REKLAMA
Hledat
Mapa cennemovitostí v ČR
estav.tvnový videoportál
Všechna témata
Ceny nemovitostí více o tématu

Jak se změnil trh s byty za 3Q 2021. Nabídka klesla, prodeje zmírňují, ceny stále rostou

Přinášíme Vám další aktualizaci českého rezidenčního developmentu, tentokrát aktuální čísla za třetí kvartál 2021. Poptávka je stále velmi vysoká, i když v posledních dvou kvartálech se křivky prodejů o něco zmírnily. Redakce ESTAV.cz ve spolupráci s platformou Flatzone přináší pravidelný přehled trhu.
Zdroj: Fotolia.com - ida-friederson
Zdroj: Fotolia.com - ida-friederson

Rekordní kvartál v Praze byl 2Q 2021 s 2 650 prodanými byty, v regionech to byl první kvartál tohoto roku s 3 299 prodanými byty. Za poslední rok se tak prodalo celkem přes 17 600 bytů po celé ČR, což je o 50 % více v meziročním srovnání.

Nabídka se dostala do kritických čísel. V Praze se za poslední rok nabídka dvakrát zmenšila na pouhých 2 750 nových bytů. Regionální nabídka v posledních 12 měsících klesla o 28 %. Nedostatečná nabídka je hlavním faktorem, který žene nabídkové ceny směrem vzhůru. Velkým problémem je fakt, že na sníženou nabídku se dá velmi pomalu reagovat, což by mohlo znamenat, že ceny budou růst dále, než se poptávka zredukuje na úroveň nabídky.

Vývoj nabídky a poptávky v regionech a v Praze Zdroj: Flatzone

U většiny krajů nabídka nestačí ani na roční poptávku. U těch „nejhorších“ krajů, kde je vysoká poptávka a nízká nabídka, jako např. Olomoucký a Plzeňský kraj nebo Praha, by aktuální nabídka vydržela pouze zhruba 4 měsíce.

Stav nabídky novostaveb vůči poptávce ve všech regionech Zdroj: Flatzone

Ceny bytů stále rostou

Ceny bytů nepřekvapivě stále rostou jak na nabídkové, tak i na transakční úrovni. Nabídkové ceny nových bytů v Praze ve třetím kvartálu pokořily průměr 137 000 Kč na m2, což představuje meziroční nárůst o 20 %. Prodejní ceny se za poslední rok navýšily „pouze“ o 15 % na aktuálních 126 000 Kč na m2. Rozdíl mezi nabídkovou a prodejní cenou se tak již více než rok drží na 8,5 – 9 %.

Vývoj průměrné ceny nových bytů v Praze Zdroj: Flatzone

Při vypuknutí pandemie panovala na trhu velká nejistota. Prodeje nemovitostí v první polovině roku 2020 stagnovaly nebo dokonce klesaly, což bylo způsobené hlavně lockdownem a tím, že prodejní centra byla z velké části zavřená.

Od částečného rozvolnění v druhé polovině roku 2020 se nicméně prodeje rozjely a kvůli nízké nabídce se rozjel i růst cen. Zdražování se každým kvartálem zrychluje, v regionech je aktuální meziroční růst 25 %, což je o 10 % více než v Praze. Tímto tempem se cenový rozdíl mezi Prahou a regiony každým kvartálem snižuje. Zatímco ceny za m2 nového bytu v Praze byly ve třetím kvartále 2017 o 79 % vyšší než v regionech, dnes o 4 roky později jsou už jen o 55 % vyšší.

Roční nárůst cen prodaných nových bytů ( Praha vs. Regiony ČR ) Zdroj: Flatzone

V kraji Vysočina je prodejní cena nejnižší, aktuálně 51 100 Kč/m2. Podobně jsou na tom Karlovarský (51 500 Kč/m2) a Moravskoslezský kraj (52 400 Kč/m2). Mimo Prahu se za více než 100 000 Kč na m2 prodává v Libereckém (107 300 Kč/m2) a Jihomoravském kraji (101 900 Kč/m2). Největší rozdíly mezi nabízenými a prodanými cenami byly zaznamenány v Ústeckém, Královéhradeckém a Moravskoslezském kraji.

Statistiky táhnou nahoru i rekreační projekty

Některé ceny jsou uměle šponované rekreačními projekty, konkrétně se jedná o lyžařská centra v Ústeckém, Libereckém nebo Královéhradeckém kraji nebo resorty např. v Jihočeském kraji v okolí Lipna. Pokud bychom porovnávali projekty určené čistě na dlouhodobé bydlení, pak ceny v těchto krajích jsou podstatně nižší a nabídkové ceny se tolik neliší od těch prodejních.  

Nabídkové a prodejní ceny m2 u nových bytů (3Q 2021) Zdroj: Flatzone

K řešení situace je potřeba, aby se stavělo minimálně 5x více než se staví aktuálně.

Vít Soural

Vít Soural je projektový manažer ve společnosti Flat Zone, která se zaměřuje na sběr a analýzu dat o českém rezidenčním trhu. Má za sebou studium business & managementu na Cass Business School a magisterské studium mezinárodních nemovitostí a plánování na UCL v Londýně. Ve Flat Zone se nyní primárně věnuje zlepšování agregátoru novostaveb pro koncové uživatele a analytického nástroje pro firmy.

Sdílet / hodnotit tento článek

Další kapitoly tématu „Ceny nemovitostí

  1. Jak se změnil trh s byty za 3Q 2021. Nabídka klesla, prodeje zmírňují, ceny stále rostou
  2. Ceny nemovitostí v Praze a v regionech. Podrobná analýza vývoje
  3. Jak se skutečně hýbaly ceny nemovitostí v druhém čtvrtletí 2020

Mohlo by vás zajímat

Bytový dům, ilustrační obrázek, Zdroj: fotolia, Vojtech Herout

Ceny domů a bytů v EU od roku 2010 vzrostly o 39 procent, v ČR o 100 procent

Ceny obytných nemovitostí, tedy bytů a domů, se v Evropské unii od roku 2010 do třetího čtvrtletí loni zvýšily zhruba o 39 procent. Ve své zprávě to dnes oznámil statistický úřad Eurostat. V České republice růst za toto období dosahuje téměř 100 procent, v Estonsku či Maďarsku je ale ještě vyšší. Ceny nájmů rostly…

Zdroj: Fotolia.com - piotr-adamowicz

Ceny nemovitostí i úroky rostou, zpřísní se podmínky bank

Realitní kanceláře odhadují zvýšený zájem o nemovitosti před zpřísněním podmínek hypotečních úvěrů. Radí neodkládat výběr nemovitosti a sjednání hypotéky. Vyšší zájem na začátku roku může lokálně a dočasně zvýšit ceny nemovitostí. ESTAV.cz se zeptal na názory odborníků z realitních kanceláří.

REKLAMA