Hledat
Mapa cennemovitostí v ČR
estav.tvnový videoportál
Všechna témata

Řešení obloukem výšku domu nezvýšilo, vytvořilo ale prostor pro růst

Španělsko je synonymem sucha, vyprahlé krajiny a domů, které buď pamatují staletí anebo tak pro svou zaprášenost vypadají, že? Kdepak. Aktuální projekt z předměstí Aravaca je plný svěží zeleně, odráží čistotu a krásu moderních elegantních linií.
Foto: Luis Asín

Přízemí rodinného domu stále nabízí 50 metrů čtverečních, na tom se nezměnilo nic. To v patře, rozděleném na dvě části, se výměra užitné plochy rozrostla a zvýšila na 130 metrů čtverečních. Aniž by to, při zběžném pohledu z ulice, bylo do domu říct. Co za tím stojí? Kouzla, čáry? Kdepak. Chytrá intervence architektů.

Aravaca je jedním z jednadvaceti městských obvodů Madridu, ale pro svou geografickou odlehlost od centra, leží o 9 kilometrů dál, metropoli nepřipomíná téměř v ničem. Bouřlivý stavební růst prodělala v 50. a 80. letech, než se oficiálně stala předměstím. Stavebně je tedy poskládána převážně z rezidenčních objektů, které pamatují dvě až tři generace obyvatel, a punc historického stáří tedy nenesou.

Foto: Luis Asín

Tato určitá nevyjádřenost, mdlá beztvárnost předměstí, pak napomohla směrovat práci architektů. Ti se tu pustili do rekonstrukce rodinného domu, s vizí na stavební rozšíření, zvýšení kvalit bydlení a celkovou modernizaci. Při návrhu mohli postupovat poněkud odvážněji, než by si třeba na vesnici nebo v historickém jádru mohli dovolit. Předměstí jsou přechodovou tvárnou zónou. A oni toho uměli využít.

Zásah. Doslova shůry

Řízení projektu chápali jako intervenci. Zásah zvenčí, jež je dále rezonující uvnitř domu, a řetězením změn prochází celým interiérem. Obyvatelé, rodiče, kteří chtěli rozšířit bydlení pro přestěhování rodiny svého syna, byli změnám nakloněni a nebáli se ani ambicióznějších řešení. Proto souhlasili s tím, aby se terasa, nacházející se v nejvyšším patře domu, byla přestavěna na obyvatelnou jednotku, samostatný byt.

Foto: Luis Asín

Jak připouští architekti, proces vytváření nového prostoru začal definováním vnější podoby zásahu. „Zvolit ten nejoptimálnější způsob, jakým korunovat předchozí dům, který byl z cihel a pokrytý množstvím vegetace, bylo při zahájení návrhu nejdůležitější,“ vypráví Silvia Méndez-Vigo Chillida, která se na vedení projektu podílela s Gerardem Macarrónem Jaquetim.

Růst do výšky byl vzhledem k záměru nevyhnutelný, ale nemusel být nějak enormní. Aby se výška domu nadměrně nezvětšovala, zvolili tedy kopulovitý tvar. Tím mohli dosáhnout větší výšky uvnitř – dodalo to prostoru navíc o cosi větší prostorovou důstojnost – a přitom drasticky neproměnilo vnímání jeho výšky zvenčí.

Foto: Luis Asín

To řešení bylo neotřelé a zajímavé. Už proto, že toto kupolovité završení vlastně vizuálně nekonkurovalo jinak kubickým tvarům a pravidelným dispozicím zbytku domu. A je to hezkým příkladem toho, jak cvičená mysl architekta umí přijít s nečekaným řešením, které je všem zřejmé až poté, co je jím navrženo.

Architekti si také pochvalují, jak na tento návrh zareagovali sami klienti. Jakmile vznikla myšlenka na vytvoření klenby, okamžitě ji přijali a už plánovali, jak tento nový prostor začlenit do celku spojené domácnosti. Sami měli pocit, že tato úprava kvality jejich domu pozvedává na vyšší úroveň, a o to snáz a s nadšením se pustili do dalšího formování interiéru.

Foto: Luis Asín

Hurá do nových úprav

Přijetím kupolovité střechy se rozlouskl ten největší formální problém, a mohlo se přistoupit k řešení detailů. Byla jich řádka, ale vesměs všechny spočívaly v „přiznání“ intervence, rozšíření, které užitnou plochu rodinného domu zvýšilo na příjemných 180 metrů čtverečních.

Chtěli jsme, aby tato nová podlaha byla vnímána jako odlišný prvek,“ vysvětluje Méndez-Vigo Chillida. „A proto jsme se rozhodli použít korek.“ Byla to kombinace stylové úpravy, která hrála dobře svou měkkou texturou, lehkostí pro instalace. Pochopitelně zapůsobila díky svým tepelně-izolačním a proti-hlukovým vlastnostem, a celkově byla v zajímavém kontrastu s masivností cihel zbytku domu.

Foto: Luis Asín

Klenbě pak dodala vnější podobu zinková krytina. Modernizace interiéru vycházela z konceptu změn, otevírajících dům světlu a zvláště v patře pak novým výhledům. Důležitou roli při tom sehrála struktura původních betonových trámů a sloupů, která byla ponechána odkrytá.

Tím se vyvažuje vztah mezi novou strukturou štíhlých kruhových kovových sloupů natřených na blankytně modro, takže splývají s privilegovanými výhledy na dům.

Jinak je interiér řešen několika materiály. Podlahy jsou hrubé a maltované, leštěná nerezová ocel doplnila desky a sprchový kout. Překližka se zase hodila pro užitný nábytek. Ať už kuchyňskou linku, skříňky, police, dokonce i dveře a schody. Je to zvláštní, ale principem tu byla lehkost, cenová dostupnost a to, co by se dalo považovat za polidšťující vztah mezi užitými studenými a teplými materiály. Jinak se dispoziční řešení zase tolik intervencemi neproměnilo.

Foto: Luis Asín

V přízemí se nachází hlavní vstup do domu, jedna ložnice a koupelna. Horní patro je teď ale rozdělené na dvě části: soukromou a sdílenou. V soukromé části se nachází ložnice a koupelna. Ve sdílené části se nachází kuchyně, jídelna a obývací pokoj.

Zakomponovány jsou v rámci jedné otevřené místnosti, která se rozprostírá velkými okny směřujícími na sever. V tomto prostoru je také zachováno velké kruhové střešní okno, které dříve osvětlovalo schodiště a které zaplavuje celou místnost světlem.

Foto: Luis Asín

Údaje o projektu

Název projektu: Domehome Expansion
Typ projektu: rozšíření rodinného domu, rekonstrukce
Architektonické studio: EME157
Lokalizace: Aravaca, Madrid, Španělsko
Vedoucí architekt: Silvia Méndez-Vigo Chillida + Gerardo Macarrón Jaqueti
Projektový tým: María López González, Elena María Sáenz Pérez
Hlavní dodavatel stavby: Edificación Arquimac
Dodavatelé materiálu: Vibia, Amorim, BORA, Cortizo, Cubro, HAY, HIDROBOX
Klient: soukromá osoba
Rok dokončení (finalizace): 2023
Užitná plocha: 180 m2

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

Mohlo by vás zajímat

Zdroj: Michal Trpák, Petr Tuček

Dům pro sochaře a jeho rodinu překvapí křivkami

Rodinný dům se sochařským ateliérem v Hodějovicích u Českých Budějovic je pevně spjatý s Michalem Trpákem, který se podílel na jeho návrhu. Již samotná forma je originální skulpturou vyjadřující autorův zájem o organickou architekturu.

Foto: Nicholas Watt

Nové sídlo neuvidíte, ale poskytuje výhled na pobřeží

Australský architekt Luigi Rosselli přišel s návrhem projektu, který zasadil do historického kontextu vývoje místní architektury. Luxusní rezidence je průnikem moderního designu za hranici konvencí, a přitom respektující zásady udržitelnosti konstrukce.

Foto: Jaime Navarro, Sergio López

Cihlový dům připomíná chrám. Stojí na prameni vody

Tenhle prázdninový dům je důkazem, že s pomocí několika promyšlených prvků je možné dosáhnout vyváženého vztahu mezi architekturou a přírodou, a že konstruktivní pořádek není v rozporu se zřejmým chaosem. Naopak, že je možné obojí harmonicky spojit. A je připomínkou, že jednoduchost bude vždy elegantní.

Foto: Caylon Hackwith

Bydlení v kokonu. Netradiční barevnost kouzlí s prostorem

Proč je oválná geometrie stavby úspornější? Jak důležité jsou barvy v interiéru? A jak může respekt k topografii terénu významně snížit energetické nároky domu? Tenhle projekt netradičního obytného domu či chcete-li chaty z Long Islandu je nabitý odpověďmi.