REKLAMA
Témata Hledat

Ceny nemovitostí a nájmů

Přehledně v mapě!

Svažitost terénu není pro stavbu domu problém, dala vzniknout tříúrovňovému domu

Členitý terén nemusí být pro vybudování rodinného domu vždy překážkou. Architekti přišli s projektem, který tento topografický neduh nápaditě řeší. Nejenže si elegantně poradili s nerovností plochy, ale hlavně zachovali původní zeleň pro svěží moderní domov.

Zakoupený pozemek ne vždy musí zcela korespondovat s původní představou kupujícího, což je i případ brazilské rodiny, klientů dua Naiara Valéria & André Miguel Coronha. Přizpůsobení stavební plochy projektu na míru není nejlevnější záležitost, ale když se přístup obrátí? Pak se projekt, respektující zákonitosti parcely, dostává na dočista jinou úroveň. Ostatně, majitelé se zamilovali do již existujícího porostu stromů, kterých se nechtěli za žádnou cenu zbavit.

Zeleň a komplikované dispozice terénu se tak staly hlavním tvůrčím impulsem. House Between Trees je situovaný do Juiz de Fora. Naprojektovnaý stojí v hustě obydlené čtvrti na úzkém pozemku s celkovou rozlohou 200 metrů čtverečních. Plán domu tedy následuje neortogonální trasování tak, aby k implantaci krajiny docházelo kontinuálně a přirozeně. Vznikl tak tříúrovňový koncept podlaží domu, který je obklopen bohatou zelení.

Foto: Bruno Meneghitti

Tři materiály pro jeden dům

Dům ztělesňuje myšlenku konstrukce, která je složená z několika podlahových částí ve výsledné podobě stupňovité platformy. Rezidence byla vybudována ze tří konstrukčních systémů. Materiálem pro stavbu garáže, pokojů a kuchyně se stal konvenční železobeton. Tyto prostory sjednocuje kovové překrývání, které bylo použito k překonání plochy balkonu, jenž čítá rozpětí 14 metrů.

Privátní oblast domu byla postavena z konstrukčního zdiva, které mělo podporovat pouze betonovou desku. Dům se snaží zachovat jeho podstatu ve svém interiéru. Fasádu rezidence tvoří dva natočené bloky a oddělený kryt, který neodhaluje nic z interiéru. Úhel vytvořený u těchto objemů má za cíl upoutat lidi a přimět je vstoupit do vnitřního prostoru. Absence oken na stěnách směrem do ulice nemá opticky uzavřít dům vůči vnějšímu okolí, snaží se jen zachovat svou izolovanou podstatu.

Foto: Bruno Meneghitti

Když terén diktuje architektům

Interiér lze rozdělit do tří základních částí. Jako první úroveň můžeme označit prostory garáže a balkonu, které tvoří vstupní prostor. Druhá část je situována o 54 centimetrů níže, pojímá pokoje, kuchyni a obslužnou oblast. Třetí úroveň je prostor uspořádaný tak, že místnost ložnice vytvořila větší vzdálenost od pokojů. Poskytuje tak větší soukromí a umožňuje místnostem otevřít se do zahrady. Tato část je snížena o dalších 108 centimetrů. Zde se nenalézá klasická chodba, koridor, jak bývá zvykem.

Prvním prostorem po vstoupení do domu je balkon, který definuje přilehlá garáž, obývací pokoj a zahrada. Oblast balkonu slouží jako centrální zóna rezidence, která integruje všechny části domu. Otevřený prostor obývacího pokoje splývá s kuchyní s jídelním koutem, za kterou se nachází prádelna s toaletou. Plynulý přechod vede do pracovny s další toaletou u chodby, která vede kolem dvou pokojů až k hlavní ložnici s vlastním sociálním zařízením. Pro oba pokoje je vybudována koupelna s toaletou, která je situována mezi nimi.

Foto: Bruno Meneghitti

Moderní design plný života

Řešení interiéru je živou kombinací vícero materiálů. Bělostný povrch schodů v centrální části domu doplňuje plovoucí podlaha ve světle hnědém barevném tónu. Textura cihlové zdi v obývacím pokoji kontrastuje s hladkým bílým povrchem přilehlé stěny spolu s betonovým stropem. Hřejivým prvkem je zde moderně provedený závěsný krb přichycený ke stropu. Moderní dřevěný nábytek v retro stylu doplňuje světlá čalouněná sedací souprava.

Prostorem domu proniká díky proskleným stěnám a zabudovanému střešnímu oknu nad obývacím pokojem dostatečné množství přirozeného denního světla. Centrální část domu vytváří jedinečný zážitek z propojení s okolní zelení a jejími obměnami v každou roční dobu. Otevřený prostor vizuálně propojený s přírodou vytváří z rezidence vlídný a pohodový domov.

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

Mohlo by vás zajímat

Téměř pasivní dům ve svahu s kompostovacím záchodem

Téměř pasivní dům ve svahu s kompostovacím záchodem

Přízemní, téměř pasivní rodinný dům vrostlý do jižního svahu nad horizontem původní zástavby vesnice uprostřed starého ovocného sadu na okraji malé vsi na Domažlicku. Ze severní strany, pod přesahem střechy je chráněný vstup do domu, za kterým následuje nevytápěná část vyčleněná z kompaktního tvaru vytápěného…

Zdroj: Oskar da Riz

Dům skrytý ve svahu rozšířil možnosti bydlení v horské chalupě

Romantika alpských roubenek je nezpochybnitelná, avšak někdy prostorově nedostačující. Pokulhávající míru uživatelského komfortu se architekt Mikolajčák nahradit uceleným moderním blokem přístavby. Aby nenarušil autenticitu místa, schoval nový objekt pod zem, do svahu.

Foto: Sam Hughes , Marc Goodwin

Horská chata ve svahu působí jako letní sídlo

Odvaha podávat staré věci trochu jinak norským Lund Hagem Arkitekter nechybí. I proto dokázali na vrcholku Kvitfjell vykouzlit chatu letního střihu a proporcí, byť je celá lokalita proslaveným lyžařským střediskem. Dle jejich slov mají zkušenosti a materiálové možnosti dělat věci odlišně, a přitom se nezříkat tradicí.

E-book: Příručky ZDARMA!

Příručka Jak koupit bydlení

Jak koupit bydlení

Pomocník při koupi domu, bytu, pozemku.

Příručka Jak na povolení rodinného domu

Příručka Jak na povolení rodinného domu

Poradíme s vyřízením stavebního povolení

Partner tématu

Nejnovější články

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Akce a slevy

Soutěž „Vyhraj tuhle káru“

Soutěž „Vyhraj tuhle káru“

SOUTĚŽ "VYHRAJ TUHLE KÁRU"

Vyfoť domov. HELUZ ocení vítěznou fotku tabletem Apple iPad

Vyfoť domov. HELUZ ocení vítěznou fotku tabletem Apple iPad

Společnost HELUZ opět vyhlásila tradiční fotografickou soutěž! Své snímky…

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA