klient: soukromá osoba
Realizace: 2021
Zastavěná plocha: 20 m2

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

Mohlo by vás zajímat

Foto: Kyrre Sundal, Nadia Norskott

Dřevěná chata na strmém svahu. Ypsilonka je ztracená v lese

Chata Ypsilonka, Y cabin, stojí na poměrně strmém úbočí, v jistém odstupu od norského městečka Ringerike. Vykukuje zpoza borovic, a za sebou nechává masiv pohoří Vikerfjell. Její exteriér harmonicky splývá s okolím. Je vestavěná s ohledem na životní prostředí i peněženku majitele.

Foto: Rafał Chojnacki

Větrný mlýn přestavěli na rodinný dům. Ráz historické dřevostavby zachovali

V roce 2021 se začala psát nová historie objektu, který si před časem vyhlédl k úpravě polský investor nedaleko vesnice Lubartów. To, co jej činí neobvyklým, není výměra zastavěné plochy (79 metrů čtverečních) ani fakt, že jde o víceméně „historickou“ dřevostavbu. Je to skutečně nevšední objekt k úpravě rekonstrukcí.…

Zdroj: Metropolis Arkitekter

Malá univerzální dřevostavba na ostrově umožní odpočinek i díky sauně

Rozměry skromný projekt, nenáročně vedený, s důrazem na typologii místně příslušných staveb a jejich historii. Přesto stavba, která dává odpověď na požadavky současnosti, a reaguje i na klima v ne vždy klimaticky pohostinných oblastech Stockholmského souostroví.

Foto: Soeren Larsen

Luxusní posed: Dům, kterému prorůstá strom ložnicí

Prapůvodní geneze tohoto projektu trochu připomíná počátek anekdoty. Co se stane, když se v dánském baru potká inženýr lesnické školy, architekt a konzultant pro cestovní ruch? Takový vtip by nicméně gradoval nečekanou pointou, protože na jeho konci stojí počátek v Evropě unikátního hotelu. Jeho příběh zatím zdá se…

Zdroj: Tõnu Tunnel, Priidu Saar

Dřevostavba skytá v lesích. Hotýlek nominovaný na Evropskou cenu za architekturu

Evropská cena za architekturu, Mies van der Rohe Award, co dvě léta rozčeří stojaté hladiny kontinentální architektury, aby ze vzniklého vlnobití vystoupilo na světlo pár šampionů. Který ze 449 momentálně vybraných projektů nakonec v roce 2022 zvítězí, je zatím nejisté. Už teď je ale patrné, že nominace odhalují…

Zdroj: BoysPlayNice

Znovu a lépe. Chatu dokončili po čtyřiceti letech. Na fasádu dali ohořelé dřevo

Vypadá jako zbytnělá ptačí budka nápadně tmavé barvy. Termíny jako střecha, zeď, či komín tu splývají v jediném celku. Atypická kulatá okna, nezvyklé provedení pláště. Pozornost si ale tenhle objekt rozhodně zaslouží. Není to totiž typická rekreační chata, ale stavba prošpikovaná chytrými nápady.

Foto: Martin Innerdal Dalen

Černý diamant září na bílé stráni. Horská chata spojuje staré a nové technologie

Sněhové vločky se pod mikroskopem jeví přepestré a nekonečné ve svých tvarech, jako vzácné křišťálově čisté klenoty. Stavební počin norských architektů, stojící v kraji Trøndelag, je také klenotem. Diamantem. Svou velikostí i zpracováním nepřehlédnutelným. Navíc černým, kontrastním proti sněhem zavátým údolím.

REKLAMA
REKLAMA