REKLAMA
Témata Hledat

Architektonické inspirace

Mozaika nápadů z celého světa na ESTAV.cz!

Moderní rodinný dům, který se vymyká všem konvencím

První dojem napodruhé neuděláte, a tak nejspíš prožitek z prvního setkání s tímto rodinným domem ovlivní i váš další úsudek o této atypické stavbě. Nenechte se ale ovlivnit negací, kterou ve vás nápadný a zdánlivě neforemný bílý monolit může vyvolat. Tento svým vzhledem rozhodně netradiční rodinný dům totiž umí překvapit. I napodruhé.

Projekt, za kterým stojí Tiago do Vale Arquitectos, se nachází jen kousek od Ponte de Lima v kraji Minho. Tedy v oblasti, kterou si spojujeme spíše s malebnou lidmi obhospodařovanou krajinou, venkovskou architekturou a drobným zemědělstvím. Aby ne, celý region je od středověku považován za zásobárnu celé země, úrodnou obilnici a hlavně vinici. Ostatně, sám Gafarim house stojí uprostřed rozsáhlého vinohradu. A tak by se od takové lokality nejspíš očekávalo tradiční vyznění stavby a stylové pokračování v konvenčním venkovském formátu. Což je přesně to, co se architekti Tiago do Vale a María Cainzos Osinde rozhodli neudělat.

Mimo zažitou praxi

Místo toho vsadili na impozantní dojem objektu, který k sobě poutá pozornost svým monolitickým zjevem. Bílý masiv s ostře řezanými hranami je skutečně něco, co z hlavy nedostanete. Přitom se ale nedá říct, že by to nebylo hezké. A to je v kostce pointa Tiago do Vale Arquitectos: vymkli se konvencím, a rozhodli se neopakovat zažitý styl malebných venkovských stavení. Místo toho šli vlastní cestou, a dali odvážným klientům něco, co se tu ještě nikdy neobjevilo.

Foto: João Morgado

Ano, první kamenný venkovský dům, který vyrostl dosud nedotčené portugalské krajině před stovkami let, musel vůči svému přírodnímu okolí nutně působit rušivě. Jako pěst na oko. Jenže vývoj nešlo zastavit, a podobných stavení vznikly okolo Ponte de Lima tisíce. Do této zavedené skladby teď přichází projekt, který rovněž působí rušivě. Je ale možná první vlaštovkou, signálem měnící se doby. „Design Gafarim House je minimalistický, a vychází z duality mezi lidovou architekturou a současným pojetím moderní stavby,“ prozrazují architekti. „Spojujeme tu klasické vlivy s abstraktnějšími detaily.“

Dům, který se k vám staví zády

Rodinný dům sám o sobě nemění nic: stále v něm nalezneme směs uzavřených, soukromých a otevřených prostor. Vymyká se jen vůči okolí, neprůhlednou fasádou do ulice. Jsou tu rysy, které odkazují na severní portugalskou architekturu, ale činí tak zcela zřetelně moderním způsobem. A na tom se shodují i recenzenti projektu. V zásadě totiž Gafarim doceňuje místo stavební lokality, odpovídá požadavkům na moderní stylové bydlení, je ekonomický provedením, pracuje s kontextem krajiny i přírodními podmínkami. Má vhodně zvolené měřítko. Všechno je v pořádku.

Foto: João Morgado

Neotřelý nápad, nová cesta?

Jen prostě narušuje zažitou normu, vzdává se zbytečného venkovského dekorativismu. Objevuje svou vlastní autonomii, stává se nezávislým objektem mezi jinými nezávislými veličinami. Stává se originálem, který jde svou vlastní cestou. A to se nám může nelíbit, ale stěží to můžeme jinak postihnout. Odlišný neznamená nutně špatný. „I o tom je architektura: že nebudeme po tisící opakovat ten samý vzor, a půjdeme nevyšlapanou cestou,“ říká Osinde. Gafarim house je prostě svéráz, který stojí za zhlédnutí. A co tedy svými 275 metry čtverečními užitné plochy prezentuje?

Velkorysý interiér překvapí světlem

Těšit se můžete na velkorysé provedení interiéru, které plně využívá nabídky vysokých stropů. Skladba částečně propojených a otevřených místností má evokovat dojem rozlehlosti, a navazovat na šíři krajiny venku. Počínaje vstupem se člověk nachází v přechodové fázi, kdy se nachází v zastřešeném prostoru, ale široká okna a celostěnné prosklení jej poutá ke krajině vně objektu. Autoři projektu opakovaně zmiňují záměr „duplicity rozporů, progresivního kontrastu a kombinace průhledných a zastíněných míst“.  Zní to, jakoby tu navrch měla filozofie, ale tenhle dům naštěstí nestojí na prázdných frázích. Je naopak organizován velmi pragmaticky.

Foto: João Morgado

Z každé strany trochu jiný

Jihovýchodu a horkému slunci se Gafarim house staví hradbou bílé fasády. Je to praktické, protože to brání přehřívání. Logický deficit v přístupu světla pak vyrovnává otevřeností do zbývajících světových stran. To, co vnímáme při pohledu z ulice jako neforemný bílý kvádr, tak má z každé strany jiný charakter. Autoři hovoří o kombinované proměnlivosti a neo-plasticitě tvaru, o spojení nepropustného exteriéru s průhledným, fluidním a otevřeným interiérem.

Podstatné je, že když vstoupíte do z ulice kompaktního monolitu, čeká vás nezvykle volný prostor, který se intenzivně otevírá vnějšímu prostředí. Bílý masiv uzavřené fasády je tedy jen kulisou, za kterou se odehrává život. Kuchyně, jídelna, obývací pokoj, společenská místnost vytváří základní programovou osu, stejně jako tomu je v jiných venkovských domech v regionu. Gafarim house se přímo opájí denním světlem.

Foto: João Morgado

Překvapivé řešení, které nezklamalo

Místnosti od severovýchodu osvětluje světlovod, nad hlavními obytnými prostorami se nachází prosklený strop, ložnice směřující na jihovýchod jsou zase „podsvíceny“ díky vodnímu zrcadlu na terasách. Ložnice, vedené už v normální výšce stropu, jsou touto terasou odděleny od zbytku domu, a dávají obyvatelům více soukromí. I když se uvnitř nachází desítka místností, všechny spolu udržují kontakt a smysluplné propojení, které vlastně působí velmi přirozeným dojmem.

Dům také nabízí drobné změny v uspořádání programu při různých ročních obdobích: v létě je možné vařit ve venkovní kuchyni, na kterou cíleně navazuje propojená jídelna. Život domu se pak částečně přenáší do exteriéru, čemuž odpovídá i širší terasa.

Rodinný dům Gafarim house je prostě stavbou, která je velmi citlivě zasazena do svého okolí, byť asi jinak, než tu bylo dosud běžné. Nabízí velkorysý interiér a přitom trochu provokuje. Z hlediska svých kvalit ale neselhává v žádném detailu.

Údaje o projektu

Název projektu: Gafarim house
Typ projektu: projekt rodinného domu
Architektonické studio: Tiago do Vale Arquitectos
Lokalizace: Ponte de Lima, Portugalsko
Vedoucí projektu: Tiago do Vale, María Cainzos Osinde
Projektový tým: Maria João Araújo, Camile Martin, Eva Amor
Design interiéru: Joanna Jakimiuk, Esra Arslam
Spolupráce: Hugo Quintela
Dodavatelé materiálu: Daengstudio L.da
Dodavatelé stavby: Casas do Lima, Limiavez L.da
Klient: soukromá osoba
Zahájení stavební činnosti: leden 2018
Rok dokončení (finalizace): leden 2019
Zastavěná plocha: 275 m2
Počet pater: 1+1

Sdílet / hodnotit tento článek

Přečtěte si více k tématu Architektura

Transgas chtějí stále zachránit, demolice ale začala

Transgas chtějí stále zachránit, demolice ale začala

Občanská iniciativa SOS Transgas chce zachránit komplex budov Transgas na pražské Vinohradské třídě. Vyzvala dopisem ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) k zahájení nového řízení o prohlášení ...

Rodinný dům, Veterná Poruba, SK Foto: Milan Hutera

Dřevostavba rodinného domu s výhledem na Nízké Tatry

Návrh rodinného domu ve Veterné Porubě je výjimečný mimo jiné citlivým začleněním moderní dřevostavby mezi okolní starší tradiční „chalupy“ v obci. Na první pohled je zřejmé, že u stavby jde o ...

REKLAMA
REKLAMA