REKLAMA
Témata Hledat

Ceny nemovitostí a nájmů

Přehledně v mapě!

Nové sídlo neuvidíte, ale poskytuje výhled na pobřeží

Australský architekt Luigi Rosselli přišel s návrhem projektu, který zasadil do historického kontextu vývoje místní architektury. Luxusní rezidence je průnikem moderního designu za hranici konvencí, a přitom respektující zásady udržitelnosti konstrukce.

Projekt Hill House je situovaný těsně pod vrcholem australského prominentního předměstí Bellevue Hill, které se nachází 5 kilometrů východně od centrální obchodní čtvrti v Sydney. Tato oblast byla po dlouhou dobu domovem nejvýznačnější australských miliardářů a slavných osobností ze všech koutů světa. Luigi Rosselli využil ráz krajiny ve prospěch projektu a klienta. Vybudoval mu luxusní sídlo s celkovou rozlohou 600 metrů čtverečních, které disponuje panoramatickým výhledem podobným rozhledu z orlího hnízda, a přitom jej nepřipravil o soukromí.

Architektura ovlivněná romantismem

Umístění projektu se podobá tendenci architektury starověkých Řeků, kteří se usídlovali na vyvýšených místech s širokými výhledy na moře. Jejich nahodilejší uspořádání ulic bylo protipólem architektury dávných Římanů, kteří dávali přednost rovinným povrchům s jasnou uliční infrastrukturou. Rané evropské osídlení v Sydney bylo ovlivněno především vlnou romantismu, která kladla důraz na vášeň pro malebnou krajinu. Když bylo založeno obchodní centrum města v nejrozlehlejší části přístavu Port Jackson, přesunuli se nejbohatší osadníci do předměstských oblastí východních kopců. Předměstí Potts Point, Darling Point, Point Piper a Bellevue Hill jim zprostředkovaly uchvacující výhledy na přístav a pobřeží, do kterých se okamžitě zamilovali. Láska ke zdejším ohromujícím rozhledům do krajiny se stala hlavním prvkem místního realitního obchodu.

Foto: Nicholas Watt

Konstrukční řešení exteriéru

Luxusní rezidence s bohatou plochou skýtá dostatek prostoru pro uplatnění kreativity tvůrce i obyvatel. Jedná se o dvoupatrovou stavbu, jejíž rozvržení využívá potenciál lokace na vyvýšené platformě. Přízemí sice disponuje omezeným výhledem do okolí, poskytuje však dostatek soukromí. Naproti tomu je ve vyšším patře možné si užít pobřežní panorama do sytosti. Zatímco je spodní patro zařízené převážně jako sdílený společenský prostor, je první patro řešené jako místo odpočinku a relaxace.

Dole se nalézá soukromá terasa a nahoře je vybudována střešní zahrada jako oáza klidu. Pro stavbu domu byla zvolena kombinace betonu, dřeva a kamene. Některé části obvodových zdí tvoří velká prosklená okna, jiné kamenné stěny. Nepravidelná konstrukce stavby disponuje pravými úhly i zaoblenými tvary, a to nejen co se týče obvodových zdí. Také střecha je bohatě profilovaná, místy zaoblená a posazená v různých výškách.

Foto: Nicholas Watt

Uspořádání domu? Nad rámec možností

Vedle příjezdové cesty se nachází garáž se dvěma parkovacími místy. Vstupní hala je obklopená skladem, prádelnou a samostatnou toaletou napravo a pracovnou nalevo. Zbytek přízemí za schodištěm je řešený jako jeden velký otevřený prostor, kde se nachází jídelní kout, salonek, obývací pokoj a prostorná kuchyně se spižírnou. Terasa je otevřená se zastřešením, které stojí na sloupech s obloukovým profilem. Podél ní vede schodiště na vyhlídku v patře. Zde se, na úrovni vyhlídky, nachází hlavní ložnice s vlastním sociálním zařízením. Zbylé místnosti jsou zařízené jako další tři ložnice, které mají na chodbě k dispozice koupelnu se samostatnou toaletou ke společnému užívání. Střešní terasa plná zeleně je situovaná nad prostorem garáže.

Vyvážený moderní interiér

Vnitřnímu prostoru dominuje vyvážená kombinace bílé barvy a různých odstínů dřeva. Bílé stropy jemně doplňuje světlá plovoucí podlaha s hladkou texturou dřeva ve společně sdílené části domu. Zde je vyváženým kontrastem obložení zdí dřevěnými deskami ve tmavším tónu. Stěny na chodbách a u schodiště jsou obložené stejnými deskami, ale ve světlejším provedení, kterým kontrastuje tmavě hnědé dřevěné schodiště. Interiér je vyzdoben především obrazy moderního umění, dekorací zátiší z kamenů a designovými doplňky. Šedé barevné tóny nábytku jemně dotvářejí vzdušný prostor, které obohacuje například šedobílý mramor desky konferenčního stolku. Robustní lustr nad schodištěm vyvažuje moderní tmavé lampy. Celý interiér dýchá harmonií a klidem, které formují vlídný domov v bohatém prostoru.

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

Mohlo by vás zajímat

České architektky navrhly moderní tropickou vilu v Kostarice

České architektky navrhly moderní tropickou vilu v Kostarice

Projekty českých architektů nejsou špatné, jen prostě nevybočují z běžného regionálního průměru. Jsou šité na míru místním podmínkám, jak se sluší a patří, a tak ve srovnání s realizacemi svých zahraničních kolegů z exotičtějších destinací nebudí tolik pozornosti a kontroverzí. A co se stane, když vypustíte české…

Foto: Charles Davis Smith, FAIA

Domu na malé parcele dominuje komín a stromy. Dřevo je na fasádě i na stropě

Úsloví „domeček jako malovaný“ ve Státech nepoužívají, říkají spíše „vyřezaný“. A jak takový vypadá? Navenek vychází z tvarů typických spíše pro chatu nebo venkovské stavení, byť stojí ve městě. Nádhernému rodinnému domu mezi stromy dominuje dřevěná fasáda a výrazný komín.

E-book: Příručky ZDARMA!

Příručka Jak koupit bydlení

Jak koupit bydlení

Pomocník při koupi domu, bytu, pozemku.

Příručka Jak na povolení rodinného domu

Příručka Jak na povolení rodinného domu

Poradíme s vyřízením stavebního povolení

Nejnovější články

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Akce a slevy

Soutěž „Vyhraj tuhle káru“

Soutěž „Vyhraj tuhle káru“

SOUTĚŽ "VYHRAJ TUHLE KÁRU"

Vyfoť domov. HELUZ ocení vítěznou fotku tabletem Apple iPad

Vyfoť domov. HELUZ ocení vítěznou fotku tabletem Apple iPad

Společnost HELUZ opět vyhlásila tradiční fotografickou soutěž! Své snímky…

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA