REKLAMA
Témata Hledat

Ceny nemovitostí a nájmů

Přehledně v mapě!

Původní dům zbourali. Jeho důstojným nástupcem se stal poctivý dům z černého smrku

Časy se mění, a s nimi i naše plány a domy. Dům ze smrku nebo také Smrkový dům je toho více než názorným dokladem. Ve své aktuální podobě totiž navazuje na „plány předchozí“ ale dle moderních potřeb. Podívejte se na rodinný dům, který nahradil předchozí stavbu na pozemku.
Zdroj: Adolf Bereuter

 Současně je tenhle projekt rakouských architektů zajímavou ukázkou toho, jak dobře lze navázat tam, kde nejrůznější okolnosti zpřetrhaly plány původní. Což je nepřekvapivě mnohdy těžší, než začít znovu od začátku. „Formálně je tenhle projekt a celá budova vlastně jen výsledkem kvalit stavby jí předcházející,“ připouští se skromností sobě vlastní projektanti ze studia MWArchitekten. Skutečnost je samozřejmě trochu složitější, a ony předchozí naznačené kvality se určitě nedají brát tak, že by jim práci v místě zrovna usnadnily. Vlastně to byla docela slušná výzva.

Sklep je na jedničku, vrch už je horší

Dům v městečku Bludenz se totiž předem „nezamýšleným“ způsobem proměnil hned nadvakrát. Poprvé v časech před II. světovou válkou, kdy Rakousko zažívalo dost bouřlivé časy. Které ale nejspíš přály tehdejším majitelům štědře disponovaného pozemku, a proto se tu rozhodli vystavět si nový dům. Tedy spíše honosnější vilku alpského střihu, pokud můžeme soudit z provedení základů a celého zpracování suterénu. Stavba byla zamýšlena na vícero pater a sklepení mělo vykrýt jak skladovací funkce (pro dřevo i uhlí), tak i zázemí domu a kuchyně, včetně vinného sklípku a vydatně zásobené spíže. Jenže budoucnost je těžké si naplánovat, a situace se v Rakousku, a to nejen na stavební úrovni, změnila. Z někdejší prosperity a chuti stavět ve velkém brzy mnoho nezbylo.

Foto: Adolf Bereuter

Dům nedorostl původnímu projektovému záměru, a zůstal v podstatě zakonzervován v podobě nezvykle zbytnělého sklepa. Na něm se pak uchytila mnohem méně náročná stavba, koncipovaná v podstatě jako celoročně obytná chata/srub ze dřeva. Její přízemí přitom ještě dispozičně odpovídalo původnímu řešení, ale místnosti v podstřeší už byly mnohem střízlivější, materiálem i zpracováním. A také kvalitou, jejíž nedostatečnost se promítla do soudržnosti celého objektu. Pak znovu poskočil čas kupředu, do současnosti, kdy dům znovu změnil majitele. Tentokrát mladou rodinu, která si přála na starých dobrých základech (a o dost méně zachovalé nadzemní části) vytvořit něco, co by mohlo být znovu domovem.

Vodítka projektu, nebo omezení?

To už byla práce pro MWArchitekten. Nelehké rozhodnutí „kde začít a kam se vydat“ usměrnil názor statika, který se vyjádřil k hodnotě nadzemní části struktury. „Takže vzhledem ke špatné konstrukci dřevostavby padlo rozhodnutí postavit v horních patrech náhradní budovu a zrekonstruovat suterén,“ popisují architekti. Což se lépe řekne, než udělá. Nová budova totiž z podstaty svého plánu přebírá jednou danou vnitřní strukturu a přenos zatížení, nachystaný pro rámec původní budovy. A současně, vzhledem k požadavkům danými místními stavebními regulemi a vyhláškami urbanistického rozvoje, také vnější objem. Což může znít náramně jednoduše: máte základy, víceméně definovaný tvar i materiál – tak co je tu velice ke kreativnímu přemýšlení?

Foto: Adolf Bereuter

Jenže to je právě to. Vložit do vyprázdněného objemu o předem daných parametrech to, co by naplnilo sny o bydlení. Je to lehké asi tak jako slon, kterého musíte vpravit do krabice od bot. Lidé z MWArchitekten přitom chytře využili kamenný sokl základů (v šedivé barvě) a suterénu, rozpracovali novou vizi udržitelné a dobře zaizolované dřevostavby. V něčem se nechali vést předlohou: tmavou fasádou smrkového dřeva, která ale s místem dobře koresponduje; se světlými rámy oken, na nichž jsou znovu osazeny červené okenice (jako tomu bylo u původní stavby). Ale v jiných aspektech od minulosti ustoupili, respektive se ji rozhodli interpretovat jiným způsobem.

Chytrá řešení, které si žádá trend i umístění

Typickým příkladem je třeba řešení obkladů místností. Stále je ze dřeva, ovšem ne ve formě prkenných linií, ale celistvých panelů. Světlých, smrkových. Oproti tmavému zevnějšku stavby tím vzniká přenádherný kontrast světla a jasu místností. V ničem už nepřipomínají chatu nebo srub, ale plnohodnotné moderní bydlení, které se líbí. Podstavek suterénu přitom slouží jako část venkovní terasy, velmi příhodného místa k posezení, když počasí dovolí. Zahrada je všude kolem, takže posedět u kávy a sledovat hrající si děti není problém. Pokud by dům zůstal v původních dispozicích uzavřený kompaktně v celém svém objemu vykresleném suterénem, nefungovalo by to.

Foto: Adolf Bereuter

Architekti si dali na takových detailech, které původní plán překládají do podoby dialogu současnosti, hodně záležet. Zhlédli se v podstatě velmi jednoduché konstrukci, která ale nese silnou myšlenku perspektivní, ekologické i ekonomické stavby. A to z hlediska výstavby, tak i jejího následného provozu. Stavebně se stěnová konstrukce skládá ze zadní větrané krycí pásové fasády (smrkové), po níž následuje dřevěná rámová konstrukce vyplněná celulózou, dřevní buničinnou. Pro lokální klima optimální řešení. Na izolační předěl pak navazuje vnitřní, strukturální i architektonický plášť, tvořený smrkovými panely. Podlahová konstrukce je trámová vrstva s izolační výplní (odstiňující ztrátu tepla suterénem), překrytá rovněž prkna se smrkovými deskami.

Život si vždycky najde cestu

Dřevo a dřevěné součásti jsou bez impregnace, neošetřené. Obyvatelé neměli zájem o „chemii“ v okolí, kde vyrůstají děti, a preferovali přirozenou vůni, vzhled i jemnou texturu materiálu. Stopy na dřevě, vzniklé používáním a opotřebením, jsou prý žádoucí. Stane se součástí historie domu. Dřevo dodává vizuální teplo, které pak doplňuje nezahlcenost interiéru a jednotný design. „Je až sochařsky čistý,“ doplňují architekti. „Jako bílý papír ve skicáku, do něhož se propíše až to, co sami vytvoříte.“ Dům ze Smrku přitom demonstruje projekt, který možnost črtů na čistém papíru projektanta neměl. Dopředu jeho tvar, materiál a dispozice definovaly podmínky v místě. Přesto vznikl a prosadil se přesně tak, jak si přáli jeho spokojení obyvatelé.

Foto: Adolf Bereuter

Údaje o projektu

Název projektu:M House Made of Spruce
Typ projektu: rekonstrukce, přestavba dřevostavby
Architektonické studio: MWArchitekten
Lokalizace: Bludenz, Rakousko
Vedoucí projektu: Lukas Peter Mähr
Tesařské práce: Berchtol Holzbau
Dodavatelé materiálu: Creaton, Miele, PREFA
Klient: soukromá osoba
Rok dokončení (finalizace): 2021
Počet podlaží: 1+1
Užitná plocha: 110 m2

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

Přečtěte si více k tématu Dřevostavby

Zdroj: Metropolis Arkitekter

Malá univerzální dřevostavba na ostrově umožní odpočinek i díky sauně

Rozměry skromný projekt, nenáročně vedený, s důrazem na typologii místně příslušných staveb a jejich historii. Přesto stavba, která dává odpověď na požadavky současnosti, a reaguje i na klima v ne vždy klimaticky pohostinných oblastech Stockholmského souostroví.

Zdroj: Jonas Bjerre-Poulsen

Znovuzrození dřevostavby u jezera ve stínu rozrostlého dubu

Projekt komplexní rekonstrukce z Dánska, který v podstatě nahradil starou dřevostavbu novým, moderním objektem odlišného využití. Místo malé loděnice vznikla rekreační chata, která se rozplývá v harmonické scenérii luk, lesů a vodní hladiny.