Témata Hledat

Fotosoutěž Otevřená Praha Pořádá ESTAV.cz a Open House Praha.

Dům přivezli na kamionech. Dřevěné moduly poskládali a mají bydlení v krásné přírodě

Dům byl navržen pro dva obyvatele, mladý pár, který se nechal okouzlit senzací divoké přírody. A protože nehodlali ubírat kvality tomu, co jejich vysněnou lokalitu 15 kilometrů od Brodnice činilo mimořádné, zvolili si jako výstavbový model modulární dřevostavbu, splňující ty nejpřísnější ekologické normy poplatné regionu.
Zdroj: Jakub Certowicz

Stavební parcela se nachází v rozsáhlé nivě údolí řeky Drwęca, a její pozvolný reliéf se tak promítá i do pojetí stavby. Šíře údolí se totiž podbízí výhledům do okolní krajiny, a dům na to reaguje svou otevřeností. Slunci přístupná plocha lákala k začlenění principů pasivního domu, jasně ordinovanou severo-jižní orientací. Tepelným ztrátám se pak obydlí brání kompaktní skladbou, trochu připomínající polské stodoly a seníky, v místě stále ještě přetrvávající jako typické ukázky venkovské architektury regionu. Objekt tedy nepůsobí vůči svému okolí rušivě, vyniká jistou přirozeností. Minimalismus, projevující se v ořezání vnější podoby domu na jednoduchost záklencích geometrických tvarů, pak snížilo celkovou náročnost konstrukce, a umožnilo snáze dosáhnout ideálního průniku, shody mezi podstatou záměru a jeho cenou.

Dům, který dýchá spolu s obyvateli

Dům byl vystavěn z představených dřevěných modulů, dopravených přímo na místo a sestavených v minimálním čase. Celá konstrukce je z masivního dřeva, v tomto případě zpracovaného pro inovativní modulární strukturu z tzv. „rámových klecí“, trojvrstvých dřevěných panelů. Výhody? Její stěnové bariéry se vyznačují vysokou tepelnou kapacitou a jsou současně otevřené pro difúzi vodních par. Díky tomu se vlhkost uvnitř objektu reguluje přirozeným způsobem, dům dýchá spolu s obyvateli. Není to úplně biodóm, ale v náznaku se této sci-fi blíží. Zastavěnou plochou 140 metrů čtverečních pak plně vyhovuje potřebám svých obyvatel, kteří v místě žijí, ale do práce odtud dojíždějí. Dům je tedy místem odpočinku a relaxace, s tím, že tu nepanovaly jiné nároky, například na začlenění stabilního home-office nebo dílny.

Foto: Jakub Certowicz

O to víc se tu mohlo investovat do pohody, kterou do interiéru přináší prosklená fasáda, odrušující hranici mezi vnějším a vnitřním prostředím. Začlenění transparentní skleněné plochy neodráží samoúčelnou estetiku, ale jednu z úhelných myšlenek ekologických domů. Domy v současnosti se totiž budují zbytečně velké, což není environmentálně udržitelné. Relativně malá užitná plocha ale může být snadno kompenzována právě výhledem do krajiny. „Nepotřebujete velký obývací pokoj, když jste jen dva, a vedle gauče máte celý les,“ říkají k tomu tvůrci projektu z ateliéru Dom Architektów. Zajímavým prvkem, navyšujícím funkčnost, je adaptabilita a modifikovatelnost stavby. Ne, teď její obyvatelé dětský pokoj nepotřebují. Ale až to jednou přijde, není problém dům rozšířit přístavbou, aniž by došlo ke kompromitaci stávajících kvalit obydlí. Do té doby si může dovolit být dům od Brodnice skromný.

Nedržet se při zemi

Optimalizace měřítka stavby podporovala zpětnou vazbou to, co prosazoval konstrukční model i povaha materiálu. Lehkost, nenáročnost, absence rušivých elementů. To je ostatně vlastní i usazení celé stavby. Do pozemku a podloží totiž zasahuje jen minimálně. Dům byl přepravován a ukotven ve stavebních blocích do základových kovových patek. A ty mohou být odstraněny nebo přemístěny spolu s budovou. Je to win-win řešení, protože vyzvednutí stavby nad úroveň terénu je současně prevencí proti záplavám. A ty se tu, v široké nivě řeky, občas dějí. Nejde ani tak o katastrofický scénář záplav, spíše o ochranu dřevostavby před vlhkostí podmáčeného terénu.

Foto: Jakub Certowicz

Krása jednotného provedení, strukturální celistvosti a kompaktnosti objektu vyvýšeného nepatrně nad úroveň okolí pak dává domu vyniknout. Klid do přírody vplouvajících lineárních a čistých struktur lehce kontrastuje s okolím, kterému se přibližuje a doplňuje jemnými variacemi dřeva. Veškerý materiál pro stavbu pocházel z certifikovaných zdrojů. Walenty Durka, šéfarchitekt ateliéru Dom Architektów, u tohoto projektu řešil prvky, související s energetickou efektivitou, spotřebou energií, zateplení a izolací. „A jsme rádi, že se nám podařilo vytvořit dílo, dosahující standardu ultra-vysoké účinnosti.“  Přitom si pochvaluje, že zvolená cesta ekologické modulární stavby nepodryla další kritéria: špičkové provedení funkčních detailů, vnitřní mikroklima, standard zdravého bydlení.

Hranice nejsou zapotřebí

Snaha nerozlišovat mezi tím, co je veku a co se nachází uvnitř, je tu víc než patrná. Výhledy na řeku a louku před ní, jsou součástí scenérie každého okna. Ať už z koupelny, ložnice nebo obývacího pokoje je ústředním motivem „to venku“. Široká vydřevená terasa (s kruhovým ohništěm), navazující na obývací pokoj, pak hranici interiéru a exteriéru ještě více znejasňuje. Plocha může sloužit jako venkovní jídelna. Stěny interiéru, dveře v pantech i posunovací, materiál kuchyňské linky, šatníků, to vše je z toho samého smrkového dřeva, jako celý dům. Barvy jsou přirozené, přírodní, neutrální a sjednocené. Vše je jednoduché a čisté, nenarušující svou výrazností atmosféru pohodlí a relaxace. Systém smart-home, kontrolující řízení vnitřního klimatu, od teploty až po osvětlení, je však velmi propracovaný. Dům je vybaven záložním bateriovým systémem.

Foto: Jakub Certowicz

Černavá fasáda, překrytá kovovými panely, jsou kombinací nízko-údržbového režimu a ekologičnosti. Její barevné vyznění pomáhá dům integrovat do okolí. Ze zadní strany domu jsou pak instalovány „skryté a tajné“ dveře. Dostanete se jimi do kolárny, skladu zahradnického náčiní. Lehce prodloužený přesah střechy na jižní straně pak dům chrání před příliš intenzivním slunečním osvitem a brání přehřívání interiéru. 

S modulární konstrukcí máte nad projektem kontrolu

Hlavními klady dřevěného domu od Brodnice je to, že modulární koncept umožňuje vyzvednout a posílit konkrétní rysy konstrukce. V tomto případě pak byl kladen maximální důraz na ekologii. Provozní bilance domu, recyklovatelnost jeho stavebních materiálů, uhlíková stopa i rychlost stavby, dialog s přírodou, to vše se tu spájí v jednom smysluplném celku. A samozřejmě, u modulárních dřevostaveb má klient tu nejlepší kontrolu nad cenou. Žití v souladu s přírodou ho nezruinuje. „Trochu doufáme, že touto naší realizací poukážeme na to, že někdejší image modulárních dřevostaveb je už silně zastaralý,“ říká Emilia Durka-Zielińska, spoluautorka projektu. „Modulární montované stavby dnes mohou nabízet plnohodnotnou a vpravdě krásnou architekturu.“

Foto: Jakub Certowicz

Údaje o projektu

Název projektu: DA House view on Brodnica Landscape Park
Typ projektu: modulární dřevostavba rodinného domu
Architektonické studio: DOM ARCHITEKTÓW
Lokalizace: Chráněná krajinná oblast Brodnica, Pokrzydowo, Polsko
Vedoucí projektu: Walenty Durka, Emilia Durka-Zielińska
Dodavatelé materiálu: Bindrholz, Appia, Grohe, Enervent, Gira
Klient: soukromá osoba
Zahájení projektové fáze: 2017
Rok dokončení (finalizace): 2021
Užitná plocha: 140 m2 + 20 m2 (garáž)

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

Přečtěte si více k tématu Dřevostavby

Foto: Michal Tartal

Dřevostavba jako hora v Mošovicích. Inspirací byla dřevěná stodola

Snížené přízemí a netradiční rozmístění místností v dispozici, dvoutvářná kombinace výrazem přírodních a industriálních stavebních materiálů, vnější vzhled upomínající na stavební tradice regionu. To vše v přímé opozici s velmi moderním a vzdušným interiérem. Rodinný Dom Hora je plný příjemných překvapení.

Foto: Rafał Chojnacki

Větrný mlýn přestavěli na rodinný dům. Ráz historické dřevostavby zachovali

V roce 2021 se začala psát nová historie objektu, který si před časem vyhlédl k úpravě polský investor nedaleko vesnice Lubartów. To, co jej činí neobvyklým, není výměra zastavěné plochy (79 metrů čtverečních) ani fakt, že jde o víceméně „historickou“ dřevostavbu. Je to skutečně nevšední objekt k úpravě rekonstrukcí.…

REKLAMA