REKLAMA
Témata Hledat

Architektonické inspirace

Mozaika nápadů z celého světa!

Téměř pasivní dům ve svahu s kompostovacím záchodem

Přízemní, téměř pasivní rodinný dům vrostlý do jižního svahu nad horizontem původní zástavby vesnice uprostřed starého ovocného sadu na okraji malé vsi na Domažlicku. Ze severní strany, pod přesahem střechy je chráněný vstup do domu, za kterým následuje nevytápěná část vyčleněná z kompaktního tvaru vytápěného půdorysu domu. Střecha je pultová, osázená sukulenty. Součástí domu je velkokapacitní kompostovací toaleta. Řízení vytápění, větrání a dalších automatizovaných akcí zajišťuje regulační jednotka založená na otevřeném řešení OpenHAB.

Život ve městě jim nevyhovoval, a tak si vyhlédli místo pro stavbu domu na venkově relativně blízko rodině. Následně kontaktovali architekta Aleše Brotánka s představou o energeticky pasivním domě z přírodních materiálů. Příprava projektu trvala téměř 2 roky a stavba pak další více než rok. Na jaře 2015 se do domu konečně nastěhovali, i když nebyl zdaleka dokončen. Původně byl dům navržen pro 2 dospělé obyvatele a 2 děti, ale těch je nakonec o jedno víc.

Dům ve svahu

Dům je usazen ve svahu. Ze severní strany je částečně svahem chráněn a zároveň je maskován zelenou střechou tak, aby při pohledu shora maximálně splynul se zahradou. Kolem celé stavby obíhá dřevěná terasa, kterou vyžívají především děti k různým hrám. Fasádu tvoří modřínová prkna na laťovém roštu.

Půdorys domu je jednoduchý obdélník, z nějž je na severní straně vyčleněná nevytápěná část – předsíň a spižírna. Naproti vstupním dveřím do vytápěné části je obytná místnost s volným průchodem do kuchyně a s dveřmi do pracovny. Do dalších místností, tedy dvou dětských pokojů, ložnice s šatnou a druhé pracovny, se vstupuje z chodby. Odtud vedou dveře i do koupelny, na toaletu a do technické místnosti.

Založení nad terénem

Stavba je založená nad terénem na železobetonových patkách a její konstrukci tvoří dřevěné I-profily. Tepelnou izolaci zajišťuje z větší části foukaná celulóza v tloušťce 40 cm v obvodových stěnách, v podlaze a stropě pak 50 cm. V části konstrukce jsou použity slaměné balíky malého formátu. Ty byly původně zamýšleny jako většinový izolant, ale okolnosti tomu chtěly jinak. Díky tomu jsou výsledné parametry domu lepší, než bylo plánováno. Od počátku projekt počítal s doplněním lehké dřevostavby o těžké akumulační hmoty pro zvýšení tepelné setrvačnosti domu. Obvodové stěny měly být omítnuty hliněnými omítkami, příčky z nepálených cihel a 50 mm tloušťky betonu v podlaze. Z potřeby urychlit stavbu došlo ke změně a pro příčky tloušťky 10 cm (namísto nepálených cihel) a z vnitřní strany obvodových stěn o tloušťce 6 cm (namísto hliněných omítek), byly použity sádrové bloky.

Vytápění, větrání

K vytápění slouží krbová vložka s teplovodním výměníkem společně s fotovoltaickými panely, nouzově pak elektrické topné patrony napojené na běžnou elektrickou síť, ty ale bývají většinu zimního období vypnuté. Jižní strana je z velké části prosklena pro maximální solární zisky v zimním období. Stínění v letním období budou zajišťovat popínavé rostliny na připravené konstrukci. Než zeleň doroste dostatečné délky, bylo zvoleno náhradní řešení v podobě rákosových rohoží. Čerstvý vzduch do domu trvale přivádí vzduchotechnická jednotka s rekuperací.

Optimalizovaný dům

Automatizaci několika prvků domu zajišťuje regulační jednotka založená na softwaru OpenHAB. Je schopna řídit jednotlivé radiátory nezávisle na sobě dle aktuální teploty v dané místnosti. Podle naměřených hodnot CO2 a relativní vlhkosti vzduchu reguluje větrání a v mrazivých dnech i elektrický předehřev nasávaného vzduchu, aby se předešlo zamrznutí vzduchotechnické jednotky. Kromě toho spouští v pravidelných intervalech provětrání kompostéru. Do budoucna je plánováno ještě další rozšíření funkcí. Všechny naměřené hodnoty jsou zároveň ukládány do databáze, což umožňuje pozdější analýzu chování regulace a ladění automatizovaných úloh.

V domě je kromě klasického splachovacího WC i jedno kompostovací, jehož kompostér je umístěn pod domem a obložen tepelnou izolací. Je odvětráván na střechu. Jeho vyprázdnění je nutné provést cca třikrát do roka. Kompostovací toaleta je využívána i na organické zbytky z kuchyně, které podporují proces rozkladu.

Ekodům z.s.

logo
Milady Horákové 400/23
170 00 Praha 7 - Holešovice

telefon: 733 251 047
e-mail: sdruzeni.ekodum@gmail.com

web: www.sdruzeni-ekodum.cz

Více o firmě Vyžádat další informace

Sdílet / hodnotit tento článek

Mohlo by vás zajímat

Foto: Adriano Pupilli

Domek jako velká skládačka. Roste společně s rodinou

Dřevěný mini-domek, který jste naprojektovali svým potřebám, vám sedí jako dokonalá druhá kůže i bezpečný krunýř před nepohodou. Tísnit vás začne tehdy, když uvnitř začnete žít dva, nebo rovnou tři. Co pak? Krab poustevníček musí vyměnit schránku, protože větší mu nenaroste. To by čekalo i na vás, pokud náhodou ...

E-book: Příručky ZDARMA!

Příručka Jak koupit bydlení

Jak koupit bydlení

Pomocník při koupi domu, bytu, pozemku.

Příručka Jak na povolení rodinného domu

Příručka Jak na povolení rodinného domu

Poradíme s vyřízením stavebního povolení

Partner tématu

Nejnovější články

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Akce a slevy

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA