REKLAMA
Témata Hledat

Ceny nemovitostí a nájmů

Přehledně v mapě!

Elegantní lovecká chata v Dánsku souzní s přírodou stejně jako tamní lovci

Myslivna s parožím na průčelí, hostinský sál obložený vycpanými trofejemi anebo zámecká chodba z Konopiště? Pod tím, jak asi může vypadat sídlo loveckého svazu, si každý nejspíš představí něco jiného. Chýše lovců s těmito představami silně rezonuje, ale podává je odlišně. V Dánsku totiž platí, že lov je nedílnou součástí ochrany přírody.

Ne všude se na lov zvěře dívají jako na rozmařilost zbohatlíků anebo zálibu krutých bouchalů. V Dánsku mají lovci pověst starostlivých hospodářů a o blaho přírody pečujících ochránců, jejichž hobby v sobě kombinuje odkaz tradic předků spolu s moderním sportem. Možná proto je v „nordické“ Lovecké alianci (NHA), založené v roce 1947, sdruženo kolem 600 000 registrovaných střelců. S největším podílem členů právě z Danmarks Jægerforbund, tedy dánské asociace. A aby se ony tradice i moderní poznatky z praxe mohly předávat dalším generacím, je k tomu zapotřebí vytvořit dostatečné zázemí.

Proto vznikla i zajímavá stavba v Rønde. Byť její název - Jagtens hus – tedy Chýše lovců - evokuje něco velmi prastarého, patří k ukázce velmi elegantní architektury. Která současným jazykem a v úzké vazbě na okolní přírodu předává „to nejlepší z lovu“ svým obyvatelům. Stalo se z ní nové a více než reprezentativní sídlo dánského svazu lovců, fungující v několika režimech programu. Kromě správního a administrativního centra tu pracují lidé v laboratořích a testovacím středisku, tedy v oddělení vývoje, jež je dále doplněno vzdělávacím centrem, přednáškovým sálem a muzeem.

Foto: Niels NygaardFoto: Niels Nygaard

V Dánsku mají pod čepicí, i pod střechou

Dvou souřadné objekty Jagtens hus tu ve skutečnosti nabízí užitečnou plochou 2253 metrů čtverečních. Tedy ne zrovna skromné zázemí pro 60 stálých zaměstnanců dánské lovecké asociace. Pestrost jejich pracovní náplně ale takový prostor ospravedlňuje. Řeší se tu všechno, co se i jen vzdáleně lovů týká: od povolenek a registrací, přes lovecké zkoušky a balistické testy, rozbory užité munice, výcvik loveckých psů, zkušebnu loveckých oděvů, výzkum technik přikrmování zvěře a jejich etologie …až po notový archiv starých loveckých písní a databázi receptů ze zvěřiny.

Je tu vše od techniky, kultury, inovací až po módu. A samozřejmě, vzdělávání. Protože sem pravidelně míří nejen školní kolektivy, turisté a další široká veřejnost, aby se podívala na to, kam se lov v Dánsku ubírá.

Foto: Niels NygaardFoto: Niels Nygaard

Severská inspirace i nenápadnost provedení

Zvláštní přitom je, že stavební pojetí projektu, za nímž stojí tým Arkitema Architects, nevsadilo na přehnanou okázalost, ale všechny tyto přepestré programy zasadili do velmi jednoduchého a nenápadného půdorysu. A nepotřebujete příliš mnoho fantazie, abyste v nich rozpoznaly rysy vikingských longhaus, Dlouhých domů, stavení vlastních lovcům. Které se částečně ztrácí pod horizontem terénu, spolu s tím jak jsou stavby decentně zahloubeny a nad terén „vykukují“ hlavně svými lomenými střechami.

Zdají se být menší, než ve skutečnosti jsou. A ne náhodou tím připomínají lovecký záhrab, převisem krytou střílnu vyčkávajícího lovce. Jagtens hus komunikují s terénem ve dvou úrovních, tedy od přízemí ve vztahu k příjezdové cestě, a pak v úrovni svahu svými střechami. Které jsou plné oken. Aby taky ne, když se nabízí výhledy na zátoku Kalø Vig. K vidění je toho pochopitelně mnohem víc, protože celý jižní Djursland (šíře vymezené sousedství) Jagtens hus za pohled i návštěvu stojí. Nachází s etu jedne ze čtyř dánských národních parků a zdejší kraj formovaly doby ledové. A pořád je to na něm vidět.

Foto: Niels NygaardFoto: Niels Nygaard

Je to také jedna z věcí, kterou si klienti architektů – Dánská asociace lovců – přáli v projektu nějak podchytit a zdůraznit. Protože jim na přírodě skutečně záleží. „Jsme hodnotové pracoviště, které vytváří zelené inovace, radí, vyvíjí a dodává řešení především pro ochranu přírody, zlepšení životního prostředí a přizpůsobení se klimatu,“ komentuje to Michael Stevns, předseda asociace. „Proto nám záleželo na tom, aby s přírodou naše nové středisko skutečně ladilo.“ Pro architekty to zase tak snadné nebylo, protože se Mette Julie Skibsholtová, vedoucí projektu, musela vcítit do mysli lovců.

Vidět a nebýt viděn?

Říkali mi – musíš ten lov procítit, aby ses dostala na správnou úroveň vnímání. A v tomto smyslu je stavba víc než jen budovou na dohled lesa. Je to objekt, kterým prostupuje harmonie i vzrušení, v němž přírodu skutečně vidíte a cítíte.“ Takže? Na úroveň terénu vystupující hmota střech je vizuálně odlehčena elegantní dřevěnou konstrukcí, na které se střechy do široka rozkročují nad zemí. Místy pak neplní dřevěné sloupy jen roli podpůrnou, ale stávají se vedením kryté terasy a lemováním vnější cesty. Vytváří také osu učebny pod širým nebem

Střechy se otevírají do okolí s pomocí vsazených velkoformátových skleněných výplní. Jsou tak v kontrastu s uzavřenými jádry jednotlivých provozních sekcí budov. Ani v těch ale není nedostatek přirozeného světla, zajišťují jej světlovody. Čistě pohledem zpoza oken lze vyčíst základní členění: v budově nejblíže k lesu rozpoznáme vzdělávací centrum, nachází se tu recepce, kancelářské prostory správy, zbrojní dílna, muzeum a stálí výstava trofejí. V delší budově, blíže k moři, jsou různé konferenční místnosti, učebny, jídelna. Oběma objektům je přitom vlastní otevřený plán místností. Vnitřní komfort tu zajišťují akustické panely (4,88 metrů čtverečních).

Silné základy, silný odkaz tradic

K tomu, abychom se o Jagtens hus dozvěděli víc, ale musíme více k jádru. Tomu skutečně drsnému, které se nachází na úrovni přízemí a je charakterizováno neupraveným betonem. Ten podtrhuje robustnost konstrukce a stabilitu stavby, která se navenek jeví být spíše efemérní. Trochu připomíná, že práce lovců umí být i pořádně špinavá, což je v zajímavém kontrastu s lehkostí druhého patra a scénickými výhledy po krásách přírody. V přízemí se nachází hlavně dílny, laboratoře a testovací místnosti, které vyžijí z umělého osvětlení. Vztah hrubého betonu v jádru a vylehčené dřevěné konstrukce střechy udává rytmus celé stavby.

Foto: Niels NygaardFoto: Niels Nygaard

Stavební práce na Jagtens hus byly ukončeny v roce 2016, a objektům docela pomohlo, že se snímky z realizace pořizovaly až následující sezónu. Za rok se totiž obě části dokázaly „zahalit“ do pláště zeleně a rozrostlé vegetace. Tím vyniklo ono propojení staveb a přírody, na kterém si klienti z Dánské lovecké asociace tolik zakládají. Krajina se adaptovala na přítomnost staveb, stejně jako stavby na ni. Výsledkem je funkční symbióza dvou světů, které se tu těsně prolínají. V dánském podání je totiž lov přirozenou součástí péče o přírodu, a stejně tak přirozeně vyznívá i Jagtens hus.

Údaje o projektu

Název projektu: House of Hunting / Jagtens hus
Typ projektu: Správní středisko instituce
Architektonické studio: Arkitema Architects
Lokalizace: Rønde, Dánsko
Vedoucí projektu: Mette Julie Skibsholt
Projektový tým: Morten Kramer, Jacob Andersen, Jacob Myrtue Nielsen
Krajinářský návrh: Arkitema Urban
Inženýring stavby: Sweco
Dodavatel stavby: Raustrup A/S
Klient: Danmarks Jægerforbund, FACE
Užitná plocha: 2253 m2
Realizace, finalizace: 2016

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

Mohlo by vás zajímat

Foto: Ronald Tilleman

Budova na ostrově si vystačí s energií z vlastního odpadu

Po osmi měsících důkladných renovací se letos v létě znovu otevřelo návštěvníkům muzeum, přináležející k proslulému národnímu parku Biesbosch v Nizozemí. Jen po málokteré renovaci se dá říct, že by i jinak pravidelní návštěvníci měli problém výsledek úprav poznat. Tady se ale ocitli v dočista novém světě a na novém…

REKLAMA