REKLAMA
Témata Hledat

Ceny nemovitostí a nájmů

Přehledně v mapě!

Projekt českého architekta v Emirátech: Návštěvnické centrum pro přírodní rezervaci

Hlavní město Spojených arabských emirátů, Abu Dhabi, není jen místem úchvatné moderní architektury v poušti. Váží si tu i přírody. Proto tu už v roce 1998 vyhlásili oblast příbřežních slanisek a mokřin u Al Wathba chráněnou přírodní rezervací, významnou oblastí. Každý rok sem zavítá na 260 druhů ptáků, a mezi nimi i 4000 plameňáků. Pozorovat jejich přílet a hnízdění teď nově budete moci z Vyhlídkové věže, za jejímž projektem stojí Češi. Přesněji tedy, Studio Petr Janda / brainwork, který je u nás například známý projektem Náplavek.

Přírodní rezervace Al Wathba Wetland Reserve jihovýchodně od Abu Dhabi je skutečným klenotem, a proto nad ochranou této unikátní lokality bdí místní Agentura pro životní prostředí (EAD) v Abu Dhabí. Pod jejím vedením se v rezervaci před časem vysázely stromy, které tvoří přirozenou ochrannou bariéru kolem rezervace. EAD také průběžně reguluje množství vody, které se do mokřadů dostanou z nedaleké čističky odpadních vod. Je to tedy lokalita napůl přírodní a napůl člověkem, z hlediska kontroly a úpravy režimu podmínek, spoluvytvářená. A na to velmi stylově zareagoval i Petr Janda, když se zapojil do soutěže návrhů na vytvoření vyhlídkové věže, funkčně kombinované s návštěvnickým centrem. Jeho podstatu vystihuje název: Vidět a nebýt viděn.   

Soutěžící měli za úkol vypracovat návrh nového návštěvnického centra, které bude v harmonii s unikátní přírodou rezervace Al Wathba. Návštěvnické centrum bude vybaveno informačním pultem, kavárnou, vyhlídkovou terasou, obchodem se suvenýry, výstavním prostorem, výukovým centrem, toaletami a parkovištěm. Porota vybírala návrhy s ohledem na jejich udržitelnost a proveditelnost. Navíc pozitivně hodnotila návrhy, které zohledňují křehký ekosystém rezervace. Návštěvnické centrum by mělo být citlivé ke kontextu okolní přírody, a stát se zároveň ikonickým architektonickým landmarkem. A to se zjevně povedlo. Vítězný projekt od studia Petra Jandy dle poroty působí spíše jako součást okolní přírody než jen jako budova. Objekt je ikonický subtilním způsobem, nedominuje krajině a splývá s okolím.

Vizualizace: Mykhaylo Slyusar

Odborná porota dále doplnila, že Koncept návrhu s názvem „Vidět a nebýt viděn“ je ve svém zpracování skutečně výjimečný. Pohyb návštěvníků po budově je chytře veden po vzájemně propojených smyčkách, které naplňují smysl zvoleného prostorového konceptu. Projekt je konstrukčně velmi komplexní, mohl by být i relativně nákladný a realizačně komplikovaný, nicméně návrh to svou originalitou plně vyvažuje. Možná tedy už brzy bude kolekce Abu Dhabi bohatší o další architektonický klenot, tentokrát z dílny českého architektonického studia.

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

Mohlo by vás zajímat

Foto: Ronald Tilleman

Budova na ostrově si vystačí s energií z vlastního odpadu

Po osmi měsících důkladných renovací se letos v létě znovu otevřelo návštěvníkům muzeum, přináležející k proslulému národnímu parku Biesbosch v Nizozemí. Jen po málokteré renovaci se dá říct, že by i jinak pravidelní návštěvníci měli problém výsledek úprav poznat. Tady se ale ocitli v dočista novém světě a na novém…

Čína staví letiště pro ptáky na bývalé skládce odpadu

Čína staví letiště pro ptáky na bývalé skládce odpadu

Mohlo by se zdát, že špičkoví architekti se zabývají jen projekty určenými výhradně lidem, ale není tomu tak. Například takový McGregor Coxall nyní v Číně představil svůj originální projekt, určený vlastně výhradně jen ptákům.

Neviditelná chatová osada z Islandu

Neviditelná chatová osada z Islandu

Na Islandu chápou samotu jako jeden z rysů osobní svobody, a proto si tu soukromí skutečně umí vážit. I na dovolené. Dobře si to uvědomovali architekti ze studia PK Arkitektar, když připravovali svůj projekt výletních chat na pobřeží jezera Laugarvatn. Přestože jich tu je dnes na relativně malé ploše naměstnáno…

Budova co srostla s terénem, rozdíl mezi exteriérem a interiérem nedělá

Budova co srostla s terénem, rozdíl mezi exteriérem a interiérem nedělá

Komunitní centrum v Chonqingu je situované na úpatí strmých kopců a hor vymezujících ozeleněný prostor „příměstského“ parku Taoyuan a městkou metropoli. Proto si před vlastním zpracováním návrhu museli projektanti z pekingského studia Vector Architects položit zásadní otázku: Jak naložit s topografií terénu?…

Park beze stromů: Místo, které si lidé zamilovali

Park beze stromů: Místo, které si lidé zamilovali

Dania Park je příbřežním parkem, relaxační zónou, umístěnou na samotný okraj zálivu Öresund, úžiny která odděluje Švédsko od Dánska. Prostor vznikl jako dílčí projekt transformace Západního přístavu a přilehlé industriální zóny. Park o rozloze 20 000 metrů čtvereční je v mnoha ohledech jedinečný. Jedná se například o…

E-book: Příručky ZDARMA!

Příručka Jak koupit bydlení

Jak koupit bydlení

Pomocník při koupi domu, bytu, pozemku.

Příručka Jak na povolení rodinného domu

Příručka Jak na povolení rodinného domu

Poradíme s vyřízením stavebního povolení

Nejnovější články

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Akce a slevy

Soutěž „Vyhraj tuhle káru“

Soutěž „Vyhraj tuhle káru“

SOUTĚŽ "VYHRAJ TUHLE KÁRU"

Vyfoť domov. HELUZ ocení vítěznou fotku tabletem Apple iPad

Vyfoť domov. HELUZ ocení vítěznou fotku tabletem Apple iPad

Společnost HELUZ opět vyhlásila tradiční fotografickou soutěž! Své snímky…

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA