REKLAMA
Témata Hledat

Architektonické inspirace

Mozaika nápadů z celého světa na ESTAV.cz!

Dřevostavba stará 115 let stojící v chráněném území je jako nová

Zachovat z původní dřevostavby, co se jen dá, a přitom nekompromitovat její historický styl. Tedy alespoň zvenčí, kde turistická chata Bakkedraget vypadá stejně jako před sto lety. Uvnitř je to ale o něčem jiném: překvapí vás útulný a vzdušný interiér moderního obydlí, který nezklame ani ty nejnáročnější obyvatele.

Dánská státní ochrana přírody jen s krajní nelibostí hledí na zástavbu uvnitř přírodních rezervací. Cesta, jak si tu udržet chatu nebo dům je tedy jediná: musel tu stát dříve, než bylo celé území vyhlášeno chráněnou přírodní památkou. Dřevěný dům Bakkedraget je naštěstí právě takový případ, v původních dispozicích se na dnes ceněných písčitých dunách nachází od roku 1905, a tudíž o jeho právu setrvat v místě nikdo nepochyboval.

Horší to už bylo s jeho celkovým stavem, která zavdával důvod k pochybnostem, jestli vůbec přežije další sezónu. Za posledních 115 let totiž na celé dřevostavbě vydatně zapracovaly místní dřevokazné houby a plísně, a bez údržby ji posunuly do stavu, který měl blízko k demolici. A právě v tento moment vstupuje do hry Lasc Studio a s nimi spolupracující Johansen Skovsted Arkitekter. Každý z těchto spolupracujících partnerů má ale trochu jiný cíl.

Foto: Laura Stamer

Jen oprava starý dům nezachrání…

Začít pochopitelně musíme u přání klienta, jehož zásadním přínosem bylo už samo rozhodnutí původní objekt o 138 metrech čtverečních zachovat. Vzhledem k tomu, že celému domu hrozilo bezprostředně sesutí, nebyla to nejspíš ekonomicky snadná volba. Zapomínat bychom přitom neměli, že součástí schválené rekonstrukce nebyla jen obytná část domu Bakkedraget, ale i o 20 metrů vzdálená dřevěná stodola, v podobně havarijním stavu. Pokud by tyto stavby působením okolních vlivů zmizely, byly by vyškrtnuty z katastru a už by nikdy nesměli být obnoveny. Což klient považoval za zbytečnou škodu: stavení odráželo původní styl architektury, vnímal je jako příhodnou ukázku řemeslných dovedností předků a zdůrazňoval jejich příjemnou venkovskou atmosféru.

…pokud nebude mít nové využití

Současně si ale byl vědom toho, že oživit starý objekt, a nedat mu přitom smysluplné využití do budoucna, by nic na věci nezměnilo. A tak se rozhodl dodat Bakkedraget nový smysl, v podobě sezónního turistického bydlení, otevřeného všem turistům a výletníkům, kteří do zdejšího kraje zavítají. Nechtěl ale čistě zachovat skanzenovou stavbu, ale dodat jí trochu modernější ráz. Profesionálové z Johansen Skovsted Arkitekter tedy převzali otěže nad částí projektu, ve které se řešila otázka rekonstrukce vzhledu a zachování dřevostavby v původních historických parametrech, a Lasc Studio se soustředilo na stylovou modernizaci interiéru a zvýšení jeho ubytovací kapacity. Nad projektem přitom stále bděla dánská ochrana přírody, která nepřipouští zásadní změny v původním vyznění staveb na území přírodních rezervací, ale v zásadě jen jejich zachování v původních dispozicích s ohledem na krajinný ráz.

Foto: Laura Stamer

Mise: Najít, co má hodnotu

Celý projekt opravy či úpravy tak měnil celé dřevěné části, uvnitř interiéru mizely příčky, proměnilo se dispoziční řešení místností a kompletně se měnil dosavadní způsob využívání z lovecké či pastevecké chaty na turistické ubytování. V situaci, kdy v zásadě „nesmíte šlápnout vedle“ se pak ukázal jako velmi přínosný přístup Johansen Skovsted Arkitekter, kteří zajistili na zastavěné parcele několik půdních sond. Ty totiž zajistily informace z doby, kdy ještě  Bakkedraget nebyl jednou celistvou chatou, ale dvěma blízkými sruby, které později propojila jedna střecha společný dvůr. Takže se vědělo, kde a kam až sahá dláždění, a na kterých místech v jinak nezpevněné písčité půdě se dá počítat s kamennými základy.

Kouzlo autentické stavby

Snažili jsme se znovu najít původní smysl a vytvořit atmosféru původnosti, oživit energii místa předtím, než se stalo nevyužívané a zničené,“ říká Søren Johansen. Právě na něm bylo zjistit, co z původní stavby má skutečně cenu. Jak se ukázalo, velmi autentická byla například stará kamna s krbem v kuchyni, které se ukázaly být dílem jiného regionálně známého dánského architekta, Ivara Bentsenta, z let dávno minulých. Řešil také, které ze 14 oken v přízemí je možné odstranit a přepracovat na dveře, jakou formou zachovat příčné hrazení na fasádě, případně, jaký materiál je možné využít k vydláždění malého dvorku, který částečně uzavřená stavba obchází. „Bylo to prostě o oživení a transformaci v přesně nastavených limitech. Exteriér musel i nadále nést jasné vyjádření starého domu, který úpravou získal jen trochu nový nátěr a je znovu využíván.“

Foto: Laura Stamer

Volání po citlivé změně

Opláštění vnějších stěn stavby širokými deskami vidíme na první pohled, ale že se pod nimi nachází moderní izolace, už zůstává zvědavým očím skryto. Pravda, viditelným zásahem si prošla střecha obytného objektu, kterou už nekryjí pálené tašky. Nově odlehčená střecha (původně seskládaná z límcových nosníků) by je totiž už neunesla. Nosníky nahradily krokve vybíhající z hřebenového nosníku. To proto, aby bylo možné otevřít prostor pod střechou obývání a zvýšit komfort ubytovaných. Což už nás vede do interiéru.

Vítejte v nové době

Zatímco vně jsme měli pocit, že hledíme na hezkou, ale poněkud věkovitou dřevostavbu, interiér nás překvapí vzdušným, moderním stylem. Tým Lasc Studio se tu nemusel držet zkrátka, omezován byl jen obvodovými zdmi. Nic moc jiného tu také neponechali. Příčky byly zbourány, stejně jako výrazná část stropu. Mírně se změnilo i původní upořádání místností a dělení společných prostor. Z centrální kuchyně se teď dostanete do pokojů na pravé i levé straně, a navazují na ně místnost společenská a ložnice. Schody do směřují do sníženého patra, které funguje jako doplňková ložnice a úložný prostor. Všechny dřevěné povrchy jsou ponechány neošetřené nebo malované v barvách převzatých z původního interiéru, a znovuotevřeny jsou původní výklenky a niky.

Foto: Laura Stamer

V chodbě, koupelně a kuchyni se pracovalo s pravidelnými obklady čtvercových světlých dlaždic, které posilují dojem moderní interpretace starého domu. Přispívají tomu i kombinace barevného kontrastu mezi původní barvou dřeva a modrozelenými skříněmi a poličkami. Světlejší modré dlaždice na podlaze kuchyně vytvářejí příjemné vizuální teplo a dodávají interiéru čistotu a svěžest. Dům si prostě uchovává staré vzpomínky a přitom odpovídá tomu, co bychom od moderního domu očekávali. Zvláště patrné je to v koupelně, která lomenou nikou protrhává profil stěny a otevírá se světlu.

Dvě stavby k sobě patří stylem i minulostí

Důsledné opravy se dočkala i dřevěná stodola, která je položená jen kousek níže pod písčitým svahem. Její podlouhlý profil byl rozdělen na dvě části, a původní čelní štít byl využit v rekonstruované stavbě jako dělící přepážka. Základním stavebním materiálem se tu stalo neopracované smrkové dřevo, a staré cihly pocházející z domu na stráni byly zapracovány do zdejší podlahy. Společné dílo Lasc Studio a Johansen Skovsted Arkitekter odvádí na dřevěném domu Bakkedraget velmi pragmatický výsledek. Zachování staré dřevostavby a její funkční posun do 21. století. Kvalitu odvedené práce si můžete prověřit sami, až do těchto pískem zavátých končin někdy zavítáte. Dveře jsou tu hostům pořád otevřené.

Foto: Laura Stamer

Údaje o projektu

Název projektu: Bakkedraget
Typ projektu: Renovace/rekonstrukce/refurbrishment
Architektonické studio: Johansen Skovsted Arkitekter, LASC studio
Lokalizace: Dánsko
Projektový tým: Søren Johansen, Sebastian Skovsted, Johannes Schotanus
Dodavatel stavby: Curacon A/S
Inženýring stavby: Ingeniørgruppen Vestjylland
Rok dokončení (finalizace): 2018
Klient: soukromá osoba
Zastavěná plocha: 138 m2 (obytná část) 60 m2 (stodola)

Sdílet / hodnotit tento článek

Mohlo by vás zajímat

REKLAMA