REKLAMA
Hledat
Mapa cennemovitostí v ČR
estav.tvnový videoportál
Všechna témata

Velkorysé světlé bydlení pro pár vzniklo ze starých kanceláří. Je plné světla, nedělí ho zbytečné příčky

Netradiční konverze, která si za svůj cíl vybrala zabydlení a zútulnění bývalé kanceláře. Přestože tu byly zásadní parametry předem jasně definované, architekti dokázali uvnitř vytvořit kouzelné místo pro život. Světlý prostor plný vzduchu dělí jen minimum příček.

Platja de Gava – Gava Mar sice není vyloženě jedničkovou barcelonskou pláží, ale právě proto ji místní mají tolik rádi. Od centra leží skoro 20 kilometrů, což současně udává i vzdálenost od mas turistů, navštěvujících katalánskou metropoli. A to se počítá. Rovněž se dá odtušit, že administrativně-komerční areál, který zhruba před čtrnácti lety na dohled pláže Gava vznikl, zprvu patřil v Barceloně k mimořádným. Nicméně tenhle developerský záměr v běhu času neustál. Nepřála mu doba, ani ekonomika.

Neudržely se tu módní kavárny a fresh-bary, po nich ve snaze oslovit klientelu selhaly i nejrůznější outletové obchůdky, a nespasily to ani levné kanceláře, byť ze svých oken nabízely vpravdě luxusní výhled na písek a vlny. Areál, kde se dalo zaparkovat na 100 metrů vzdálenosti od moře, se stal vybydlenou a možná až trochu strašidelnou lokalitou. Tou dobou se už nájmy propadly na dno, a majitelé areálu se už nebránili prakticky jakékoliv formě využití. Ani tomu, aby si bývalé kanceláře odkoupili lidé, a zřídili si v nich bydlení.

Foto: Adrià Goula - José Hevia

Což je v kostce první polovina historie Gava Beach House. Tu druhou polovinu pak začali psát architekti ze studia Roman Izquierdo Bouldstridge. Inkoust ještě nezaschnul, protože stavební úpravy a rekonstrukce skončila letos v létě, byt je čerstvě k nastěhování. Ale už teď jde vidět, že vytvořené dílko má své kouzlo a nejspíš ho čeká lepší budoucnost, než s jakou se potázaly předchozí plány.

Svým zaměřením jde o projekt hodně netradiční, protože tímto směrem se většinou nejrůznější konverze a adaptace staveb neubírají. Byla to kancelářská prostora, a nyní je to lehký a vzdušný byt pro dva, s výměrou užitné plochy 94 metrů čtverečních.

Foto: Adrià Goula - José Hevia

Plánování s výhledem na moře

Architekti museli hrát s už rozdanými kartami. Nedá se říct, že by jim list vyloženě nešel - lokalita byla bezpochyby exkluzivní, protože okna bytu skutečně ústí do hradby rozrostlých pinií, a pak už je jen písek a slaná voda. Byt sám o sobě má perfektní napojení na dopravní infrastrukturu do centra i na výpadovku mimo město, patří k němu skvělé parkovací místo, okolí má slušnou nabídku služeb. Nevýhodou pak bylo, že vnější objem stavby už předurčil parametry interiéru. Bylo dostavěno a hotovo, a šlo jen o to, jak to přeskládat uvnitř, aby se tam dalo pohodlně žít.

Pětimetrová výška stropů přitom prozrazovala, že interiér nebyl původně určen k obývání. A proto na sebe nenechal čekat nápad o vložení nového prvku, mezipatra. A onu světlou výšku pak architekti polidštili velmi efektním způsobem, s pomocí žebrovaného obkladu stropů. Dali tím vzniknout jakési klenuté konstrukci, která dodala interiéru osobitou a nevšední atmosféru. Jinak se vše uvnitř odehrávalo v jasně dané orientaci k celostěnému průhledu oken, které skrze absentující fasádu vyhlíží k moři.

Foto: Adrià Goula - José Hevia

Světlo, čerstvý vzduch i chladivý vánek přichází dovnitř jedním směrem. Což někdy může působit potíže, a říká si o řešení toho, aby se interiér zbytečně nepřehříval a zůstal světlý, vzdušný. Architekti zmiňují, že hlavním konceptem projektu bylo vytvoření přirozené vnitřní krajiny, která je v souladu s vnějším prostředím. Jejich Návrh zdůrazňuje, dualitu mezi oblohou a mořem, hrou úrovní v různých výškách, čímž vzniká sled horizontů uvnitř nového bydlení.

Přidat patro, vytvořit domov

Dispozice projektu je tedy řešena otevřeným prostorem, který zvyšuje vstup přirozeného světla do celého obydlí. Úkolem projektu bylo poskytnout zážitek z rozjímání nad krajinou ze všech místností s výjimkou jediné uzavřené, a to koupelny. Návrh pojímá změny úrovní a výšek jako neviditelné hranice, které sjednocují a oddělují jednotlivé místnosti od sebe. Od vstupu se přes celý byt otevírá hluboký výhled na moře.

Foto: Adrià Goula - José Hevia

Skulpturální schodiště umožňuje přístup do nového mezipatra na dvou různých úrovních, do pracovny a ložnice. Třetí horizontální rovina je zavěšena mezi dvěma obvodovými stěnami. Tvoří ji dlouhý stůl, který zároveň zabraňuje propadnutí uživatelů do nižšího patra. Sestupem po několika schodech od vchodu stlačuje vertikálně prostor kuchyně a jídelny s nízkou výškou. V místě nejblíže k moři se prostor opět rozšiřuje.

Obývací pokoj je koncipován jako interiérová zahrada s dvojnásobnou výškou, která zvětšuje malý balkon v prostředí plném světla a přírody. Zrcadlí se tu dvě konstrukční strategie, které spolu vytváří dialog uvnitř interiéru a dávají mu identitu. První zajišťuje maximální prosvětlení domu tím, že podlahu a stěny z betonových bloků natírá na bílo.

Foto: Adrià Goula - José Hevia

Druhá konstrukční strategie klade důraz na horizontální roviny. A křížem lepené CLT jedlové trámy kontrastují s nově vytvořeným abstraktním prostředím. Volba materiálů je průnikem mezi nalezením estetického hlediska a udržitelností zásahu.

Gava Beach House je malým počinem, ale je rozhodně povedenou konverzí. Objevuje krásu bydlení v prostoru, který pro bydlení navržený nebyl. Domovem se stal až díky architektům.

Údaje o projektu

Název projektu: Gava Beach House
Typ projektu: konverze kancleáře na byt
Architektonické studio: Roman Izquierdo Bouldstridge
Lokalizace: Gava, Barcelona, Španělsko
Vedoucí projektu: Roman Izquierdo Bouldstridge
Dodavatel stavby: Houses Barcelona
Dodavatelé materiálu: AutoDesk, Sika, Duravit, Gabarró, Adobe, Balay, Indesit, MARAZZI, Trimble, Weber Saint-Gobain
Klient: soukromá osoba
Rok dokončení (finalizace): 2022
Užitná plocha: 94 m2

Sdílet / hodnotit tento článek

Mohlo by vás zajímat

Přírodní dekorace v moderním interiéru

Přírodní dekorace v moderním interiéru

Umělecký, neobvyklý, nabitý neočekávaným a s vysokým smyslem pro sílu detailu. Takový je apartmánový byt z brazilského São Paulo, který byl představen na zdejší výstavě designu a architektury. Je ukázkou kombinace moderního stylu bydlení, které ale nechce být ve vleku uspěchané civilizace, a upřednostňuje vzdušný…

Rodinný dům uvnitř voní dřevem

Rodinný dům uvnitř voní dřevem

Pohlížet na ruch velkoměsta z pohodlí domova, který se nachází na tichém kopci, je naplněním snu o bydlení každé moderní rodiny. Přesto, že vyvýšené platformy kopcovitého terénu všeobecně mnoho prostoru pro vybodování rodinného domu nenabízí, je možné najít výjimky. Právě japonská rezidentní čtvrť v Takarazuce je…

REKLAMA