REKLAMA

Dům byl ruina na spadnutí, dnes je z něho bydlení připomínající kapitánský můstek

Architektonické studio Vector Architects se na výzvu čínské televize zapojilo do projektu: kompletně zrenovovat obytný dům, který měl to nejlepší už dvacet let za sebou. Výsledek? Z ruiny se stalo důstojné obydlí, které překvapuje svým provedením.

Doba, kdy se o čínském Beijiao dalo hovořit jako o malebné rybářské vísce, už minula velmi dávno. Minimálně posledních padesát let je totiž zdejší život plně podřízen jedinému účelu: průmyslovému rybolovu. Zdejší obyvatelé, muži či ženy, tráví drtivou většinu času mimo domov. Ať už na moři, nebo v konzervárnách a rybí maso zpracovávajících podnicích. Kraj Fu-ťien, stejně jako Kuang Tung, nejlidnatější čínská provincie, by totiž bez výsledků jejich práce nepřežila.

Beijiao: romantiku nečekejte

Pobřežní vesnice Beijiao se díky tomu značně proměnila: není to rozhodně ten romantický obrázek, který známe z evropského Středomoří. Přitom všechny tradiční propriety jsou na svém místě: pláže, klidná zátočina plná zakotvených lodí, skalnatý útes a křivolaké uličky. Jenže na rozdíl od rybářských vesnic v Řecku, na Maltě nebo Sardinii připomíná čínské Beijiao ze všeho nejvíce odpudivý slum. Zdejší domy totiž nikdo neudržuje. Proč?

Zdroj: Vector Architects

Slouží jen ke strávení krátkého času, vymezenému na spánek mezi další směnou na moři nebo ve fabrice. A posledních padesát let se zdejší obydlí jen příležitostně vyspravují, zalepují plechovými nebo dřevěnými deskami, i když na ně po celou dobu působí drsné přímořské klima. Slaný mořský vzduch a vysoká vlhkost ovzduší působí na všechny místní stavby silně korozivně, a rozleptává jejich strukturu. Pravidelné deště pak působí újmu na střechách, domech i ulicích.

Pořád tu ale žijí lidé, přičemž někteří jsou se zdejším místem natolik silně spjatí, že tu chtějí v klidu zestárnout a nezříkat se přitom rodinného života, návštěv vnoučat. Jedním z nich je i klient architektonického studia Vector Architects, vysloužilý lodní kapitán. „Když strávíte celý život na mořských vlnách, nechcete se už nikdy vody úplně vzdát,“ podotýká Gong Dong, šéf-architekt studia. Jenže dům, který si klient vybral jako svůj přístav pro budoucnost, rozhodně neodpovídal nárokům na solidní bydlení.

Zdroj: Vector ArchitectsZdroj: Vector Architects

Noční můra pro statika

Úzký dvoupatrový dům z neomítnutých cihel, usazený v křivolakých uličkách na „útesu“ Beijiao, byl slušně řečeno ruina. Co na tom, že v sobě choval potenciál využitelné plochy podlaží o celkové výměře 320 metrů čtverečních. Místnosti neodpovídaly dispozicemi, vybavení bylo zastaralé, izolace a funkční osvětlení prakticky neexistovalo. A co se ukázalo pro první revizní prohlídce jako největší problém? Dvacet let bez údržby (po kterou byl dům neobývaný), působení dešťů a slaného vzduchu naprosto rozhlodalo strukturu horních pater.

Dům na výběžku Huangqi by byl tedy pořádnou noční můrou pro statika, pokud ne nutně určen k demolici. Klient ale trval na komplexní rekonstrukci a lidé z Vector Architects se museli hodně snažit, aby toto obydlí změnili k nepoznání. S rozsáhlými stavebními úpravami se už od počátku pojila ještě jedna komplikace.

Zdroj: Xia Zhi

Okolní zástavba, která by si také jistě zasloužila pozornost statika (a demoliční čety), neumožňovala průjezd těžké stavební techniky. Při rekonstrukci obytného domu, který se neměl o co opřít, se tak muselo hodně improvizovat. „Statika celé budovy byla nejpalčivější problém, věcí, která si žádala okamžité řešení,“ dodávají lidé z Vector Architects. „Zvlášť když vezmeme v potaz přání klienta, že by celý objekt rád navýšil o jedno patro.

Co dokáže betonový krunýř

Toto přání i nezbytný požadavek na zpevnění celé stavby pak nalezlo svůj „průnik“ v podobě dvanáct centimetrů silné betonové krusty, která byla nasazena na již existující cihlové zdi. Tato betonová konstrukce v nově vzniklém třetím patře zaoblená, vytvořila i finální podobu „dómu“, a učinila tak bydlení pro kapitána více než atraktivní. Zmíněné zaoblení pak výrazně zlepšilo odvod dešťové vody z celého objektu, a lapá ji do betonových zdrží na úrovni terénu.

Zdroj: Chen Hao

Problém se zavodněním druhého patra nešel řešit jinak, než radikálně,“ prozradil Chen Liu, který projekt na místě dozoroval. „Tato strategie nám ale přinesla výrazný potenciál pro změnu kvality celého obytného prostoru.“ Zesílení konstrukce betonem navíc umožnilo přebudování interiérů. Předně, v prvním i druhém patře se nacházely až příliš štědře disponované koupelny na „nejméně vhodném místě“. Tedy u stěn přivrácených k moři, a odkud by teoreticky mohl být vynikající výhled na celou zátoku.

Byly tedy vybourány a přemístěny, čímž se otevřely další možnosti. Například pro vznik prostorné jídelny, obývacího pokoje a fakticky také hlavní ložnice. Odstranění některých příček, umožněné díky podpůrným vlastnostem betonové struktury, otevřelo všechna nadzemní patra přirozenému prostupu světla a vzduchu. Autoři projektu tu hovoří o difuzi denního a nočního světla. Dosavadní lineární forma obytného domu se také dočkala změn. Boční světlíky rozbily poněkud únavnou pravidelnost tvarů, a své udělal i malý „kapitánský můstek“. Tedy schodiště zakončené zakrytým výhledem na přístav.

Zdroj: Chen Hao

Proměna v přímém přenosu

S přístavkem v přízemí, vyčištěním parcely od několika plechových garáží a rozšířením se tak zvětšil celkový využitelný prostor obytného domu na 420 metrů čtverečních. A dispoziční řešení?  V přízemí se nachází prostorné vstupní lobby, na které navazuje schodiště do dalšího patra. Pokračováním haly se dostaneme do sníženého přízemí jídelny, na kterou navazuje kuchyně. Je tu také malý příruční sklad a spíš, hlavní koupelna a ještě dvě menší hygienická zázemí, vedená v bezbariérovém provedení.

Další patro je dominováno obývacími prostory: dětské pokoje (pro chlapce a dívky odděleně) se společnou studovnou, a dvě velké ložnice (zakončené balkóny směřujícími na zátoku). Pod klenbu třetího patra se vměstnal víceúčelový prostor, který může sloužit jako dočasné ubytování pro známé a přátele. Funguje také jako tělocvična, a rovněž jako křesťanská modlitebna. Balkóny a prostupy umožňují intenzivnější propojení obyvatel s venkovním prostředím, včetně prostorné terasy.

Zdroj: Chen Hao

Rozhodně nelze u realizace tohoto projektu nezmínit nápadité řešení „funkčního“ nábytku. Dřevěné dekorativní prvky se tu stávají plnocennými předměty. Široké vnitřní rámy oken slouží současně jako stoly, výstupy předsazených dřevěných obložení fungují jako šatny a skříně. Vector Architects pro ně používají termín „window furniture“. „Okno tu už není jen obyčejným otvorem, ale slouží jako propojující prostor mezi exteriérem a interiérem.“ Z ryze dekorativních prvků se tu prosadily jen nejrůznější „námořnické“ propriety, od kormidelního kola po obrazy s tématikou oceánu.

Velmi vkusně jsou řešeny i přechody mezi vnitřním a vnějším prostředím, které jsou díky dřevěným instalacím přívětivé. Interiéry jsou vedeny v bílé barvě, doplněné o hřejivé tóny načervenalého obkladového třešňového dřeva. Výjimku tvoří třetí patro, kde byl strop a oblé stěny ponechány v barvě nehlazeného betonu, doplněné o tmavě stříbrné tóny kovové konstrukce mezaninu. Na práci Vector Architects je zajímavá ještě jedna věc: výsledek totiž vypadá velmi přirozeně, jak by tak byl dům vystavěn už na samém počátku. Vyplatí se ale nahlédnout do projektové dokumentace, ze které je patrné, jak dalekosáhlé změny tu musely být provedeny.

Zdroj: Chen Hao

Údaje o projektu

Název projektu: Renovation of Captain's House
Typ projektu: kompletní renovace obytného domu
Architektonické studio: Vector Architects
Lokalizace: Beijiao, Fuzhou, Fu-ťian, Čína
Vedoucí projektu: Gong Dong
Projektový architekt: Chen Liu
Dodavatel stavby: Dongping Sun
Stavební architektonický dozor: Zhenqiang Chen, Liangliang Zhao
Designérský tým: Dan Zhao, Cunyu Jiang, Zhao Zhang
Strukturální inženýring: China Academy of Building Research
Statik: Congzhen Xiao, Yixin Du
Klient: soukromá osoba
Rok dokončení (finalizace): 2017
Počet podlaží: 2+0 zvýšené na 3+0
Využitelná plocha podlaží: 420 m2

Sdílet / hodnotit tento článek

Z kategorie Architektura si přečtěte

Zdroj: Fotolia.com - SolisImages

Zónování domu a bytu je důležité pro pohodlné bydlení

Prostory pro bydlení se nejčastěji rozdělují na dvě zóny – společenskou a klidovou nebo také v jiném názvosloví – denní a noční. Jak už názvy napovídají, ve společenské zóně trávíte čas „společně“ a ...

Radnice a knihovna Kardašova Řečice zdroj: Web Stavba roku

Soutěž Stavba roku 2017 zná své vítěze

Stavbami roku 2017 jsou silniční viadukty u Opavy, rekonstrukce radnice a knihovny v Kardašově Řečici, úprava Tyršových sadů v Pardubicích, přestavba kotelny na sídlo Bosche v Praze a úpravy Galerie ...

JAK KOUPIT BYDLENÍ

Příručka Jak koupit bydlení

E-book: Příručka ZDARMA!

Pomocník při koupi domu, bytu, pozemku.

Nejnovější články

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Akce a slevy

Akční nabídka společnosti SATJAM na krytinu SATJAM Trend z materiálu PUREX TM

Prvotřídní kvalita střechy z materiálu PUREXTM za neuvěřitelnou cenu

Černý kůň na trhu střešních krytin láme cenové rekordy. Akce je časově omezená.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

estav.cz v žebříčku návštěvnosti TOPlist