REKLAMA
Témata Hledat

Architektonické inspirace

Mozaika nápadů z celého světa na ESTAV.cz!

Dům jako džungle bambusů: Minimální prostor, maximum zeleně

Nahuštěná uniformní zástavba velkoměsta a čtyři patra na parcele o výměře 6x10 metrů. Je možné tady vytvořit zelený ráj? Vietnamští Vo Trong Nghia Architects nepochybují o tom, že ano. Jejich Bamboo House má navíc sloužit jako příklad pro další obyvatele, kteří by rádi podstoupili tuto lákavou změnu životního stylu a dobrali se kvalitnějšího bydlení.

Odpověď na šílené tempo urbanizace a forma návratu ke kořenům. To je hlavní motiv, se kterým pracují vietnamští architekti ze studia Vo Trong Nghia. V jejich vizích se města sice nestávají řidčeji osídlené, ale získávají alespoň původní charakter rozvolněné zástavby prostoupené zelení. A protože ve vietnamských metropolích není místa nazbyt, musí se i tato integrovaná zeleň stát nedílnou součástí architektury. To vše lidé z VTN razí, ať už se jedná o velkolepé projekty moderních pavilónů, nákupních center či dopravní infrastruktury. Nebo, jako tentokrát, v mnohem skromnějším měřítku, na úrovni jediného rezidenčního objektu.

Průměrný byt ve velmi průměrném domě Ho-Či Minova města se díky jejich práci změnil na atraktivní Bamboo House. Balustrády zeleně i stěny tenkých bambusových větví jsou zde prostředky, které znovu napojují rozvinuté oblasti měst na přírodní životodárnou tepnu. Vrací klid a energii do míst, kde dominoval jen beton, horko a znečištěný vzduch. A Bamboo House také slouží jako prototypální model, ukázka toho, jak je z části možné vietnamskému městu navrátit jeho původní charakter. Změna to ale není snadná, už kvůli charakteristické zástavbě. Dlouhé rovné ulice, tzv. hem, s uniformními bytovými domy, mají silně limitované možnosti jak alternativně nakládat s prostorem ve prospěch vegetace.

Foto: Hiroyuki Oki

Když není kam ustoupit, zbourejte zdi

Zahuštění lokality nám v zásadě umožňovalo vytvořit přírodní prostředí jen na dvou stranách celého objektu,“ říkají VTN. „A i tady panovala jistá omezení, aby případná úprava nenarušila systém tvorby přirozené ventilace a prostup světla do objektu.“ Ve výsledku se tak nejdramatičtější a nejefektnější proměny dočkala přední (do ulice otevřená) a zadní část (přikloněná k úzkému uzavřenému dvoru). Zde totiž instalované příčky z vegetace slouží jako systém filtrace nečistot a chlazení vzduchu, který bytem díky průvanu prochází. Část přikloněná k ulici byla ještě doplněna ozeleněním fasády s pomocí přenosných květníků, aby byl vytvořen „příznivější“ obraz celého domu.

Hem, aneb všestrannost vietnamského slovníku

Tři písmena charakterizující „syndrom“ řady jiho-asijských měst, se zvýšeným důrazem na Vietnam. V zásadě se jedná o nekonečné dlouhé rovné, přímé aleje úzkých uliček, které se vinou paralelně podél hlavních tříd a bulvárů. Na šířku nemají většinou víc než dva až tři metry, a protože jsou po stranách obestavěny vysokými mnohapatrovými domy, nejsou nepodobné stísněným kaňonům. Jejich těžká a dusná atmosféra je navíc umocněna tím, že domy mají kvůli většímu soukromí do těchto ulic okna zavřená na okenice. Fasády směřující ven jsou neudržované, pokud vůbec přítomné. Většina domů v těchto uličkách je jen cihlových. Jsou to prostě dlouhé tepny, kterými proudí život jen ráno a navečer, když se lidé vracejí z/do práce. Nechybí tu odpadky a špína, naopak se tu nedostává veřejného osvětlení. Není to místo, kterým byste chtěli bloudit v nočních hodinách.

Foto: Hiroyuki Oki

VTN pochopitelně neomezili svou práci na pár košů s bambusem, ale vytvořili celý koncept domu, který na minimálním prostoru maximalizuje svůj ekologický potenciál. Zastínění, poskytující dostatečné soukromí, čerstvý a svěží vzduch, příjemné klima: to vše jsou jen prvky, ke kterým se s pomocí zeleně dobrali. Na zastavěné ploše 60 metrů čtverečních, ve čtyřech patrech s využitelnou plochou 217 metrů čtverečních, vytvořili velmi příjemné místo pro život. To vše na parcele s profilem 10 x 6 metrů, která by se mohla zdát pro podobné razantní zásahy nezpůsobilá. Nejlépe ale bude „projít se“ plánem Bamboo House.

Procházka domem či džunglí?

Přízemí je charakterizováno předsunutou zelení v ulici, díky které je funkčně oddělen prostor terasy a vlastního vstupu. Za dvoukřídlými dveřmi se nachází vstupní hala, která je současně šatnou. Termíny jako „hala“ nebo „terasa“ je vzhledem k prostorovým možnostem místa nutno brát trochu s nadhledem. V přízemí je také situován hostinský pokoj s miniaturní koupelnou a hygienickým zázemím. Směrem do dvora se odtud otevírá výhled na miniaturní zahradu, která zároveň slouží jako vodosběrná zdrž pro čtyři patra zeleně. Na vstup pak navazují schody, vinoucí se do dalšího patra.

První patro je poměrně otevřeným prostorem: kombinovaná kuchyně s jídelnou (která je také využívána jako obývací pokoj), je velmi vzdušná. Může za to právě otevření prostoru nad horizont ulice a otevření schodiště na straně dvora. Druhé navazující patro je pak určené dětem. Velká ložnice dětského pokoje je ještě doplněna o hygienické zázemí a balkon směřující do ulice.  Třetí patro je pak záležitostí rodičů. I tady nechybí balkon a hygienické zázemí. Evropan by se možná trochu zdráhal využít sprchu, která je na balkóně, a od zvídavých pohledů sousedů je oddělena jen bambusovými listy.

Čtvrté patro, které je ve srovnatelné úrovni, jako okolní domy, pak disponuje bazénem, a home-office pracovnou majitele. Ani zde ale neřekli architekti z VTN své poslední slovo. Je tu ještě vyvýšená pochozí střecha, na které je situována domácí zahrada. Její účel je smíšený: najdeme zde jak okrasné rostliny, tak i rostliny určené ke konzumaci. Střecha se zelení slouží také jako izolační prvek, vodosběrný mechanismus pro zálivku zeleně po celé fasádě.

Foto:  Hiroyuki OkiFoto: Hiroyuki Oki

Projekt je podle architektů z VTN řešením požadavku na komfortní otevřené bydlení, které je obklopené zelení „ve velké hustotě na malém prostoru“. Nejen, že odráží funkční a estetické požadavky, ale současně silně propojuje obyvatele s přírodou.

Jak to vidí klient?

Co o bydlení v nově rekonstruovaném Bamboo House prozrazuje sám jeho obyvatel: „Líbí se mi, když mě každé ráno budí hlasy ptáků, které láká zeleň našeho domu. Můj pokoj voní jako džungle, přesto že se nachází uprostřed velkého hlučného města. Celý byt se opticky výrazně zvětšil, protože došlo k otevření prostoru díky odstranění bariéry dvou protilehlých stěn. A prakticky také nemusím používat klimatizaci.

Údaje o projektu

Název projektu: Bamboo House
Typ projektu: Komplexní rekonstrukce atypického domu
Architektonické studio: VTN Architects
Lokalizace: Ho Či Minovo město, District 1, Vietnam
Vedoucí projektu: Vo Trong Nghia
Projektový tým: Kuniko Onishi
Dodavatel stavby: Wind And Water House JSC
Klient: soukromá osoba
Zahájení projektové činnosti: 2016
Rok dokončení (finalizace): 2016
Rozloha stavební parcely: 60,72 m2
Využitelná plocha podlaží 217 m2

Sdílet / hodnotit tento článek

Mohlo by vás zajímat

REKLAMA
REKLAMA