REKLAMA
Témata Hledat

Architektonické inspirace

Mozaika nápadů z celého světa na ESTAV.cz!

Rodinný dům uvnitř voní dřevem

Pohlížet na ruch velkoměsta z pohodlí domova, který se nachází na tichém kopci, je naplněním snu o bydlení každé moderní rodiny. Přesto, že vyvýšené platformy kopcovitého terénu všeobecně mnoho prostoru pro vybodování rodinného domu nenabízí, je možné najít výjimky. Právě japonská rezidentní čtvrť v Takarazuce je jednou z nich.

Prostor o velikosti 175 čtverečních metrů je dost uspokojivá plocha, na které lze se špetkou fantazie vytvořit originální bydlení. Architekti museli přijít s takovým návrhem, který by svým konstrukčním řešením nenarušoval ráz krajiny a přitom umožňoval naplno využít potenciál výhledu na přilehlé město Ósaka. Klient, soukromá osoba, se obrátil na architekty se zadáním dvoupatrového domu, od kterého očekával, že bude reflektovat obraz jeho každodenního životního stylu. Hideo Arao, vedoucí architekt, vsadil na jednoduchost konstrukčních prvků, které nechal jako estetickou složku pozvolna prostupovat interiér.

Dům, který zapadá do přírody

Cílem realizace projektu bylo, aby návrh konstrukce domu kopíroval topografii krajiny. Bylo tedy nutné si pohrát s výškou stavby a tvarem samotné střechy tak, aby její výsledná podoba připomínala špičku vrcholu hory. Její strmý sklon, který je veden k silnici u dlážděné cesty ke vchodu do domu, na ní plynule navazuje přes zídku. Z této strany střecha částečně tvoří zároveň fasádu budovy. V mírném sklonu se táhne směrem k Ósace a její konec tvoří z terasy krytý prostor vhodný k nerušenému výhledu za každého počasí.

Rodinný dům uvnitř voní dřevem Foto: Yohei Sasakura

Jednoduše řešené, ale značně vymezené prostory

Další problém, se kterým se ve studiu Hideo Arao Architects Office museli poprat, bylo konstrukční řešení vnitřku domu. Požadavek klienta na otevřený společenský prostor, který je oddělený od sektoru soukromého, nebyl pro architekty oříškem. Aby rozvržení nebylo příliš komplikované, využili jako předěl obou sfér koncept dvou podlaží. Spodní patro je zařízené jako soukromé s několika pokoji, každý s vlastním šatníkem. Ve společné chodbě se nachází vestavěná skříň, systém polic a společná toaleta. Horní patro, propojené se spodním schodištěm, plní účel společenské místnosti jako obývacího pokoje plně otevřeného a propojeného s jídelnou a kuchyňským koutem. Z tohoto prostoru je výhled na terasu skrze prosklené panely tvořící celou stěnu. Úzká chodba, ze které je přístup na toaletu a do koupelny za společenským prostorem a schodištěm, vede na balkon nad garáží.

Dřevěná konstrukce jako součást designu interiéru

Některé části konstrukce domu prostor prostupují tak, až to budí dojem, že sám sebe prorůstá, což mu dodává na osobitosti. Architekti z tohoto prvku využili, a formou drobných úprav z něj vytvořili součást designu interiéru. Prostor mezi podpěrnými dřevěnými trámy vyplnili rozměrnými skly. Velká transparentní stěna s výhledem na schodiště podtrhuje vzdušnost a prostornost horního patra. Dřevěné trámy, které podpírají příkrou část střechy, se směrem nahoru rovnoběžně sbíhají se zdí a kopírují příčky prosklené stěny.

Rodinný dům uvnitř voní dřevem Foto: Yohei Sasakura

Samotné dřevo jako konstrukční materiál se stalo také klíčem k realizaci přání klienta, a to mít jím provoněný domov. Jasnou volbou byl červený cedr, který obklopuje vnitřní prostor domu, jenž je vysoce ceněný nejen pro svou jemnou vůni. Cedrové obložení prostupující z interiéru do exteriéru jako součást zastřešení terasy je také výjimečně trvanlivé a odolné vůči plísním a povětrnostním vlivům, a to i bez nutnosti aplikace ochranného nátěru. Díky své vlastnosti udržet optimální vlhkost v místnosti napomáhá k udržení dlouhodobě vyrovnaného mikroklimatu v interiéru.

Kombinace dřeva a prvků z oceli ponechává domu přírodní ráz, který je prostoupen charakterem velkoměsta, jenž z útulného domova vytváří vskutku pohodlné moderní bydlení.

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

REKLAMA