REKLAMA
Témata Hledat

Ceny nemovitostí a nájmů

Přehledně v mapě!

Neviditelná chatová osada z Islandu

Na Islandu chápou samotu jako jeden z rysů osobní svobody, a proto si tu soukromí skutečně umí vážit. I na dovolené. Dobře si to uvědomovali architekti ze studia PK Arkitektar, když připravovali svůj projekt výletních chat na pobřeží jezera Laugarvatn. Přestože jich tu je dnes na relativně malé ploše naměstnáno dvacet, z jedné na druhou prostě neuvidíte.

PK Arkitektar zvítězili v roce 2012 v soutěži projektů s návrhem, který svými dispozicemi přesně odpovídal přání zřizovatele, tedy odborářskému Sdružení Akademiků. Jejich představu o klidné a nerušené rodinné dovolené v soukromí totiž plán na "skrytou zástavbu" beze zbytku naplnil, a mimo jiné sesbíral i kladné body za udržitelnost a celkové ekologické pojetí.

To bylo nakonec zvláště důležité, protože celá oblast jezera Laugarvatn je navzdory svému turistickému vytížení považována za klidovou a přírodní zónu. Může se nám zdát poněkud úsměvné, že z 104 000 kilometrů čtverečních rozlohy Islandu, který nám přijde jistě navýsost působivý, bylo za cílovou lokalitu vybráno právě "jezero", které je mělké a rozlohou nepřesahuje ani čtyři kilometry čtvereční.

Místní na něj (a také na sousední 13 km2 jezero Apatvan) ale nedají dopustit. Mají tu totiž veškerý komfort, který vychází z kombinace ostrovního vnitrozemí a všudypřítomných termálních pramenů. Navíc se celá destinace, zvaná Brekkuskógur nachází jen asi 100 kilometrů od hlavního města, Reykjavíku, kde sídlí i většina z osmadvaceti členských vědeckých institucí spadajících pod Sdružení Akademiků.

Vzhůru (dolů) pod horizont

Dostupnost a obslužnost zamýšlené stavební lokality ale byly jen okrajovým bodem celého projektu. Důraz se zde kladl hlavně na to, aby celý záměr nenarušil přírodní charakter místa. PK Arkitektar se s tím vyrovnali poměrně nápaditým způsobem, když obě dvě prototypové stavby kompletně umístily pod horizont, tím že je zanořili do vlastního terénu.

Foto: Rafael Pinho, Bjarni Kristinson

Samotná výstavba přitom byla skutečně bodová: minimalizoval se přístup těžké techniky, a výkop spolu se skrývkou zeminy přesahoval půdorys každé budovy jen minimálně. Nerušivé působení se ale neomezilo jen na budování základů. Nenápadná je i sama projektovaná architektura, která vychází ze "semi-rurálního odkazu" místa.

Objekty jsou kompletně provedeny v minimalistickém duchu, který sází na účelnost a jednoduchost, čemuž zasazení do terénu pomohlo. Zemina ze skrývky totiž byla nanesena na zesílenou plochou střechu chat, a na místo se vrátila i původní vegetace. Při výhledu na hladinu jezera vás tedy neruší jednotlivé chatky, ale vidíte jen malé "kopečky" porostlé křovinatým borůvčím a klečí.

Nápaditý úkryt před nepohodou

K pohodlí uvnitř chat přispívá optimální orientace objektů. Jsou zasazeny tak, aby se stavěly naneseným svahem vůči převládajícímu směru větrného proudění, zatímco snížená "terasa" před vlastním vstupem je v zákrytu. 

„Celý ten architektonický koncept vychází z velmi jednoduchých a hlavně efektivních řešení," říkají PK Arkitektar. „Nemuseli jsme se příliš soustředit na detail, řešili jsme totiž komplexitu celého provedení." Jedna věc prostě vedla k druhé: když omezíte stavební plochu na minimum a pracujete na "definitivním" prostoru, musíte nutně využít optimální orientace objektu. Pokud uchováte zeminu ze skrývky a nechcete řešit její transport, přeložíte jí na střechu objektu. Terasa a vstup je limitována svahem, a tím zákryt současně vytvoří intimní prostor pro uživatele na závětrné straně.

Bilance jako u zero-emission

V konečném důsledku tak vznikla (byť to nebyl prvoplánový záměr) stavba s minimální ekologickou stopou - šetrná vůči životnímu prostředí, energeticky efektivní díky izolaci stěn vrstvou zeminy. A také hospodárná, pokud jde o vlastní energetickou bilanci. Chaty jsou totiž napojeny na již existující geotermální vrt, který se stará o vyhřívání objektů a zásobu teplé užitkové vody.

Foto: Rafael Pinho, Bjarni Kristinson

Obydlí s plochou 100 metrů čtverečních tak má do začátku téměř všechno, co ke své existenci potřebuje. I když architekti ani majitelé nežádali o udělení certifikace, dosahují prý chaty na Brekkuskógur standardu budovy s nulovou emisní stopou.

Netradiční forma konzervace dřeva

Jistě, ne zcela eko-dojmem na nás působí betonové základy, ale ty běžný uživatel neuvidí. Na nich je pak postavena dřevěná konstrukce, zesílená ocelovými nosnými rámy. Ty byly nezbytné kvůli zátěži plynoucí z nadloží zeminy. Pravidelný fasádní obklad na přístupové straně byl proveden z jednoduchých hrubých fošen, které byly před instalací opáleny v ohni (tento model přírodní "konzervace" dřeva se využívá například u historických staveb v Japonsku), ale tím všednost zevnějšku končí.

Hned za dveřmi (pokud tedy prominete hladké betonové stěny bez omítky) vás čeká netušené pohodlí. Dřevěné obklady kolem stropů a podlah (ty jsou povětšinou z širokých dlaždic s přírodním vzorem), kuchyňská linka obložená hlazeným kamenem, koupelna s prostornou vanou a vířivkou, zásobovaná jak jinak než vodou z termálního vrtu. To vše přitom v naprostém soukromí.

I když je to totiž k sousední chatě co by kamenem dohodil, prakticky sem nejde vidět. A vy si můžete nerušeně užívat odpočinku na úpatí hor Laugarvatnsfjall nebo koupání v zátočinách jezera, obklopených břízami.

Údaje o projektu

Název projektu: BHM Vacation Rental Cottages
Lokace: Brekkuskógur, Island
Koncept: atypické bungalovy pro rodinnou dovolenou
Architektonické studio: PK Arkitektar
Vedoucí architekt: Pálmar Kristmundsson
Projektový tým: Andrew Burges, Fernando de Mendonca, Erna Vestmann, Sunna Dóra Sigurjónsdóttir, Liidia Grinko
Klient: BHM Vacation Cottages
Konzultace: Verkhönnun, Landark
Rozloha: 103 m2
Projektová soutěž: 2012
Dokončení projektu: 2015

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

Mohlo by vás zajímat

Projekt českého architekta v Emirátech: Návštěvnické centrum pro přírodní rezervaci

Projekt českého architekta v Emirátech: Návštěvnické centrum pro přírodní rezervaci

Hlavní město Spojených arabských emirátů, Abu Dhabi, není jen místem úchvatné moderní architektury v poušti. Váží si tu i přírody. Proto tu už v roce 1998 vyhlásili oblast příbřežních slanisek a mokřin u Al Wathba chráněnou přírodní rezervací, významnou oblastí. Každý rok sem zavítá na 260 druhů ptáků, a mezi nimi i…

Komunitní kostel v Knarviku nenuceně vyrůstá z okolní krajiny, kterou respektuje a doplňuje. Zdroj: Tomáš Kovařík

Severská architektura: Stavby v přírodě, příroda ve stavbách

Severské země patří mezi průkopníky v oblasti udržitelné architektury. Využívání lokálních zdrojů, přírodních materiálů, ale i odvaha experimentovat spojuje architekty ze severských zemí. V rámci cyklu přednášek Severská cesta, který připravil spolek KRUH, se českým posluchačům představilo norské architektonické…

Foto: Bence Makkai, Dawn. S. Black

Levná a efektivní stavba: Chalupa ze dřeva a slámy svoji velikost maskuje terénem

Historický region Sedmihradska, známého spíš jako Transylvánie, máme díky literárnímu dílu o Drákulovi spjaté spíše s upíry. Upřímně? Místní už tenhle mediální předobraz pěkně štve, a byť jsou v okolí Kluže rádi za každého platícího turistu, na lovce záhad a senzací už jsou slušně řečeno alergičtí. Vyvíjí nemalé…

Skutečný ostrovní dům postavili z prefabrikovaných panelů

Skutečný ostrovní dům postavili z prefabrikovaných panelů

Netradiční přístup k netradičnímu obydlí, aneb jak se staví v místech, kam nevedou cesty? Odpovědi našlo australské architektonické studio Lai Cheong Brown. Architekti využili prefabrikovanou výstavbu a technologie k zachytávání a čištění vody, obnovitelné zdroje energie a postavili skutečný ostrovní dům, na ostrově.

Bydlení zavěšené na skalách – řešení pro budoucnost?

Bydlení zavěšené na skalách – řešení pro budoucnost?

Letošní soutěž projektů designérů a architektů d3 Natural Systems (v kategorii Bydlení zítřka) vyhrál korejský projekt „Bydlení na okraji“ (Living on the Edge), který odbornou porotu strhnul na svou stranu jak neotřelou myšlenkou, tak i grafickým zpracováním. Namísto mrakodrapů, zasídlených kupolí nebo podzemních…

Budova co srostla s terénem, rozdíl mezi exteriérem a interiérem nedělá

Budova co srostla s terénem, rozdíl mezi exteriérem a interiérem nedělá

Komunitní centrum v Chonqingu je situované na úpatí strmých kopců a hor vymezujících ozeleněný prostor „příměstského“ parku Taoyuan a městkou metropoli. Proto si před vlastním zpracováním návrhu museli projektanti z pekingského studia Vector Architects položit zásadní otázku: Jak naložit s topografií terénu?…

Největší zelená střecha severu na dynamické struktuře

Největší zelená střecha severu na dynamické struktuře

Dynamická struktura budovy, podpořená 87 zlomy, tvarovanými svahy a výstupky, největší zelená střecha v severských zemích (3000 metrů čtverečních), těsné sousedství s historickou ruinou starého hradu, a k tomu čtyři patra plná zábavy pro děti. Není to až příliš? Takový povšechný popis vyvolává dojem, že Zeimuls v…

E-book: Příručky ZDARMA!

Příručka Jak koupit bydlení

Jak koupit bydlení

Pomocník při koupi domu, bytu, pozemku.

Příručka Jak na povolení rodinného domu

Příručka Jak na povolení rodinného domu

Poradíme s vyřízením stavebního povolení

Nejnovější články

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Akce a slevy

Soutěž „Vyhraj tuhle káru“

Soutěž „Vyhraj tuhle káru“

SOUTĚŽ "VYHRAJ TUHLE KÁRU"

Vyfoť domov. HELUZ ocení vítěznou fotku tabletem Apple iPad

Vyfoť domov. HELUZ ocení vítěznou fotku tabletem Apple iPad

Společnost HELUZ opět vyhlásila tradiční fotografickou soutěž! Své snímky…

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA