REKLAMA
Hledat
Mapa cennemovitostí v ČR
estav.tvnový videoportál
Všechna témata

Chalupa ve svahu vyrostla z masivního dřeva na starých základech. Úžasné místo poskytuje výhledy z oken jako galerie obrazů

S prostorem pracuje netradičně. Je to výška stropů, která člení interiér do jednotlivých pobytových zón. Navenek přitom tahle chata působí konvenčně, připomíná tu, kterou na stejných základech nahradila.
Foto: Marc Lins

Zachraňovat tu už nebylo co. Tak zněl verdikt rakouských architektů poté, co na přání klientů provedli obhlídku starého srubu v Bregenzerwaldu. Chata, tedy spíš chalupa vystavěná chvatně v šedesátých letech, už zkrátka byla zubem času a místním podnebím nahlodána příliš. Pro popis situace užili poměrně měkká slova, podali to tak, že rozšíření nebo přestavba budovy není ekonomicky životaschopná.

Jestli měla původní stavba nějaký přetrvávající klad, pak to byla ona exkluzivní lokace s výhledem ze svahu na okolní horské vrcholky a zelené stráně. Nezanedbatelná hodnota spočívala i v základech, betonovém soklu, který se dal zužitkovat i pro navazující projekt. Takový byl aspoň nápad klientů. Využít stávající základy, jejich plné rozměry, pro novostavbu. Chatu, v níž by mohla bydlet celá rodina.

Foto: Marc Lins

Když je vše předem dané

Architekti museli vyjít z toho, že vnější půdorys stavby je tím jasně daný. A na už hotové betonové základy museli usadit něco, co bude klientům sloužit po další generace. Cílem bylo též zachovat formu, materiál a proporce domu – kvůli ochraně krajinného rázu – a orientaci v souladu s okolní zástavbou. To už bylo trochu komplikovanější, protože předznačené a vytýčené danosti neusnadňovaly to, aby výsledek nesl rysy moderní sebevědomé budovy.

Cestičku k řešení si ale nakonec profesionálové ze studia Architektur-SCHWEIGHOFER přeci jen našli. Tím, že adaptovali regionální stavební postupy, které vhodně poupravili na současné požadavky. Jasnou odpovědí na zadání, které nenabízelo příliš mnoho manipulačního a vyjednávacího prostoru (fyzicky i legislativně) bylo rozhodnutí pro konstrukci z masivního dřeva. Proč právě ono?

Foto: Marc Lins

Protože taková konstrukce nabízela nejen strukturální a tepelné výhody, ale také vytváří velmi autentický a teplý povrch uvnitř,“ vysvětluje Stefan Schweighofer, šéfarchitekt studia. Spolu s kolegou, Christofem Bauerem, pak ještě načrtli základní představu o tom, jak budou stěnové a stropní prvky prefabrikovány, už předem s vytvořenými potřebnými otvory pro montáž, což usnadnilo proces konstrukce.

Pravda, žádalo si to velmi přesné plánování. Potřeba „zdržet se“ na stavební parcele co nejkratší dobu ale vycházela z logiky věci. Stavební pozemek byl skutečně ve svahu, a nebylo kolem něj místo na nějaké dodatečné úpravy. K betonové desce základů se jinak než po sedmdesátce schodů svahem dorazit zkrátka nedalo. Vytvořit projekt tak bylo jen jednou z kapitol úspěšného dohotovení.

Foto: Marc Lins

Cestou ke skutečné trojrozměrnosti

Architektur-SCHWEIGHOFER upravili plán tak, aby v novostavbě na starých základech chata nabízela specifické úhly pohledu na okolní les Bregenzerwald. Tak, aby každé okno rámovalo trochu jiný úsek scenérie, a obyvatelé měli pocit, že při vyhlížení z oken prochází galerií přírodních obrazů. Oproti původní stavbě také poněkud posunuli vchod – o 1,5 metru jižněji. Betonová základna budovy teď zasahuje do malého vstupního „náměstí“, u nějž stojí malý vodní prvek.

Svahově upravenou konstrukcí a dělenými úrovněmi vznikl další obytný prostor. Tím se posiluje jedinečný a trojrozměrný životní zážitek. Jak to funguje? Například koupelna v přízemí dostává přirozené světlo skrze prosklenou štěrbinu pod schodištěm, vedoucím do obývacího pokoje.

Byť se tu napříč podlažími pohybujeme na ploše 149 metrů čtverečních užitné plochy, nějaký nedostatek místa nebo přehnanou nahloučenost tu nepocítíte. Interiér si zachovává stálou světlost, dostatek denního světla přijímaného z různých světových stran. A je příjemně nezastavěný nábytkem, otevřený. To je právě ona modernost, lehký minimalismus, který staré sruby v ničem nepřipomíná.

Foto: Marc Lins

Nižší stropy, ovšem jako nositelé domácké útulnosti, jsou vyhrazeny jen pro ložnice. Vzbuzuje to zdání soukromí, intimity. Výška stropů v místnostech tak může sloužit jako spolehlivý kompas – kde jsou vysoké, tam se nachází místnosti společenské. Se snižující se výškou zase narůstá ona odloučenost kýženého soukromí. Změna výšky činí obytný prostor pochopitelnějším, je to nenásilné řešení.

Umožňuje členění obytného prostoru, aniž by přitom ztratil spojení se zbytkem domácnosti. Třeba s jídelnou a kuchyní, které jsou skutečně prostorné. A jak už to tak u chat v horách bývá, nemůže chybět ani živel ohně. Středobodem obytného prostoru je tedy pec z černé oceli. Přitahuje pozornost. Tedy pokud se zrovna vaše zraky neupínají k širokému posuvnému oknu, které rámuje výhledy do okolních lesů.

Foto: Marc Lins

Údaje o projektu

Název projektu: Bregenzerwald Vacation Home
Typ projektu: novostavba rekreačního objektu
Architektonické studio: Architektur-SCHWEIGHOFER
Lokalizace: Fontanella, Bregenzerwald, Bregenz, Rakousko
Vedoucí architekti: Stefan Schweighofer, Christof Bauer
Strukturální inženýring: Büro ZTE Leitner Eric
Zemní práce: Geser Bau Gmbh
Elektroinstalace: Fässler Wolfgang Gmbh
Zastřešení: Ing. Gunter Rusch Gmbh
Geologický posudek: Büro Geomac
Dodavatelé materiálu: Schwarzmann Fenster und Türen aus Holz e.U.
Klient: soukromá osoba
Rok dokončení (finalizace): 2023
Užitná plocha: 149 m2

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

Mohlo by vás zajímat

Foto: Sirokai Levente

Černý plášť chrání dům mezi ořešáky. Vlnitou mají fasádu i střechu

Stojí nedaleko od hlavního města, přesto na vesnici. Architekti citlivě umístili dům pro mladou rodinu do ořešákového sadu. Hlavní výraz budově dává materiál, který použili na střechu i na stěny. Neotřelá řešení, které zde realizovali architekti, vynesla domu hned dvě národně významná ocenění. Cenu Media Architecture…

Zdroj: BoysPlayNice

Úplně obyčejná dřevostavba. Nebo ne?

Když budete podvečer projíždět Blanským lesem na Karlovy Vary, tenhle dům prostě minete. Svou siluetou se totiž nevymyká průměru, zapadá do předlohy venkovských stavení, kterých cestou přes Andělskou horu potkáte desítky. Vypadá jako další obyčejný dům, ale není jím. Pokud mu totiž budete věnovat více než jen letmou…

Rodinný dům Maxičky: novostavba, která se cítí být rekonstrukcí

Rodinný dům Maxičky: novostavba, která se cítí být rekonstrukcí

Staré zbourat a nahradit novým, zapomenout na to, co bylo? Snadný a poměrně častý přístup, který s sebou nese komplikace. Při stavbě rodinného domu v Maxičkách to zkusili trochu jinak. Starý dům sice zmizel, ale jeho moderní nástupce plně zachoval jeho původní proporce. Pro starousedlíky se tak nic nezměnilo, a…

Foto: Jakub Skokan a Martin Tůma / BoysPlayNice

Chata v Krkonoších je ze dřeva obložená plechem. Dali jí jméno Černá Voda

Pěkná chata nemusí být velká jako stodola nebo vyumělkovaná roubenka, aby se o ní pochvalně mluvilo. Ta na dohled od hraničního přechodu u krkonošské Pomezní je svými parametry vlastně jen kapesní. Ale její zpracování a celkově chytré provedení jí přidává na velikosti. Tahle horská chata, pojmenovaná Černá Voda, si…

REKLAMA