REKLAMA
Témata Hledat

Ceny nemovitostí a nájmů

Přehledně v mapě!

Cihlový dům formuje vše dobré: jednoduchost, styl a spokojenost

Originální přístup k zaběhlému konceptu, silný důraz na identitu stavby, zapracování principů udržitelnosti. A jistě ještě mnohem víc. Prostorný rodinný dům z Rudersdalu se přitom nesnaží cíleně vymykat, reflektuje spíše snahu přidržet se osvědčených prvků. Činí tak ale natolik rafinovaně, že je ve výsledku neobyčejně unikátním. Názorně demonstruje, že i prosté a jakoby omšelé součásti a materiály lze vkusně zapracovat do moderního obydlí. Lauesen House se prostě povedl.

Pro většinu výletníků z Evropy končí Dánsko cedulí označující hranice Kodaně. K tomu, abyste viděli Lauesen House v celé jeho kráse, ale musíte ještě o kousek dál. Směrem k „vesnici“, která se snad jen náhodou pyšní titulem města. Je jím Gammel Holte, a do map je zapsáno vznešeně jako sídlo se zámkem. Barokní zámeček - Holtegård, vystavený roku 1754 podle návrhu Lauritze de Thuraha přestavbou ze zemědělské usedlosti, tu skutečně je. Dohromady ale nic moc jiného. Takže pokud vás náhodou neláká zde prezentovaná proměnlivá expozice současného umění, vyhnala vás sem nejspíš touha nechat velké a hlučné město daleko za zády.

Útěk z města, domů

Alespoň stávající majitelé domu Lauesen House to tak měli. Kodaňská metropole jim zajišťovala živobytí, ale klidu se jim tam nedostávalo. Při svých výpravách na venkov pak „objevili“ Gammel Holte. Zjistili, že v kraji mokřadů, močálů, vykopávek z doby kamenné, přírodních rezervací, cyklostezek a golfových hřišť a vybrané gastronomie, vlastně nic nechybí. A že jim tohle ospalé zázemí možná sedí víc, než město. Původně hledali něco jako víkendovou chatu, základnu pro výlety. Místo jim ale nakonec natolik učarovalo, že tu zůstali nastálo a založili tu rodinu.

Foto: FORCE4 Architects

Parcela na prvním místě

Projektové práce se tehdy chopili profesionálové ze studia FORCE4 Architects. Ne až tak známé dílny na chytré nápady, soustředící se převážně na rezidenční stavby. Na venkově ale dokázali zúročit to, co uměli nejlépe: vytvářet ze skromných prostředků vysoce charakteristická obydlí, s atmosférou výjimečnosti a pohody. Jejich Lauesen House čerpá ze síly místa, příhodně zvolené parcely, zasazené na pomezí přírodní rezervace (částečně zalesněné, částečně s jezery a mokřadem), v kontrastním výhledu na lidmi udržovanou „krajinku“ golfového hřiště. Tedy, slovy architektů, mezi divočinou a zahradou.

Trochu jako na blatech…

Relativní odlehlost stavení podbízela architekty k tomu, aby plně rozvinuli potenciál lokální a nadnárodní inspirace. Přeci jen, blata za domem trochu připomínají skotská vřesoviště, a zima v Rudersdalu se umí přihlásit se severskou razancí. Dům tedy navenek zrcadlí skandinávskou jednoduchost a čistotu, zabalenou do stylového pláště anglických hnědých cihel. Navenek působí temným a ponurým dojmem, ale je třeba ji vnímat v kontextu sytě zeleného a svěžího, optimistického okolí.

Foto: FORCE4 Architects

V rámci rozlehlé parcely je stavba zasunuta až na nejvzdálenější okraj, tak, aby její obyvatelé měli dostatek soukromí a nic nerušilo jejich klid, ani výhledy. Těm ostatně podléhá i vnitřní členění domu. Prostor před domem je přitom pro vnitřní uspořádání stejně významnou veličinou. Terasy umožňující východ z domu, funkčně rozšiřují interiér. Dům je do nich doslova zasazen, a do každé části domu se dostanete i zvenčí. Vnitřní plán na úrovni přízemí je přitom otevřený, nekomplikovaný. Zahrnuje propojenou kuchyni s jídelnou a obývacím pokojem, napojených skládacími/posuvnými skleněnými dveřmi na vnější terasu.

Soukromí vyvažuje otevřenost

Lauesen House rozpadá do třech oddělených úrovní. Dohromady tu napočítáme pět ložnic – kromě hlavní rodiče pro rodiče ještě pokoje dětí, a také pokoj hostinský, pro časté návštěvy. Situovány jsou převážně v druhém patře, a propojeny jsou chodbou i vnější, střešní terasou. Na tu je možné dorazit i po schodech, z terasy v přízemí. Vzájemná konektivita je tu velmi podstatná, a díky chytrým dispozičním řešením se tu vyvažuje protichůdný požadavek – aby každý měl své vlastní soukromí, ale přitom nebyl odtržen od běhu domácnosti. Díky tomu dům disponuje hřejivou „medovou“ atmosférou. Tu podtrhují teplé tóny dřevěných obkladů, velká okna propouštějící denní slunce (povšimněte si, že v každé místnosti jsou minimálně dvě, na každé straně jedno).

Foto: FORCE4 Architects

Dům se silnou identitou

Zvenku je dům obložen anglickou hnědou cihlou (z tmavého jílu), ale nikoliv v uniformním provedení. Rozpracovány jsou tu různé detaily, ovšem bez nějaké zbytečné okázalosti. Materiál je to prostý, jednoduchý, s nízkými nároky na údržbu. Skromný, jako vlastně celý Lauesen House. Nečiší z něj okázalost ani strojený záměr. V obecném popisu by také tmavý dům obložený cihlou asi moc pozornosti nevzbudil. Tady ale vznikla pozoruhodná, navenek monolitická struktura, silně navázaná na své okolí a prostředí, které svými dimenzemi respektuje.

Údaje o projektu

Název projektu: Lauesen House (LA house)
Typ projektu: rodinný dům
Architektonické studio: FORCE4 Architects
Lokalizace: Gammel Holte, Rudersdal, Dánsko
Vedoucí projektu: Andreas Lauesen
Projektový tým: Maria Katharina Jockers, Mads Thorup
Dodavatel stavby: T-Kon Enginering, JLE Engineering
Dodavatelé materiálu: VELUX Commercial, Ceramica Fondovalle, Petersen Tegl
Klient: soukromá osoba
Rok dokončení (finalizace): 2019
Počet podlaží: 2
Užitná plocha: 375 m2

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

Mohlo by vás zajímat

Foto: Filip Dujardin

Při rekonstrukci statku nespěchali. Moderní dům připomíná staré dobré časy

Belgičani mají rádi klid a pořádek, váží si dědictví minulosti. V praxi to odráží i rozsáhlá rekonstrukce farmy na zdejším venkově, jejíž provedení je přitom velmi civilní. Do nově vytvořených i opravovaných částí byly zapuštěny původní prvky, a celkové vyznění bylo zachováno v nenápadném a formálním designu.

REKLAMA
REKLAMA