REKLAMA
Témata Hledat

Ceny nemovitostí a nájmů

Přehledně v mapě!

Z mládeneckého bytu je bydlení rodiny. Důkladná rekonstrukce zvětšila byt

Jakým způsobem vtěsnat do malého prostoru všechny ty věci? Jak udělat z mládeneckého bytu byt pro rodinu s dětmi? Takovéto a mnohé jiné otázky si kladli architekti ze studia Seči, když se ujali bytu v bratislavském rezidenčním projektu Panorama City na břehu Dunaje.

Zadání vytvořit praktický byt pro rodinu ve vysokém standardu s nádechem industriálního stylu dostávají architekti poměrně často. Tento byt byl ovšem již od počátku v mnoha ohledech atypický, jednalo se o poměrně malý prostor s naprosto nevyhovujícími dispozicemi. „Asi nejtěžší bylo vyřešit celou plochu tak, aby místnosti byly maximálně funkční a zároveň obsahovaly pro všechny uživatele dostatek úložných prostor,“ říká na úvod architekt Jakub Seči, otevírá bohatou obrazovou dokumentaci včetně půdorysů (předtím a potom) a dále pokračuje: „Jistým zadostiučiněním pak bylo to, že majitelé změnili svůj původní záměr byt pronajímat. Po jeho rekonstrukci byli s výsledkem natolik spokojeni, že se rozhodli jej trvale obývat se svými dětmi…“

Jak nafouknout byt

V novostavbě v bratislavském rezidenčním projektu Panorama City na břehu Dunaje byl připraven pro nové majitele byt o rozloze asi 100 m2 bez podlah a dveří rozčleněný do jednotlivých pokojů. Působil dosti stísněně a majitelé se rozhodovali, jak s daným prostorem naložit, jak vytvořit pro sebe i své dvě děti dostatek prostoru a zároveň i soukromí. Velkou inspirací pro ně byl nakonec návrh kavárny v Lučenci, který kdysi zadali studiu Seči a shodli se téměř ve všech aspektech. Společně pak vznikla myšlenka atypického bytu bez zbytečných příček. Cílem bylo rozšířit obytné prostory na úkor příliš široké chodby, zvětšit a upravit koupelnu tak, aby měla samostatnou vanu i sprchový kout, a hlavně zajistit dostatek úložných prostor pro početnější rodinu.  

Samotná ložnice a další pokoje jsou designové sladěné Foto: Studio Seči

Změna dispozice bytu

Obytný prostor propojili s kuchyní, přidali ostrůvek pro vaření a barové posezení, aby si domácí i hosté vychutnali též atmosféru přípravy lahodných pokrmů. Dále vytvořili samostatnou ložnici pro rodiče, samostatný pokoj pro teenagera a prostornou koupelnu originálně oddělenou celoskleněnou příčkou s fólií. „Zadáním bylo vytvořit interiér s industriálním nádechem, tomu odpovídal i výběr materiálů. Podlahu a obklady jsme volili do tmavších odstínů betonu a doplnili obklady z cihel. Nábytek kombinuje přírodní dřevo a tmavší šedivé odstíny. Důležitý je též design koupelny a práce se sklem,“ dodává architekt a dále popisuje asi nejdůležitější dispoziční změnu, kde koupelnu oddělili od úzké chodby celoskleněnou příčkou.

„Vše jsme vyřešili malým technologickým fíglem. Na skleněnou stěnu jsme aplikovali inteligentní fólii, která se dá pomocí tekutých krystalů zneprůhlednit. Zmáčknutím tlačítka na ovladači se sklo stane neprůhledným a z otevřené koupelny se stává soukromý prostor,“ vysvětluje. „Navíc díky příčce získali majitelé praktickou samostatnou místnost pro pračku a sušičku. Změnou dispozic se byt stává vzdušný a majitelé mohou bydlet podle logických potřeb – potkávat se s návštěvami, být s rodinou při vaření i trávit čas v soukromí,“ nastiňuje důvody dispozičních úprav Jakub Seči.

Byt s nádechem industriálního styůu v Bratislavském rezidenčním projektu Panorama City na břehu Dunaje Zdroj: Seči

Jednotný design a praktická řešení

Důležitý je pro majitele bytu jednotný interiérový design, praktické využití světla a zohlednění nádherného výhledu na Bratislavu. Jednotný rukopis je patrný zvláště u podlahy a nábytku na míru, v místnostech vévodí kombinace šedé a bílé barvy společně s cihlovým obkladem. Industriální charakter a zároveň teplý a útulný nádech dodávají bytu dřevěné části z dubu. Samostatnou kapitolou jsou zde již zmíněné příčky z tepelně tvrzeného skla s leštěnou hranou a inteligentní transparentní fólií. Stěna se ovládá pomocí dálkového ovladače a nabízí široké možnosti barevnosti a intenzity osvětlení. Systém je možné napojit do konceptu chytré domácnosti. Takzvané PDLC fólie jsou nejčastěji složené ze dvou vodivých fólii, mezi nimiž je uzavřený gel tekutých krystalů.

„V naší tvorbě považujeme za velmi důležité propojení architektury a interiérového designu. Preferujeme funkční a praktická řešení. Základní dovednosti ovšem musí být to, že i v náročných dispozičních či zdánlivě neřešitelných podmínkách se vám podaří nacházet praktická a originální řešení,“ uzavírá náš průvodce po rekonstrukci bytu Jakub Seči.

Sdílet / hodnotit tento článek

Mohlo by vás zajímat

Foto: Lousy Auber

Moderní loft vznikl ve staré bratislavské továrně. Šedivý ale útulný

Velké projekty na brownfieldu mají smysl, dokud nezapomínají na ty malé, které jsou nedílnou součástí jejich realizace. Bratislava se teď může světu pochlubit právě takovým příkladným přístupem. Rekonverze průmyslového areálu tu vytvořila prostor pro dílčí projekt obytného loftu, který je se svým staronovým…

Foto: Jakub Skokan a Martin Tůma / BoysPlayNice

Byt v Ústí pro hudebníka a sportovce odráží osobnost majitele

Provence nejsou jen levandule, ale hlavně práce se světlem. Venkovský styl neznamená přezdobenost. Snížení stropu nemusí nutně znamenat šerý interiér. Projekt úprav vnitřního vybavení moderního bytu v Ústí nad Labem nad předkládá pár užitečných lekcí, kterými se hodí inspirovat.

Zdroj: AdobeStock-lightcaptured

Rekonstrukce bytu z první republiky skrývá velký potenciál

Staré „činžovní“ cihelné domy mají mnoho výhod. Tou první je poloha ve městě, většinou v centrech nebo v širším centru s dobře dostupnými službami. Často velkorysé prostory s vysokými stropy umí architekti výhodně využít a není třeba se jich bát. Reprezentativnost prostoru, původní cihelné zdivo či masivní dřevěné…

Foto: Mike Schwartz Photography

Ze staré autodílny vykouzlili díky rekonstrukci moderní loftový byt

Pokud by nám někdo nabídl bydlení ve vybydlené autodílně, asi bychom zdvořile odmítli. Byť by to bylo v Chicagu. Nebo spíš právě proto: zimy jsou tady na americkém severu skutečně tuhé, a představu velké vymrzlé haly nevyhřeje ani optimismus ze získaného prostoru. Dá se vůbec takový prostor civilizovat? Architekti…

V podkroví domu vykouzlili netradiční hernu pro děti

V podkroví domu vykouzlili netradiční hernu pro děti

Zajímavý nápad na alternativní využití volného prostoru v praxi realizovali architekti z taiwanského architektonického studia Yestudio. Neobydlenou místnost pod střechou rodinného domu v Taipei přestavěli na dětskou hernu, pojmenovanou My Secret Garden, neboli „Moje tajná zahrada“.

REKLAMA