REKLAMA
Témata Hledat

Ceny nemovitostí a nájmů

Přehledně v mapě!

Domem jim prorůstá knihovna. Ve čtyřech podlažích žijí s naprostou otevřeností

Projekt ze severozápadu Madridu je ve své podstatě ohromující svou jednoduchostí. Vzhledem k minimálnímu přístupnému prostoru tu totiž nebylo co komplikovat. Rafinovaný refurbishment, který šel skutečně do hloubky, tu objekt otevřel světlu i životu.

K uliční zástavbě částečně připojený dům se totiž skládal ze čtyř pravidelných podlaží, každé s jedním pokojem. Od suterénu po střechu byl tedy ve svých obrysech dost jasně definován, a zdánlivě nenabízel moc místa k nápaditým řešením. Přesto si tu architekti ze studia Zooco Estudio dokázali poradit s požadavkem nových majitelů, mladého páru s dítětem, kteří si tu chtěli zařídit domácnost. Čistě teoreticky to možné bylo: součet ploch podlaží by jako solidní byt vypadat mohl, dokonce tu byl přítomen i malý dvorek, ze kterého by se mohla stát miniaturní zahrada. Jenže podlaží neměla žádné vzájemné napojení, nekomunikovala spolu.

Bydlení mezi patry

Architekti proto v návrhové fázi přistoupili ke skutečně radikálním zákrokům. Tak intenzivním, že už mají místy blíže k demolici, než refurbishmentu, tedy stavebně-rekonstrukčnímu oživení objektu s novým účelem. V podlažích vznikla proluka, volný prostor, který celý dům transformoval do podoby velkého komínu. Ten mezi patry vede čerstvý vzduch i světlo, a vizuálně jednotlivá podlaží propojuje. Jáma v domě by samozřejmě působila dost podivně, a proto tu hlavním vyrovnávacím a spojujícím prvkem je knihovna, policové stěny, které probíhají celou výškou komínu. Z jednotlivých místností tak vzniká propojený a souřadný objekt, ve kterém tempo udává vertikální průběh.

Foto: Imagen Subliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)

Rozdělení místností je vzhledem k prostorovým dispozicím jednoduché. Přízemí, které navazuje na dvůr a ulici (a suterén), je ústředním bodem celého domu. Proto se tu nachází obývací pokoj, kuchyně, jídelna. Všechno hezky pohromadě, ve vzájemném souladu. S tím, že kuchyně i jídelna těží z těch samých kvalit výhledu do dvora. Tyto prostory, které obyvatelé sdílí v největší míře společně, díky přístupu na dvůr pak vypadají větší a prostornější, než ve skutečnosti jsou. Zahrada je díky otevřeným širokým oknům vizuálně napojena na interiér, je jeho prodloužením. Stísněně ale v minimalistickém uspořádání nepůsobí ani kout obývacího pokoje. Ten mám totiž nad sebou zdvojenou výšku stropu, díky proluce v podlaží.

Knihovna, která prorůstá domem

Ta je ostatně asi největší intervencí, zásahem na úrovni přízemí. Zajišťuje cirkulaci vzduchu a podporuje prostup světla, a také o sobě poprvé dává vědět ona mezipatrová knihovna. Funkčnost se tu mísí s estetikou, což dává v lehce nahloučeném prostředí potřebný řád. V prvním podlaží se knihovna „rozrůstá“ do stran. Zajímavá je tu práce se světlem, která vytváří intimnější místa. Patro není tak neutrální, je více lidské. Kombinovaný program v sobě nese potenciál pro rozvíjení koníčků majitelů domu, je tu také dětský pokoj a ložnice. Působí to tu asi nejvíc zabydleně. A protože to sem mají obyvatelé ze všech pater domu stejně daleko, je tu situována i koupelna s toaletou.

Foto: Imagen Subliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)

Koupelna překvapí svým designem, který ohromuje elegancí, a své minimální rozloze navzdory je dotažena k dokonalosti v každém detailu. Dubová podlaha, jinak typická pro patro, je tu nahrazena pravidelnými keramickými dlaždicemi (10x10, Pavigrés), pokrývajícími stěny i podlahy. Barevné tónování jednotlivých odstínů v sobě nese víc než jen stopu luxusu. Pro podlaží propojená knihovnou je typické, jak prorůstající policový systém v sobě nese a kryje nejrůznější prvky. Místy je jeho součástí šatník a skříň, jinde je do něj zapracován TV set, někdy v něm nejsou knihy ale dekorační prvky.

Jednoduché a logické uspořádání

Přechod mezi podlažími, schodiště, je do značné míry neviditelné. Pochopitelně, i kvůli svým minimálním dispozicím, tak, aby neubíralo prostor. Na úrovni prvních dvou podlaží působí jednolitým, spojitým dojmem, jako by zeď sama ze sebe vyloučila vytvarované schody. Dost kontrastní pojetí oproti otevřenosti místností. Do svrchního podlaží je pak schodiště odkryté a volné, ze skládané oceli.

Foto: Imagen Subliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)

Materiálové pojetí domu je binární. Dubové dřevo přináleží podlahám a obkladům, ve vybělené úpravě je pak použito na knihovnách, zdech a stropech. V kuchyni je pak toto schéma obrácené (a doplněné o dlaždice), doplněné ještě o rafinované nasvícení v různých profilových výškách. Knihovna, která vzdušný komín domu propojuje, sehrává také úlohu zábradlí. Osvětlení i nábytek na míru vychází přímo z designu architektů. Přístup, jaký architekti ze Zooco Estudio v tomto případě užili, vypovídá o velké míře porozumění životním nárokům malé rodiny. Která by nemohla vystačit s tím, co čtyři pokoje/podlaží nabízí, dokud je rozsáhlá úprava nepropojila v jeden smysluplný vertikální celek.

Údaje o projektu

Název projektu: 6House
Typ projektu: refurbrishment, rekonstrukce
Architektonické studio: Zooco Estudio
Lokalizace: Madrid, Španělsko
Vedoucí projektu: Crespo Picot, Javier Guzmán Benito
Spolupráce: Sixto Martín Martínez
Dodavatel stavby: Nimbo Proyectos S.L.
Dodavatelé materiálu: Muuto, Pavigrés, Santa & Cole, Carpintería Madera
Osvětlení: Zooco Estudio
Nábytek: Zooco Estudio
Klient: soukromá osoba
Rok dokončení (finalizace): 2018
Počet podlaží: 3+1

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

Mohlo by vás zajímat

Zdroj: Luc Buthker

Hravá dřevostavba s fasádou ze slámy. Do patra po lezecké stěně, dolů po skluzavce

Dům ze dřeva a slámy? Ano, trochu to připomíná pohádku o třech prasátkách, jejich stavebním umu a následných potížích s hladovým vlkem. A ona pohádková hravost se vám nejspíš při prohlídce projektu nizozemského rodinného dobu bude opakovaně vracet. Je to totiž dům plný energie a nápadů, který je plně adaptován pro…

Foto: Studio Seči

Z mládeneckého bytu je bydlení rodiny. Důkladná rekonstrukce zvětšila byt

Jakým způsobem vtěsnat do malého prostoru všechny ty věci? Jak udělat z mládeneckého bytu byt pro rodinu s dětmi? Takovéto a mnohé jiné otázky si kladli architekti ze studia Seči, když se ujali bytu v bratislavském rezidenčním projektu Panorama City na břehu Dunaje.

REKLAMA