REKLAMA
Témata Hledat

Ceny nemovitostí a nájmů

Přehledně v mapě!

Javorový rodinný dům v krajině luk a rybníků

Nese název po opadavém listnatém stromu, jež prorůstá vstupním přístřeškem, má fasádu z modřínového dřeva a přirozeně zapadá do zádumčivé krajiny luk a rybníků na Jihočesku. Takový je Acer Campestre architektů Kateřiny Mertenové a Martina Augustina z ateliéru Sunflyer. Račte vstoupit.

Dům zaujme na první pohled. Je jiný. Ač soudobý ve všech ohledech, základním principem návrhu je podle slov architektů důraz na přirozené prostředí pro harmonický život rodiny v živém kontaktu s přírodou a vyhlídkami na krajinu rybníků a luk. K tomu patří i specifické geometrické tvary a neobvyklá fasáda, která se mění podle charakteru počasí a denní doby. Celý pozemek je postupně upravován v souladu s přírodou tak, aby dům poté zcela splynul s okolím. 

Dřevostavba v javorovém stínu 

Konstrukčně se jedná o moderně pojatou dřevostavbu využívající sloupkový systém s difúzně otevřenými skladbami obálky. Oko návštěvníka zcela jistě upoutá výtvarné pojetí i konstrukční koncept vycházející z minimalistické dvoupodlažní budovy v pasivním standardu a lehké konstrukce přístřešku neseného sloupy. Tvrdé linie kvádru zjemňují drobné šikmé plochy a nepravidelnost obkladu evokuje omšelý venkovský plot. Stavba vás přinutí zvednout oči k nebi. Chvějící se koruna javoru prorůstá venkovním přístřeškem, dává stavbě přírodní charakter a je důležitým prvkem celé kompozice. Architekti ji nazývají duchovním patronem místa.

Foto: Kateřina Mertenová, Martin Augustin, Štěpán Jankovský

„Soulad s okolím by měl podpořit i vegetační střešní pokryv vstupního přístřešku, který bude při pohledu z ložnice tvořit zelenou podnož prorůstajícímu stromu ve formě soukromé zahrádky. Javor babyka (Acer Campestre) tak bude jedním z hlavních pilířů celé kompozice,“ vysvětlují svůj záměr architekti.    

Přirozenému souladu stavby s okolím pomáhá také již zmíněná fasáda z modřínových profilů a ohraničení pozemku, jež střídá subtilní konstrukce a přírodní výplně tak, aby byl zachován z jedné strany výhled na louky a rybníky a ze strany druhé na smíšený les. Prostor pod vstupním přístřeškem je otevřen volně do ulice. V návrhu prostorového členění ploch na pozemku nechybí ani vodní plochy v návaznosti na jižní prosklenou část fasády, která má přispívat v letním období k redukci nežádoucího přehřívání interiéru. Komponované přírodní prvky jsou součástí promyšleného zahradního konceptu. 

Foto: Kateřina Mertenová, Martin Augustin, Štěpán Jankovský

Interiér plný překvapení a dětských her

Přirozené prostředí pro rodinu s dětmi nabízí interiér plný barev, důmyslných nástrah a skrýší. Architekti ho popisují jako souvislý plynoucí prostor, který se modifikuje podle způsobu využití místnosti. V některých částech by měl evokovat pocit velké otevřenosti, v jiných pocit uzavřeného bezpečí. Design působí minimalisticky bez jakéhokoliv ozdobného romantismu s patrnou snahou umožnit citlivě vnímat všechny plochy, tvary a povrchy. Převládají přírodní materiály a hliněné omítky.

Dispozice je členěna na denní a noční část, vstupní hala a obytný prostor s jídelnou a kuchyní tvoří prakticky jeden celek oddělený pouze schodišťovým ramenem, které v patře ústí opět do otevřené haly. Z patrové haly jsou přístupné pokoje dětí, ložnice, pracovna, šatny, koupelny, přičemž rodičovský trakt je zcela provozně oddělen. Specifický tvar budovy a dispoziční řešení umožnují též velkorysé prosvětlení interiéru – v některých pobytových částech velkými plochami oken, jinde je přirozené světlo přiváděno do jádra dispozice světlovody. 

„Dispoziční řešení zohledňuje požadavky na navrhování dispozic energeticky úsporných a pasivních rodinných domů. Plocha chodeb a komunikací je minimalizována nebo pojatá jako průchozí obytný prostor, provozy technického a hygienického příslušenství jsou, pokud to dispozice umožňuje, sdruženy,“ upřesňují architekti Kateřina Mertenová a Martin Augustin.

Foto: Kateřina Mertenová, Martin Augustin, Štěpán Jankovský

Stavba byla oceněna v soutěži Pasivní dům roku 2017. S velkým náskokem zvítězila v hlasování veřejnosti. Realizace probíhala v letech 2015 až 2017. V současné době je stavba obydlena, dokončuje se zahrada, vegetační střecha a FV instalace. Součástí systému může být i vlastní dobíjecí místo pro elektromobily a plug-in hybridy. Dům je energeticky pasivní, potřebnou energii pro provoz získává částečně ze zdrojů dostupných přímo na pozemku – sluneční (fotovoltaika) a geotermální energie (tepelné čerpadlo země-voda se solankovým zemním výměníkem). Je navržen tak, aby po zprovoznění FV instalace byl plusový v roční energetické bilanci.  

Pasivní dům Acer Capestre

Zastavěná plocha: 278, 1 m2
Počet podlaží: 2
Podlahová plocha: 226,2 m2
Měrná potřeba tepla na vytápění: 9 kWh/m2.a (dle PENB), 15 kWh/m2.a (dle PHPP)
Energetická náročnost budovy: A – mimořádně úsporná (dle PENB)
Celková potřeba primární energie: 50 kWh/m2.a (dle PENB)
Architekt a projektant: Sunfleyer: Ing. arch. Martin Augustin, Ph.D., Ing. Kateřina Mertenová, Ph.D., Ing. Arch. Petr Parýzek

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

Přečtěte si více k tématu Architektura

foto: Jakob Gate, Jeppe Michael

Mobilní sauna: Zážitek, který si můžete dopřát kdekoli

Sauna a saunování není pro obyvatele severských zemí jen nějakou libůstkou. Je součástí životního stylu, odrazem života a jeho filozofie, která si nachází místo i u nás. Nejde úplně o nástroj rekreace, svalové relaxace, instantního zdraví – byť tím vším je – ale spíše o proces duchovní, související s celkovou očistou…

Foto: Chytrý dům, s.r.o.

Pasivní rodinný dům ze dřeva na hraně strmého svahu

Vypořádat se se strmým svahem je pro architekta výzvou. Ateliér Sféra se tohoto úkolu zhostil na výbornou. Výsledkem je příjemná třípodlažní dřevostavba v pasivním standardu zapuštěná do terénu s přímým vstupem do zahrady.

Foto: FORCE4 Architects

Cihlový dům formuje vše dobré: jednoduchost, styl a spokojenost

Originální přístup k zaběhlému konceptu, silný důraz na identitu stavby, zapracování principů udržitelnosti. A jistě ještě mnohem víc. Prostorný rodinný dům z Rudersdalu se přitom nesnaží cíleně vymykat, reflektuje spíše snahu přidržet se osvědčených prvků. Činí tak ale natolik rafinovaně, že je ve výsledku…

Foto: Ateliér Habina

Víceúčelový altán z betonu a cedrového dřeva v Prušánkách

V rámci Salonu dřevostaveb se představil kromě jiných i víceúčelový altán pro slavnostní příležitosti v obci Prušánky. Nachází se v jižní části Moravy, kde se dobře daří vinné révě i tradičním folklórním slavnostem.

Byt Krausových Zdroj: Rako

Loos v Plzni. Pohnutý osud špičkových interiérů odráží příběhy jejich majitelů

Rok 2020 byl v mnohém výjimečný. Jednou z těch příjemných výjimečností bylo vyhlášení rokem Adolfa Loose institucemi NPŮ a Muzeem hl. města Prahy. Pojďme se ještě jednou ohlédnout za dílem tohoto významného architekta. Reportérka a architektka Martina Dokoupilová nás podrobně provede několika plzeňskými byty, které…

REKLAMA