REKLAMA
Témata Hledat

Ceny nemovitostí a nájmů

Přehledně v mapě!

Úplně obyčejná dřevostavba. Nebo ne?

Když budete podvečer projíždět Blanským lesem na Karlovy Vary, tenhle dům prostě minete. Svou siluetou se totiž nevymyká průměru, zapadá do předlohy venkovských stavení, kterých cestou přes Andělskou horu potkáte desítky. Vypadá jako další obyčejný dům, ale není jím. Pokud mu totiž budete věnovat více než jen letmou chvilku, vaši pozornost si právem získá.
Zdroj: BoysPlayNice

Zdánlivě fádní profil stavby se sedlovou střechou, zasazené do prostorné zahrady, totiž klame tělem. Stačí trochu zaostřit a uvidíte, že „běžné a tuctové“ není na tomhle domu vlastně nic. Kovový plášť fasády, splývající ze střechy, kovově-ocelová rez přístavby garáže, a zřetelně se rýsující tmavé dřevo pod tím vším. Takhle domy v regionu obvykle nevypadají. Přitom proporce, tvar, to vše se drží předlohy řekněme tradičního venkovského domu. A přesně takový byl záměr architektů. Pozvednout projekt rekreačního obydlí (pro celoroční využívání) na novou úroveň, vybočit z rámce průměrnosti. Přitom ale zachovat styl a ničím nenarušit krajinný ráz.

Nenápadnost je velkou devizou

Andělská hora je ve své podstatě romantickým místem, a jejím příjemným zákoutím, prodchnutým chráněnou přírodou i středověkou historií, vzdává hold i Engel House. Na dohled od něj se nachází útes skály, zrovna tak jako zřícenina gotického hradu, na jehož úpatí se celé městečko nachází. Je to příliš působivé na to, aby si jiný novodobý objekt osoboval právo scenérii dominovat. Proto vnější dispozice víkendového domu, určeného pro relax a pohodu obyvatel, vycházel z lokálního tvarosloví. K okolí promlouvá typickým dřevěným štítem, a dvěma úrovním navzdory i nízkým profilem.

Foto: BoysPlayNice

Profesionálové ze studia CMC Architects (zde zastoupení tvůrčí trojicí Víta Másla, Davida Chisholma a Jana Hřebíčka) při tom ale rozhodně nerezignovali na základní požadavek svých klientů. To, aby bylo dům možné využívat k rekreaci v kterémkoliv ročním období. Což vzhledem k průměrné nadmořské výšce 600 metrů znamená i pořádnou sněhovou nadílku v zimě. Při nekontinuálním obývání stavby se tedy, vztaženo k přírodním podmínkám, muselo jednat o objekt odolný, soběstačný, a přitom s minimálními nároky na údržbu. Jež zároveň musí nést naplnění požadavků a funkcí moderního domu.

Dům, který to všechno vydrží

Engel House je ve své podstatě koncipován jako dřevostavba, ale více patrný je tento dojem při prohlídce interiéru. Zvenčí vyniká jeho odolnost, kovová schránka, která dřevo obaluje. Společný překryv fasády a střechy tu zajišťuje šedavě „plechový“ plášť z titanozinku (rheizink). Předvětralý plášť je garantem odolnosti vůči klimatickým podmínkám, a současně dodává domu nenápadný vzhled. Hodí se také zmínit, že toto opláštění umí „esteticky stárnout“ a barevně dozrávat. Proč je to důležité? K podobnému procesu jsou předurčeny i další součásti vnější struktury domu.

Foto: BoysPlayNice

Dřevěný štít, který je vyložen opalovaným smrkovým dřevem, bude postupně rovněž z kontrastní černé přecházet k méně nápadné šedi. A připojený jednopodlažní trakt „garáže“ (která není jen garáží) nese kůži z povětrnostně odolné oceli, cortenu. Dům se tak bude přirozeně halit do šedavě-rezavých tónů, které dají vyniknout okolí, než aby podtrhovali dominanci vlastní stavby. Rheizink, Corten i opalovaný smrk pak mají společnou vlastnost – zachování svých kvalit bez ohledu na stárnutí materiálu či vlhkost. Engel House je vytvořen tak, aby přetrval, a na naše klimatické podmínky je velmi vytrvalou dřevostavbou.

Soukromí a klid. Co si přát víc?

Pokud neupoutá pozornost ze strany od silnice, z úhlu vnitřní zahrady (mimochodem velmi rozsáhlé, překrývající plochu 2100 metrů čtverečních) je tomu jinak. Právě na tuto stranu se uzavřený objekt šířeji otevírá. Výhledům, zeleni. Mezifází, přechodem, je provedení „dvora“. Štědře koncipované vnější terasy, pokračující v zalomení až k vnějšímu bazénu. Jeho 10 metrů délky stačí na víc než jen pár temp. Není to pravda nekonečný bazén s přepadem, typický pro jihoamerické vilky zbohatlíků, ale krásu mu upřít nelze. Plavat v něm směrem od domu znamená mířit k lesu, za břízami a smrky, a svahu stráně. Ztrácet se.

Foto: BoysPlayNice

Terasa, vyložená dřevem, by nejspíš spolu s bazénem působily rušivě. Ale protože se kryjí tělem domu, vidět nejsou. A jejich uživatelé tak nejsou ochuzeni o soukromí. Dům odcloňuje výhled od přístupové komunikace, pro diváka končí garáží a vstupem dovnitř. Částečně uzavřený prostor dvora je pak výstupem z domu do vlastního království, které přehlédnete z oken pokojů. Hodí se zmínit i další faktor odolnosti a bezúdržbové kvality: dřevěné paluby jsou vytvořeny z IPE dřeva (jihoamerické Tabebuia spp.), které se ne nadarmo přezdívá ironwood. Železné, nezničitelné a stálé dřevo.

Elegance bílého dřeva

Vyvážením požadavků klientů, parametrů místností a jejich účelu (celkem tu vyrostlo 346 metrů čtverečních užitné plochy), místní topografií a charakterem místa pak byla celá kompozice stavby Engel House uchopena jako křížová dispozice půdorysu stavby. A to tak, že se jedná o protnutí vyšší dvoupodlažní hmoty se sedlovou střechou s jednopodlažním objemem. Proč si ale dům zaslouží termín dřevostavba? Jistě ne jen kvůli anonymnímu štítu do ulice. V interiéru to ale pochopíte lépe, protože hlavním konstrukčním prvkem jsou tu dřevěné velkoformátové panely a stěny.

Foto: BoysPlayNice

A dům se za ně nestydí. Jsou pohledově viditelné a hrají důležitou roli ve výtvarné koncepci domu. Stěny jím doslova dýchají, vystupuje z nich v podobě policových a úložných systému, prorůstá celým interiérem. Nečekejte ale žádnou srubovou chýši, Engel House si na vnitřní čistotě vyloženě zakládá. Dřevěné obklady tu vytváří základní rámec chápání vnitřního prostoru, jsou plátnem, na kterém je namalovaný působivý obraz. A protože i plátno malíře je neutrálním podkladem, i tady jsou dřevěné konstrukční panely opatřeny bílou lazurou. Kontrast spoluvytváří tmavá dřevěná podlaha, jinde zase tmavě dýhované obložení stěn.

Koupelna se odlišuje velkoformátovou keramikou na stěnách, a která je kombinací barevných tónů tmavohnědé a béžové.

Jednoduchý a smysluplný plán

Z hlediska vnitřního členění a programového uspořádání je hlavní obytná místnost je situována do jižního křídla domu (s výškou přes dvě patra), která v horní části přechází do prostoru otevřené galerie. Zajímavý nápad převýšeného prostoru pak nevtíravě podkreslují kapkovitá dekorativní svítidla z českého křišťálu. Součástí, prodloužením obývacího pokoje je kuchyň, která navazuje na venkovní zastřešenou terasu s venkovní kuchyní a sezením. V létě se tak posezení u oběda může bez obtíží přesunout na čerstvý vzduch.

Foto: BoysPlayNice

V prostoru mezi kuchyní a obytným prostorem je umístěn krb obložený černým surovým plechem a proskleným ohništěm. Ve vlastním přízemí je kromě několika obslužných místností zázemí umístěna hlavní ložnice. Jen na krok od ní se nachází pracovna: dostatečně daleko od ruchu domácnosti, ale přitom blízko všem probíhajícím dějům. Ideální. V horním patře jsou umístěny tři pokoje pro hosty s hygienickým zázemím a technická místnost. Dům je vyhříván (stejně jako venkovní bazén) tepelným čerpadlem.

Engel House je prostě dům, který z dálky přehlédnete, zblízka vás zaujme a zevnitř si jej zamilujete.

Údaje o projektu

Název projektu: Rodinný dům v Nučicích
Typ projektu: projekt rodinného domu
Architektonické studio: CMC ARCHITECTS a.s.
Lokalizace: Andělská hora, Česká republika
Vedoucí projektu: Vít Máslo, David Richard Chisholm
Spoluautor: Jan Hřebíček
Spolupráce: Daniel Šimpach, Gabriela Sekyrová
Dodavatel stavby: CMC architects a.s, Baustav a.s.
Interiéry: Alnus s.r.o.
Dodavatelé materiálu: RHEINZINK, Reynaers Aluminium, Ares, Boen, Corian® Design, Corten, Delta Light, Hansgrohe, Hormann, NATUZZI, Ragno, Stiebel Eltron, ABB, Atika, Bomma, CRW, Duke, Hoxter
Klient: soukromá osoba
Realizace: 2017
Parcela: 2400 m2
Využitelná plocha: 346 m2

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

Mohlo by vás zajímat

Zdroj: Tonatiuh Ambrosetti, David Cloux

Vodu berou z pramene, dřevo z lesa, elektřinu ze slunce. Švýcarská chata s českou stopou sází na přirozenost

Jednoduchost se neomrzí. Pokud je funkční. A to chata ztracená ve švýcarských Alpách nepochybně je. Rekreační objekt, určený k celosezónnímu využití, totiž vychází z velmi nenáročné typologie. „Je to jako postupná evoluce od útočiště, přístřešku nebo chýše kolem ohně,“ prozrazují k návrhu architekti. Jeho základem je…

Zdroj: Florian Amoser

Malý vesnický dům naplňuje velká očekávání

Chytře řešený, ekologický, s minimální zastavěnou plochou. A přitom precizní ve svém provedení, přesně dostačující potřebám svých obyvatel. Možná je co do vzhledu skromný, ale ukazuje cestu velikánům.

Zdroj: TRI.ŠTRNÁST architekti

Jesenická dřevostavba: Dům pro rodiče je o splněných snech

Minimální stopa v terénu, zužitkování materiálu z původní stavby, dobře propracované napojení objektu na bezprostřední okolí, chytře vystavěný projekt a kouzelné provedení. A jako bonus ještě stavba v nízkoenergetickém standardu. Co víc by si obyvatelé mohli přát? Snad jen, aby si tenhle sen mohli splnit o pár let…

REKLAMA