REKLAMA
Hledat

Fotosoutěž Otevřená Praha Pořádá ESTAV.cz a Open House Praha.

estav.tvnový videoportál
Všechna témata

Světlý byt pro pana doktora v Opavě. Majitel i byt jsou připraveni na budoucnost

Jak asi vypadá bydlení snů? I když se tohle slovní spojení vcelku zažilo, nepopisuje konkrétní představu. Zhusta je to jen váš soukromý ideál, a v zásadě pokaždé je to stav, ke kterému teprve budoucnost povede. Není to něco, co máte, ale o co se snažíte zasadit. A přesně touto cestou se ubíral i projekt rekonstrukce bytu v Opavě.
Zdroj: BoysPlayNice

Pokud byste se jím dříve a dnes procházeli, měli možnost porovnání, nejspíš byste ani nepoznali, že se jedná o to samé bydlení. Cestou z minulosti do přítomnosti totiž poztrácel zmíněný byt všechny své neduhy stáří, a ponechal si z jen původní podlahu a výhled do ulice. Kvality, které jsou věčně mladé. Historie tohoto konkrétního bytu je přitom vztažena k celému čtyřpodlažnímu domu (s osmi byty), vystavěném ve 20. letech minulého století. Opava není Praha, ale i tak zdejší vysoké stropy představovaly vcelku příjemné překvapení. Bohužel, jedno z posledních. Celkový stav bytu v 2. NP byl totiž žalostný. Přesto se kupec našel.

Udělat si to hezké. Pro sebe, i pro ostatní

Mladý muž, lékař, se spoustou profesních i volnočasových zájmů, si po poradě s architekty tohle bydlení přeci jen vyhlédl. S dost jasným záměrem totální rekonstrukce, přestavby. Víceméně svépomocné v rámci které se 3+1 s klasickým řazením místností změnil na 4+kk, v lehce atypickém formátu. Hodí se zmínit, že vazba mezi klientem a architekty měla osobní rovinu, zástupce týmu architektů ze studia Henkai byl totiž na základní škole spolužákem klienta. A toto spojení ze školy se ukázalo být prospěšné. Napomohlo lepší artikulaci celého záměru, tvorbě onoho bydlení snů. Klient totiž nebudoval bydlení jen pro sebe, ale s výhledem na budoucnost. Možnou partnerku, děti, rodinu.

Zdroj: BoysPlayNice

A právě tato myšlenková osa – aby byl byt příhodný a stavěný na míru majiteli, ale aby obstál v obsažených možnostech i za pár let – se stala ústředním bodem veškerých úprav. Ne jako 91 metrů čtverečních velký staromládenecký byt, ale bydlení pro až čtyřčlennou rodinu. A do té doby, než se tento sen naplní? To klient ocení dostatek prostoru na své osobní zájmy: přírodovědu, sběr motýlů, literaturu. Povšechně shrnuto, jestli něco aktuálně potřeboval, tak velkou knihovnu a světlý prostor ke čtení. Ten se příhodně nabízel v místech, které se z nehezkého pokoje proměnily na působivý táhlý „salón“, volně navazující na kuchyň.

Knihovna udává tón

Délka vestavěné knihovny činí sympatických 6 metrů, a vytváří esteticky přiměřený předěl vedení místností. Sama si může dovolit být vedena v neutrálních barvách a nenápadném provedení, protože na jasu podkreslujícím místnost zapracují hřbety knih. A také obrazy, květiny a živí lidé. Než ale dospěla rekonstrukce do tohoto bodu, bylo zapotřebí odstranit břemeno svazujících zdí, a stará kamna. Jestli si tu ale něco navzdory hlodajícímu zubu času uchovalo svou hodnotu, tak pod nánosem mouru a prachu skrytá dubová podlaha.

Po vybroušení a opravách, naolejování, dodala místu vřelou a hřejivou atmosféru. V místech, kde je třeba více dbát na čistotu, v zádveří a hygienických místnostech (toalety jsou tu dvě) je podlaha litá, v šedé barvě. Omyvatelné povrchy stěn jsou i v kuchyni, což je praktické, v koupelně a na WC. Tam se prosadilo řešení s pomocí šedé lakované cementové stěrky. Byt je jinak veden v převážně bílé, která násobí potenciál světla pronikajícího okny. Vestavěný nábytek z matně lakované MDF desky, zatímco stěny tvoří neutrální bílé pozadí.

Nábytek je originální

Osobitost celého bydlení, pokud přehlédneme nepřehlédnutelnou knihovnu, pak zajišťuje nábytek na míru. V kuchyni je stůl i židle z dubového dřeva vyrobený na zakázku, a ze stejného přírodního materiálu vychází i postel a noční stolky. Orientace uvnitř prostor bytu je velmi intuitivní, přirozená. Směrem do ulice je velkorysá společenská část – „salón“ s kuchyní, a dál, směrem do vnitrobloku, k jihu, jsou potom situovány tři pokoje – ložnice. Každý si tu tak může najít svůj prostor. Jedna z ložnic disponuje i prostorným balkónem, který prozatím slouží jako kreativní městská zahrádka. O dodatečné osvětlení se starají v podhledu zapuštěné LED bodovky a závěsná svítidla.

Nemusíte bourat, když umíte rekonstruovat

Konzultační i hloubková práce rožnovských architektů ze studia Henkai (Daniel Baroš, Michal Nejezchleb a Marcel Šípka) tu přitom poukázala na jeden významný aspekt, platný pro celou Českou republiku. Naše města nabízí více než dostatek bytů, které ale zdaleka nedostačují svými parametry a provedením nárokům na moderní bydlení. Pro aktivní jednotlivce, natožpak pro celou rodinu.

Přesto oplývají kvalitami, které jsou k nezaplacení – dostupností, blízkostí centra, obslužností. Řešením nemusí být nutně developerský boom, spojený s demolicí původní stavby. Ale vkusná úprava a rekonstrukce, která kvality zachová a byt posune k současnosti. Byt v Opavě takový je, dokázal to. A jestli bude skutečně tím kýženým bydlením snů? Nu, to ukáže až budoucnost.

Údaje o projektu

Název projektu: Byt pana doktora v Opavě
Typ projektu: rekonstrukce bytu
Architektonické studio: Henkai
Lokalizace: Opava, Česká republika
Vedoucí projektu: Daniel Baroš, Michal Nejezchleb a Marcel Šípka
Klient: soukromá osoba
Návrh: 2014
Realizace: 2015
Využitelná plocha: 91 m2
Odhadované náklady na rekonstrukci: 1,5 mil. Kč

Sdílet / hodnotit tento článek

Přečtěte si více k tématu Interiér

Foto: Kyrre Sundal, Nadia Norskott

Dřevěná chata na strmém svahu. Ypsilonka je ztracená v lese

Chata Ypsilonka, Y cabin, stojí na poměrně strmém úbočí, v jistém odstupu od norského městečka Ringerike. Vykukuje zpoza borovic, a za sebou nechává masiv pohoří Vikerfjell. Její exteriér harmonicky splývá s okolím. Je vestavěná s ohledem na životní prostředí i peněženku majitele.

Foto: Michal Tartal

Dřevostavba jako hora v Mošovicích. Inspirací byla dřevěná stodola

Snížené přízemí a netradiční rozmístění místností v dispozici, dvoutvářná kombinace výrazem přírodních a industriálních stavebních materiálů, vnější vzhled upomínající na stavební tradice regionu. To vše v přímé opozici s velmi moderním a vzdušným interiérem. Rodinný Dom Hora je plný příjemných překvapení.

Zdroj: Ateliér SLIM

Z koupelny až na měsíc. Podpořte český design v mezinárodní soutěži

Designová koupelna s názvem UP TO THE MOON od české architektky se probojovala do mezinárodního kola soutěže Geberit. Návrh koupelny, jejímž hlavním motivem je symbol měsíce v úplňku, se uchází o přízeň v mezinárodním hlasování. Podpořte ho! Vítězný návrh bude realizován ve švýcarském showroomu.

REKLAMA