REKLAMA
Témata Hledat

Ceny nemovitostí a nájmů

Přehledně v mapě!

Nenápadné vilce s fontánou vrátili architekti její důstojnost

Prvorepublikové vilky patří k dědictví české architektury podobně, jako vcelku unikátní fenomén víkendových chatiček. A stejně tak jako ty chaty – malé, velké, prostorné, áčkové, srubové - jsou vily a vilky ve své podobě nekonkrétní a nepostižitelné obecnou definicí.

V principu může zrovna tak jít o honosné a reprezentativní obydlí někdejších továrníků a umělců, jako o „trochu lepší“ ale pořád obyčejné rodinné domy, většinou stojící samostatně v zahradě. Společným jmenovatelem je tu obvykle jen minulost, kterou tyto stavby sdílely. Protože prvorepublikovou slávu a lesk vystřídala léta o poznání méně radostná, a vily při nich dost radikálním způsobem měnily majitele.

Dům, který potřeboval změnu

Ani další dekády jim nepřinesly klid, a místo citlivé údržby se dočkaly jen kulturně-stavebního nánosu, který zastřel jejich původní eleganci. Vilka, stojící v Husinci nedaleko od Řeže/Prahy, se v tohoto obecného trendu nikterak nevymyká. Vznikla ve třicátých letech minulého století, a ještě před pár lety na ní šlo znát, že pamatovala lepší časy. Její užitná plocha, nabývající přibližně 300 metrů čtverečních, nesla řadu ne zrovna citlivých stavebních zásahů. To, co ji činilo výjimečné, zmizelo, a pozorovateli by se jevila jako obyčejný a ne moc vzhledný dům, ztracený v sympaticky nekonečné zahradě. Architekti ze studia Mjölk to hodnotí střízlivě slovy: „Když jsme dům, poprvé viděli, nevypadal jako dnes.

Nenápadné vilce s fontánou vrátili architekti její důstojnost Foto: BoysPlayNice

Očistit a vrátit zpět

Jak je tedy možné, že se stavbě vrátila 90 let od jejího vzniku původní krása? Chtělo to víc než jen bourací kladivo, ale i dobrý plán. Takový, který dokázal vidět smysl v tom, co naznačovaly původní dispozice rodinného domu. A díky tomu dokázali architekti odlišit zbytečné od nezbytného, nasbíraný balast od zdravého jádra. Pod změtí omítek, v zarostlé zahradě, se totiž skrýval klenot. Lesk mu dodala série stavebních úprav, rekonstrukcí a ano, řízených demolicí. Jako první se musela odporoučet garáž, která k původnímu profilu stavby vůbec nepatřila, byť ji někdejší majitelé považovali za nezbytnou.

Garáž samozřejmě u současné stavby nechybí, jen je odsunuta stranou. Má podobu krytého stání, v dotyku s místní komunikací. A nikterak už nenarušuje to, co mělo zůstat čisté a jedinečné. Pořád je přístupná, po nově upravené pěší cestě k hlavnímu vstupu do domu, vedoucí i na stávající terasu. Architekti se sice soustředili na vilku samotnou, ale přitom dobře chápali její význam a pozici vůči okolí, ve vztahu k zahradě. A znovu ji dokázali na tento štědrý prostor napojit. Vilka, s novými okny, střechou i světlou omítkou, se znovu stala dominantou, přirozeným centrem celého pozemku, s malebným výhledem do údolí.

Je libo trochu vody?

Každá stavba je něčím mimořádná, chce to jen hledat. Vila v Husinci na svou zvláštnost ale upozornila sama, okrasným jezírkem/fontánou, těsně přilepeným k profilu stavby. V době bazénu trochu nepraktickým prvkem, který si ale zaslouží zachovat a podpořit. Je to příjemná stopa minulosti, navazující dům k historii místa. Přeci jen, kdo si tuhle stopu dávného luxusu dnes může dovolit? Navíc je to i praktické: vodní hladina odparem může za horkých letních dní ochlazovat dům i jeho obyvatele. V kombinaci se širokými okny a světlou fasádou tím dům získal určitou jiskru, náboj.

Návrat? Spíš cesta k vyšší kvalitě bydlení

Výrazných úprav a zásahů se dočkal i interiér. Stranou musely jít některé nosné a dokonce i obvodové zdi, aby se došlo k prosvětlení a zvýšení otevřenosti v interiéru. Původní charakter ale zůstal zachován v dobových dimenzí. Pročištění tu „zvýšilo“ dispoziční plochu na 260 metrů čtverečních, do nichž vás uvede svou minimalistickou formou působivý čtvercový vstup. Ten nahradil garáž, a snížil vizuální tlak celého objektu. Uvnitř pak narazíme na po všech stránkách kompletní zázemí k obývání čtyřčlennou rodinou. S tím, že obyvatelé uvnitř mají dostatek prostoru i soukromí.

Programové řešení je jednoduché, svižné, vstřícné obývání: v přízemí se nachází vstupní hala se schodištěm, za ní pokoj pro hosty, kuchyně, jídelna a obývací pokoj. Tedy místa, určená společnému pobytu. V patře jsou pak situovány prostory soukromé – ložnice rodičů, pracovna, koupelna propojená se šatníkem. A také dětský pokoj, aby ratolesti svou zábavou nedevalvovaly pohodlí v přízemí. Za kuriozitku se dá považovat zmínka, že děti mohou klidně vyskočit z okna – a svlažit se ve fontáně pod domem. Těžko říct, jestli to tak funguje doopravdy, ale jako nápad to špatně nezní.

Příběh se šťastným koncem

Sympatická je tu kombinace poněkud starosvětských prvků s těmi moderními. Mít v domě zimní zahradu je sen nejednoho vášnivého zahradníka, a hluchý prostor chodby do haly se k tomu přímo podbízí. Navíc je nádherně světlý. Vyloženě praktickou a potěšující záležitostí je šatník vestavěné skříně, který znásobuje úložný prostor až do extrému. Vše je přitom hezky na jednom místě. Prostornost a světlo jsou prostředky, které kdysi zašlý dům vnitřně oživují. Krb? Proč by ne, patří sem, stejně jako zábradlí, terasy, balkon.

Foto: BoysPlayNice

Vila s fontánou „nežije“ jen interiérem, je propojena se zahradou – ohniště, houpačky – to vše je přitom přirozené a milé. Architekti dokázali svým projektem rozsáhlé rekonstrukce převyprávět silný příběh s dobrým koncem, ve kterém dokázali vrátit krásu jedné vilce.

Údaje o projektu

Název projektu: The Fountain Villa /Vila s fontánou
Typ projektu: rekonstrukce
Architektonické studio: Mjölk architekti
Lokalizace: Husinec, Česká Republika
Vedoucí projektu: Jan Mach, Jan Vondrák
Spolupráce: Lukáš Holub
Dodavatel stavby: All Real
Dodavatelé materiálu: AZ EKOTHERM, Egoé, Truhlářství Alois Šuhaj, Vdesign
Návrh zahrady: Atelier Partero
Klient: soukromá osoba
Rok dokončení (finalizace): 2020
Počet podlaží: 2
Užitná plocha: 260 m2

Sdílet / hodnotit tento článek

Mohlo by vás zajímat

Foto: Kateřina Mertenová, Martin Augustin, Štěpán Jankovský

Javorový rodinný dům v krajině luk a rybníků

Nese název po opadavém listnatém stromu, jež prorůstá vstupním přístřeškem, má fasádu z modřínového dřeva a přirozeně zapadá do zádumčivé krajiny luk a rybníků na Jihočesku. Takový je Acer Campestre architektů Kateřiny Mertenové a Martina Augustina z ateliéru Sunflyer. Račte vstoupit.

Rekonstrukce bytu z první republiky: Nové vytápění, větrání a rozvody elektroinstalací

Rekonstrukce bytu z první republiky: Nové vytápění, větrání a rozvody elektroinstalací

Minule jsme si ukázali nové rozvody instalací – kanalizací a vodovodu při rekonstrukci prvorepublikového bytu. Realizace původně stanovených záměrů v rámci systému vytápění, vzduchotechniky či elektroinstalací byla opět zajímavou zkušeností celé rekonstrukce. Kdo z vás se někdy potýkal s rekonstrukcí podobného…

Foto: BoysPlayNice

Proměna Javornického statku na palírnu. Vypadá, voní i chutná skvěle

Kde se nachází Javornice? Když prozradíme, že kousek od Dubu, úplně si nepomůžeme. Je to ale na dohled od Prachatic, což už by s orientací pomoci mohlo pomoci. A tady, v až kýčovitě malebné krajině jihočeského venkova, dozrál k chuti i užitku nevšední projekt rekonstrukce hospodářské usedlosti.