Hledat
Mapa cennemovitostí v ČR
estav.tvnový videoportál
Všechna témata

Prostý rodinný dům zasazený do rámu. Šedivou fasádu brzy zahalí vegetace

Nebojí se blízkého lesa, přírodu si pouští hezky k tělu. Má ambice pokrýt se bujnou vegetací, a napomáhá tomu vnějším obvodovým rámem. Ten jednou zakryje šedivou fasádu, a zahalí celý dům. A minimálně do té doby bude inspirací nejen sousedům.
Foto: Balázs Danyi

Szőreg, jedno z nejstarších sídel maďarského Banátu, by rádo vyprávělo příběhy o tom, že jeho vznik dlouze předcházel dnes mnohem památnějšího Szegedu, jehož je dnes součástí. Jistě by chtělo zmínit, že se tu usadili první Avaři, že tu fungovalo jedno z prvních opatství uherských zemí. A že prošlo těžkým rozvratem po nájezdech Kumánů, nebo že se tu odehrála jedna z posledních a rozhodujících bitev války za maďarskou nezávislost.

Nic z toho ale návštěvníkům Szőreg nevypráví. Sídlo prošlo řadou nešetrných stavebních přístaveb, rozšíření a podivných řešení, čímž pozbylo svůj mile historizující charakter a stalo se poměrně nezajímavým. Je to škoda, což potvrzují i architekti ze studia Théque Atelier, kteří se sem vydali za projektem realizace rodinného domu.

Foto: Balázs Danyi

Trefně přitom poznamenávají, že sídlo spíše svou architekturou připomíná ztělesnění pohádky O Červené karkulce, protože domy v sousedství tu mají prapodivný zvyk stavět se k tmavému lesu s co nejmenšími okny, což jejich interiér činí snad ještě temnější a nevlídnější.

S tím, jak dnes Szőreg vypadá, nic nesvedou. Ale mohli se alespoň trochu zasadit o to, aby alespoň ten dům, který budou navrhovat, dodal místu trochu víc nápadu a energie. Přispěl k oživení „venkovského“ pojetí, které může být moderní, slušivé a nerušivé. A tedy, světlé zevnitř, aby se v něm dobře žilo. Proč vlastně? Protože příklady táhnou a dobrá praxe je nakažlivá. Jedna povedená realizace může nastartovat vlnu pozitivních změn.

Na jejichž konci třeba bude celý Szőreg mnohem hezčím sídlem. Jehož historii budou chtít lidé naslouchat, a ne jen tudy projíždět. Laviny velkých změn ale spouští malé kamínky, a právě takovým je i jimi navržený Frame House.

Foto: Balázs Danyi

Dům zasazený do rámu

Žádná divočina, jen trochu jinak – nápaditěji – řešené bydlení. Dům atypického plánu, pohotově reagující na výzvy terénu. Parcela totiž stojí na svahu sprašového kopce. A stavba reaguje také na blízkost onoho lesa (který je přírodní rezervací), k němuž se ale neobrací polo-slepými okny, ale plnocenným výhledem. Tím, že si les pouští blíže k tělu, rozbíjí kontext okolních domů s předsunutými střechami, a stává se už na pohled přitažlivějším obydlím. Kterému nic na kráse neubírá neutrálně šedavá fasáda.

Úvodní zmínky o bohaté minulosti Szőreg nebyly liché. Celý stavební proces tu byl započat, tedy spíše pozdržen, šestiměsíčním archeologickým průzkumem. Skutečnými vykopávkami, které odkryly řadu avarských pozůstalostí a dobové keramiky. Naštěstí tu po průzkumu mohla stavba pokračovat dál, už pohotovějším tempem.

Stavba, mírně ve spádu vyvýšená nad terén (čímž vyrovnává sklon svahu) je nápadná podivným rámem, který ji fakticky vymezuje v prostoru. Dvě sedlové střechy sedí uvnitř tohoto rámu, a on jím vystavuje meze i profilu propojující terasy. Obklopuje a organizuje dva hlavní bloky se štítovými stěnami – ty jsou typickým odkazem na „městský“ charakter – a současně vyznačuje dvě atria. Jendo před vstupní/příjezdovou části, a druhé intimnější, se sluneční terasou. A samozřejmě, rám propůjčuje i název celému projektu.

Foto: Balázs Danyi

Až bude zeleně více

Veranda byla navržena v modulárním systému, který formoval i zbytek domu a jeho hmotu, čímž stavba získala proporčně vyvážený rytmus. Dva navazující objekty domu se dělí na část s pokoji, a společné obytné prostory. Řazení ložnic za sebou podél dlouhé spojovací chodby je poněkud zvláštním řešením, ale hraje plně v prospěch obyvatelů. Už proto, že společenská část může být více otevřená do svého okolí, a posilovat tak spojení s přírodou.

Všechny pokoje a interiér mají přímé spojení s přírodou prostřednictvím okolní verandy. Přes příjezdovou zahradu je uprostřed domu vstup do servisní zóny, která rozděluje dům na dvě části. Ono poodsunutí mezi dvěma vnitřně propojenými objekty/objemy nabízí prostor pro kreativní řešení průhledů a vnitřní komunikace. A protože zdejší obyvatelé milují přírodu, chtěli svou velkou, leč úzkou parcelu využívat také k zahradničení a pěstování.

Foto: Balázs Danyi

I v tom pomohl rám a konzolová veranda vznášející se nad svažitým terénem, která umožňuje vnější vegetaci fakticky prorůstat pod domem. Prosklené plochy v rozích pak slouží jako zimní zahrada, která září smaragdovou zelení z šedivé fasády i v pochmurné zimě.

Nápaditým stavebním řešením pak rodinný dům o výměře 140 metrů čtverečních užitné plochy vyniká nejen na svém pozemku, ale i v kontextu okolní zástavby. A dává svým pojetím příklad. Dá se odtušit, že okolní domy, které už nějakou generaci pamatují, budou v dohledné době podstupovat kompletní rekonstrukci. A třeba se jejich majitelé inspirují též. Kdo ví, Szőreg by se i jedním malým projektem rodinného domu mohl časem proměnit. Na místo, kde se dobře žije, hezky vypadá a kde lidé budou chtít naslouchat příběhům o velkolepé historii.

Foto: Balázs Danyi

Údaje o projektu

Název projektu: Frame House
Typ projektu: novostavba rodinného domu
Architektonické studio: Théque Atelier
Lokalizace: Szőreg, Szeged, Maďarsko
Vedoucí architekt: Gergely Álmos
Návrh interiéru: Gergely Álmos, Ágnes Bubla
Hlavní dodavatel stavby: László Szőnyi
Klient: soukromá osoba
Rok dokončení (finalizace): 2024
Užitná plocha: 140 m2

Sdílet / hodnotit tento článek

Mohlo by vás zajímat

Foto: Johan Dehlin

Kvalita nestárne. Dům odolává času i díky promyšleným úpravám

Mladý pár si tuto nemovitost vybral ke koupi proto, že byl osloven (ba přímo zasažen) stopami času a příběhy, které by takový dům mohl vyprávět. Tomu pak byly podřízeny další komfort zvyšující úpravy. Ve skutečnosti tu ale nebylo třeba činit velké změny. Tenhle dům je totiž vůči stáří imunní.

Foto: Fernando Guerra, FG + SG

Rekreační chaty zasazené do přírodní scenérie pozvedají celý region

Projekt, který přesahuje hranice. A to nejen prostorové, ale i časové. Záměr z portugalského Ancede totiž vytváří most mezi minulostí a přítomností. Tím dává budoucnost celému regionu, podporuje udržitelný cestovní ruch a velmi citlivě zhodnocuje potenciál, který se v místě realizace…