REKLAMA
Témata Hledat

Architektonické inspirace

Mozaika nápadů z celého světa na ESTAV.cz!

Moderní rodinný dům ve svahu využívá slunce a zachovává soukromí

Svažitý pozemek, který byl levnější, než okolní stavební parcely manželé využili a nechali si architekty navrhnout rodinný dům přesně dle svých přání. Jejich bydlení ve svahu se otevírá sluníčku, jak jen může. Zásadní problém, tedy svažitost parcely proměnili architekti v přednost: z teras je luxusní výhled do okolí, přitom si dům zachovává soukromí. Materiály jako poledový beton či corten dodávají bydlení na prudkém svahu pocit jistoty a stability.

Atypická dispozice stavební parcely, a především svažitý terén výrazně limitovaly možnosti brazilských architektů. Zároveň se tato omezení stala příležitostí. Realizace rodinného domu Casa FY je vizuálně povedeným kouskem. Dům se totiž naoko vzpíná gravitaci a „visí“ ve vzduchu.

Léto v brazilském státě Santa Catarina umí být náročné: teploty tu pravidelně přesahují 32 °C, a vlhký vzduch od moře „tropickému“ klimatu ještě nahrává. Zdejší lidé si na tyto podmínky už dávno zvykli, a nově příchozí pak můžeme rozdělit z hlediska aplikované architektury podle jednoduchého klíče. Na ty, kteří raději před horkem a spalujícím sluncem hledají úkryt v zastíněných a klimatizovaných domech, a takové, kteří se naopak z horka těší a užívají si jej plnými doušky každým dnem svého života.

Moderní rodinný dům ve svahu využívá slunce a zachovává soukromí Foto: Larry Sestrem

Hlavní motiv? Klid a slunce

Poslední klienti architektonického studia PJV Arquitetura se s přehledem řadí mezi ty druhé. Jejich dům se totiž slunci maximálně otevírá, a jeho přímou součástí jsou i „paluby pro slunění“ na otevřených terasách. Jak moc je pro obyvatele Casa FY slunce důležité dokládá i přítomnost integrovaného solária, které jim vynahrazuje hřejivé paprsky i chladnějších částech roku. Výrazná příchylnost ke světlu, teplu a slunci však není tím nejpodstatnějším rysem celého projektu.

S Casa FY to totiž jde z kopce! Ne tedy, že by snad jeho stav či jiné nezjevné kvality byly pochybné. Jen je postaven na topograficky poněkud komplikované lokalitě. Tento výběr nebyl ze strany klientů náhodný. Stojí totiž v nejsvažitější části Condomíno Horizontes, jinak velmi lukrativní developerské lokalitě, a nad očekávání nízká cena stavebního pozemku vycházela především z přítomnosti „nezastavitelného“ svahu. Ten obepíná parcelu ze dvou stran: v severo-jižním průběhu, kde kopíruje hranu serpentin silnice, a z východní strany, se spádem do údolí.

Moderní rodinný dům ve svahu využívá slunce a zachovává soukromí Foto: Larry Sestrem

Parcela je levná, protože se na ní nedá stavět

Klienti si na této jistě atraktivní, ale přeci jen trochu „nachýlené“ lokalitě pořídili stavební pozemek o výměře 1087 metrů čtverečních.  Dvě třetiny této plochy se ale nachází na spádnici. Architekti z PJV Arquitetura tedy museli do svých plánů tento podstatný rys místa zahrnout, a to jak v oblasti připojení domu na sítě, tak i rozvržení celého projektu. Klienti, mladí manželé s malým dítětem, si zde přáli vystavět svůj rodinný dům. Na městě Jaraguá do Sul, na které zastavěné předměstí kopce navazuje, jim přišlo „klidné a ideální“. A kus tohoto klidu si přáli vnést i do svého nového bydlení.

Architekti pohotově zareagovali na topografickou situaci, a rodinný dům Casa FY navrhli jako sloučení objemu „dvou kvádrů“. Pokud se budeme držet severo-jižní orientace (tedy silnice se sklonem blížícím se 30 %), zasadili první „podsazený“, níže postavený kvádr do základů, a na jeho základu pak přisadili další, v ose pootočený kvádr, rovnoběžný s průběhem spádu svahu. Obě struktury se překrývají, byť v místě jejich dotyku je výškový rozdíl mezi hranou svahu a základem nadsazeného kvádru přes tři metry.

Moderní rodinný dům ve svahu využívá slunce a zachovává soukromí Foto: Larry Sestrem

Perforovaný corten: stabilita i soukromí

Pokud tedy budete projíždět podél Casa FY (a nebudete jen zuřivě šlapat na brzdu), uvidíte dům, který se zdánlivě vzpíná gravitaci, a jeho svrchní část se odlepuje od svahu, jako by chtěla stát bez opory ve vzduchu. Oporou mu samozřejmě je ona zasutá část „kvádru“, která směřuje mimo záběr, směrem na východ, do neveřejného dvora. Vizuální dojem ale vytváří dům velmi silný, i když z něj mimo této načrtnuté kontury vlastně moc neuvidíte. Klienti si totiž přáli soukromí, a architekti z PJV Arquitetura  jim jej dopřáli. Přítomnost silnice by totiž působila dost rušivě, zvlášť pokud byste se nechtěli zříci oken do ulice.

A to obyvatelé rodinného domu Casa FY nechtěli. Fasáda na úrovni prvního patra je tedy překrytá cortenovými deskami (povětrnostně odolná ocel). Ocelový masiv obložení je ale po celé ploše perforován čtvercovými průřezy, které dovnitř domu propouští stíněné světlo, a alespoň technicky výhled ven umožňují. Efekt vynikne jak při pohybu v patře, kde na předsazené obložení z cortenu navazuje prosklená stěna, tak i v noci. Dům totiž „září“ do ulice stovkami malých okýnek, aniž by přesvětloval a ohrožoval provoz.

Moderní rodinný dům ve svahu využívá slunce a zachovává soukromí Foto: Larry Sestrem

Obyvatelé se betonu nebojí

Takových povedených nápadů měli architekti z PJV Arquitetura  vícero. Tím, že rozdělili vnitřní objem domu do dvou jednotek, vlastně zabrali prostor 26x40 metrů. Svah, směrem na východ, tím ale zůstal volný. Otevřít jej pro zhodnocení se rozhodli formou teras (k posezení, a v letních měsících fungující i jako venkovní zastřešená kuchyně), které shlíží do údolí. A samozřejmě, nesmí chybět ani malý bazén. Proporce „zastavěné“ a volné plochy se tak drží na parcele v poměru 1:2, a ponechání volného výhledu dodává celému domu velmi příjemnou atmosféru.

Další prvky Casa FY už vycházely z přání klientů: „Chtěli něco „úplně odlišného“, co by vybočovalo z místního rámce zástavby. Přáli si moderní vzhled obydlí, a nebáli se surových a neopracovaných materiálů,“ vyjmenovává Pablo José Vailatti, který celý projekt dozoroval. „Současně si přáli dům otevřený zevnitř i navenek.“ Architekti tyto požadavky museli zařadit do konceptu, který by efektivně řešil svažitý terén, vztah sídla s okolím a současně i požadavek na přirozené prosvětlení všech sektorů domu.

Moderní rodinný dům ve svahu využívá slunce a zachovává soukromí Foto: Larry Sestrem

Koridor, který spojuje části do celku

Na otázku: „Kam nemůže slunce?“ si architekti odpověděli prostým: „Tam uděláme garáž“. Tedy v bodu, kde se setkávají oba kvádry. Vedle parkování pro dvě auta se logicky musel objevit i vstup pro obyvatele domu. Tento prostor se současně jevil ideální z hlediska rozčlenění programových dispozic interiéru: setkávají se dva funkčně odlišené prostory. „Horní“ patro, které má spíše charakter uzavřené intimní zóny, a přízemí, naplňující podstatu společenského života.

Integraci obou zajišťuje koridor, startující venkovními dveřmi, přes schodiště propojující obě patra (a vedoucí až nahoru, na pochozí střešní terasu), až vlastní zahradní zastřešenou terasu (s venkovní kuchyní, kde dochází ke splynutí obou programů. Jako určitou estetickou nevýhodu můžeme chápat „příliš mnoho zábradlí“, které lemují terasy. Z hlediska bezpečnosti obyvatel domu (a zvláště jejich potomka) jsou ale nezbytností.

Moderní rodinný dům ve svahu využívá slunce a zachovává soukromí Foto: Larry Sestrem

Geometrie v prostoru

Výběr užitých materiálů je tu omezen na beton: kvádry i panely, obkladové desky, jsou ponechány v původním surovém vyznění. V pokojích, ložnici, na pergole i na balkonu. Všude. Dodávají však Casa FY moderní charakter, a působí i opticky „stabilně“. „A jistoty jsou ke klidu přece zapotřebí,“ dodává Mikio Homma  . Doplňující složkou jsou tu další obklady z cortenu, skla, a několik profilů z černého kovu. V koupelně jsou pak na betonovém základu přichyceny „lavabo“ stěny, s umyvadly.

Z hlediska udržitelnosti jsou podstatným prvkem Casa FY solární panely, které využívají sluneční energie k ohřevu vody i vytápění. Dešťová voda je z rovné střechy jímána s pomocí svodů do „pohřbené“ cisternové nádrže, zakopané ve svahu. Dvoufázový proces čištění umožňuje její využití jak v domácnosti (splachování toalet a topení), tak i na zahradě, k zálivce.

Okna obytných pokojů jsou soustředěna východním směrem, tedy ve výzoru na svah, zelené kopce a město Jaraguá do Sul. Obyvatelé si tak plně mohou užít slunečních paprsků od samého rána, kdy je budí. Architekti ze studia PJV Arquitetura na Casa FY názorně demonstrovali „užití jednoduchých geometrických prvků“, jako výrazového prostředku pro smysluplnou stavbu v komplikovaných terénních podmínkách.

Moderní rodinný dům ve svahu využívá slunce a zachovává soukromí Foto: Larry Sestrem

Údaje o projektu

Název projektu: Casa FY
Typ projektu: projekt rodinného domu ve svažitém terénu
Architektonické studio: PJV Arquitetura
Lokalizace: Condomíno Horizontes, Jaraguá do Sul, Brazílie
Vedoucí projektu: Pablo José Vailatti
Projektový tým: Ana Meirinho Neves, Carolina Contin, Joana Bittencourt
Strukturální inženýring stavby: Mikio Homma
Elektrifikace/ hydraulika/ solár: Carolina Contin
Stavebí dozor: Arthur Landenthin
Klient: soukromá osoba/ Yuri / Flávia Odebrecht
Rok dokončení (finalizace): 2015
Výměra parcely: 1087 m2
Zastavěná plocha: 960 m2
Počet podlaží: 1+1
Využitelná plocha podlaží: 280 m2

Sdílet / hodnotit tento článek

Přečtěte si více k tématu Architektura

Malostranské nájměstí, přestavba, rekonstrukce, parkování

Obnova Malostranského náměstí získala stavební povolení

Dlouho plánovaná přeměna Malostranského náměstí v Praze získala stavební povolení. Stavební úřad Prahy 1 to zveřejnil na své úřední desce. Pokud se v 15denní lhůtě nikdo neodvolá, nabude rozhodnutí ...

REKLAMA

estav.cz v žebříčku návštěvnosti TOPlist

14.11.2018 konference TZB-info o bytových domech

Připravujete rekonstrukci bytového domu? Jak na úspory za energie a zhodnocení domu? Jak plánovat opravy a finance? Unikátní publikace pro účastníky. Těšíme se na vás v Praze.

Program a přihláška