REKLAMA
Témata Hledat

Architektonické inspirace

Mozaika nápadů z celého světa na ESTAV.cz!

Kuchyně více o tématu

Rozměry a prostorové uspořádání kuchyně. Jaká je výška či šířka kuchyňské linky?

Správná výška kuchyňské linky, rozměry skříněk, výška usazení horních skříněk kuchyně nebo celkové uspořádání varné plochy, vůči ledničce, dřezu a pracovní ploše jsou důležité aspekty ergonomie, které zásadním způsobem ovlivňují pohodlí a efektivitu při vaření.

Veškeré výšky a šířky v kuchyni vycházejí z norem, ergonomie a zvyklostí užívání kuchyní, spotřebičů a instalací. Železné pravidlo ergonomie – pokud se člověk postaví k lince a dá ruku do pravého úhlu, měl by ji mít 150 mm nad pracovní plochou.

Pro člověka stojícího u linky hloubky 600 mm je min. manipulační prostor 400 mm, místo pro pohyb 600 mm, pro otevření myčky a volný přístup, pro přístup do spodních skříněk aj. je vhodný prostor před linkou 900 – 1100 mm. Délka linky je závislá na spotřebičích, velikosti pracovní plochy, prostoru určeném pro linku, počtu osob v domácnosti apod. Vzdálenost protilehlých skříněk u řazení ve tvaru C nebo s varným ostrovem aj. je min. 1000 mm, lépe však 1200 – 1500 mm. Při jednořadém uspořádání kuchyňského zařízení musí být volný prostor mezi linkou a protilehlou stěnou široký nejméně 1100 mm

Výška pracovní desky od podlahy je 850 – 950 mm (1000 mm), u sporáku a varných center může být o 100 mm níže, u dřezu o 100 mm výše. Spodní líc digestoře by měl být 650 mm nad elektrickým varným centrem, 680 – 750 mm nad plynovým. Vzdálenost mezi pracovní deskou a spodním lícem horní skříňky by měla být cca 520 mm. Spodní sokl v = 100 – 150 mm, může ukrývat i úložné prostory pro věci s méně častým využitím, sezónní aj. Horní skříňky hl. cca 350 mm, mohou být cca do v = 1850, 2000, 2500 mm, podle dostupnosti a dosahu bez podpory (schůdků ad.), typu otvírání dvířek (otvíravé, výklopné, posuvné aj.).

Skříňky mohou být taky průběžné na celou výšku s vestavěnými spotřebiči, které mohou být přiznané nebo skryté v dezénu provedení linky.

Pochopitelně rozměry jsou rozdílné dle výrobců, použitého materiálu, formátů dvířkovin, použitého kování popř. zvláštních potřeb klienta. Součástí kuchyňského celku bývá často i barový pult nebo pultík pro příležitostné posezení, pro snídani či večeři, kávu či skleničku, sedíce na barové židličce. Tento pult by měl být hluboký 320 – 400 mm1100 – 1250 mm vysoký.

Každá firma či kuchyňské studio má svá specifika, ale většinou se rozměry skříněk pohybují v násobcích 100 mm a 150 mm (50 mm), tj. kupříkladu 250, 300, 450, 600, 800, 900, 1200, ale i rozměry mimo tyto řady jsou zcela běžné, truhláři vám je vyrobí na zakázku. Je to jen věcí korpusů a dvířkoviny, popř. skříněk bez dveří nebo krajového zalemování různými dořezy na míru. Dořezy je myšlena část, která doplňuje skladebné rozměry řady skříněk, do atypického rozměru místnosti. Tato doplňující část může být při malém rozměru plná, bez dalšího využití (výkryv), s policemi s dvířky nebo bez dvířek. Týká se horních i spodních skříněk kuchyňské sestavy včetně pracovní desky. Pracovní deska, která je v rohu místnosti, může mít úhel jiný než pravý. Totéž platí o počátečním a koncovém čele pracovní desky, pokud je osazena od zdi ke zdi. Solidní řemeslník tuto problematickou část zvládne.

Železné pravidlo ergonomie – pokud se člověk postaví k lince a dá ruku do pravého úhlu, měl by ji mít 150 mm nad pracovní plochou.

Zmiňované rozměry a uspořádání kuchyně berou za své, pokud zde vaří a žijí dva basketbalisté nebo naopak lidé menšího vzrůstu. Samostatný článek si pochopitelně zaslouží kuchyně pro lidi hendikepované.

Pochopitelně, že pravidlům podléhají také ostatní zařizovací předměty jako myčka, drtič odpadků, lednice, varné centrum, mikrovlnná trouba, varná konvice, digestoř, elektroinstalace (zásuvky, vypínače, připojení spotřebičů) a přívod a odpad vody, jejich umístění, dimenze aj. Stejně tak by mělo být rozdílné řazení a vztah tria LEDNICE x VARNÉ CENTRUM x DŘEZ a OSTATNÍ ELEKTROSPOTŘEBIČE pro praváka. Některá studia doporučují schéma řazení striktně pro praváky a leváky, nicméně se domnívám, že praktičtější je dbát na logiku pracovních úkonů v kuchyni, uspořádání spotřebičů, dohromady s vašimi představami a potřebami. Nejsou to povinné taneční kroky, ale smysluplný pohyb v prostoru kuchyně.

Kuchyňská linka

Podle řazení skříněk, popřípadě tvaru pracovní plochy či celé linky, můžeme rozdělit kuchyně na:

  • lineární kuchyně
  • paralelní kuchyně
  • kuchyně do tvaru L
  • kuchyně do tvaru U nebo C
  • kuchyně s varným ostrovem
  • a všemožné kombinace těchto uspořádání.

Schéma pohybu mezi:

A – lednicí
B – varným centrem
C – mycím centrem (dřez)
D - elektrospotřebiči (ergonomicky uložené nebo osazené)
E – mycím centrum (druhý dřez)

Výškové uspořádání kuchyně

Z předešlých rozměrů lze snadno odvodit základní rozměry vaší kuchyňské linky v určeném prostoru. Co se týká výškových rozměrů, je obrázek skladebných rozměrů vodítkem a možnou inspirací.

Příklady skladebných rozměrů řazení skříněk kuchyňské linky na výšku

Nelze pochopitelně vyčerpat všechny možnosti a není to ani naším cílem. Na ukázce vidíme korpusy (popř. skříňky) do výšky 2000 mm s přidáním soklu do výšky 2100 mm nebo 2150 mm. Spodní část je v podstatě univerzální do výšky 860 mm nebo 910 mm vč. soklu. Šířka skříněk zde není podstatná, ale je zde naznačeno možné dělení jednotlivých skříněk. Tyto mohou být policové, s dvířky nebo se zásuvkami. Většinou se do exponovaných míst pod pracovní desku dávají zásuvky s příbory a dále podle potřebnosti postupujeme směrem dolů a popř. uvnitř směrem dozadu. Totéž platí o horních skříňkách, odspodu nahoru. Prostě a jednoduše, co potřebujeme, budeme mít po ruce, co lze postrádat bude dole nebo hodně nahoře, popř. vzadu. Např. formičky na vánoční cukroví nebo paličku na maso a váleček na nudle asi nedáme do nejlépe dostupných a exponovaných míst. Tyto rozměry nejsou dogma, někdo využije pouze spodní díly, jiný dokáže zastavět kuchyň výškově až ke stropu a s dopomocí přenosných schůdků využívá i hůře dostupné výšky.

Šířky skříněk, délka linky

Šířkou je myšlena délka stěny, ke které se přistaví kuchyňská linka nebo volný prostor v případě ostrovního řešení. Na třech obrázcích zde vidíme příklady uspořádání kuchyně na šířku 3000 mm, 4200 mm4700 mm. U prvního rozměru máme tři varianty možných řešení skříněk a spotřebičů, u ostatních vidíme varianty dvě.

Příklad skladebných rozměrů řazení skříněk a různé dvířkoviny u kuchyňské linky š. 3000 mmPříklad skladebných rozměrů řazení skříněk a různé dvířkoviny u kuchyňské linky š. 4200 mmPříklad skladebných rozměrů řazení skříněk a různé dvířkoviny u kuchyňské linky š. 4700 mm

Pokud bude mít prostor pro vaši kuchyňskou linku netypický rozměr (takže nebude dělitelný na modulové rozměry, ani jejich kombinace), pak zvolíte rozměr modulový s atypickým doplňkem. Pokud je řazení horních a spodních skříněk stejné, potom je vhodné tento atypický doplněk zopakovat nahoře i dole.

Pochopitelně lze spotřebiče posunovat do jiných pozic podle potřebnosti a v intencích provozu vaší kuchyně. Pokud to logika a logistika vyžaduje, můžeme měnit i otvírání skříněk na levé a pravé, popř. využívat zavírání roletové, posuvné, výsuvné, výklopné, sklopné aj. Také pochopitelně respektujeme zaústění digestoře do odvětrávacího průduchu, připojení odpadů a rozvody vody, elektro, popř. plynu.

Ne vždy se nám podaří tyto body posunout, potom leckdy musíme vzít zavděk řešením, která se nabízí. Tyto potřebné danosti vám většinou pohlídá odborník při stavebních úpravách.

Příklady skladebných rozměrů spodních skříněk kuchyňské linkyPříklady skladebných rozměrů horních skříněk kuchyňské linky

Veškeré skladebné rozměry výškové i šířkové vycházejí z daností, které zohledňují normy, ergonomii a zvyklosti užívání komponentů kuchyní, spotřebičů a instalací. Pochopitelně se jednotlivé firmy od sebe liší v některých rozměrech, daných technickým a technologickým řešením instalací, osazením spotřebičů, korpusů skříněk i dvířek. Proto neberte jako dogma ucelenou řadu např. 150, 300, 400, 450, 500, 600, 800, 900 mm. Některé firmy mohou mít skříňky v jinak sestavené řadě, mohou mít skříněk více nebo méně. Podstatné je počítat s rozměrem vestavěných nebo samostatných spotřebičů. Myčky jsou běžně v šířce 600 a 450 mm, lednice a mrazničky 600 mm, digestoře 500, 600, 900, a 1200 mm, sporáky 600 mm, mikrovlnné trouby (různé dle výrobců a kubatury). Tyto rozměry platí pro samostatně umístěné spotřebiče.

Vestavěné spotřebiče včetně elektrické trouby mají rozměry zmenšené (u varné desky často i zvětšené), uzpůsobené k umístění do korpusu zmíněných skladebných rozměrů. Stejně tak je potřeba počítat se skříňkou pro zabudovaný dřez, dvojdřez s odkapávací plochou.

Ing. arch. Petr Brandejský

Ing. arch. Petr Brandejský prošel projekcí BVV, pracoval na „volné noze“, podílel se na řešení interiérů v kuchyňském studiu i firmě zabývající se komplexními službami v oblasti návrhů kancelářských celků a realizací logistického uspořádání. Vyučoval na Pedagogické fakultě MU v Brně obor „Grafika a digitální fotografie“. Od r. 2008 pracoval jako hlavní architekt nadnárodní společnosti v oblasti investiční výstavby. Po návratu na „volnou nohu“ se zabývá mimo zmíněných činností i inspekcí nemovitostí a odbornými recenzemi.

Sdílet / hodnotit tento článek

Další kapitoly tématu „Kuchyně

  1. Historický vývoj kuchyně: Od ohniště ke kuchyňské lince
  2. Umístění kuchyně v dispozici domu či bytu
  3. Kde začít při návrhu kuchyně?
  4. Rozměry a prostorové uspořádání kuchyně. Jaká je výška či šířka kuchyňské linky?
  5. Materiály pro kuchyňskou linku
  6. Kuchyňské spotřebiče
  7. Ergonomie kuchyňské linky
  8. Příprava instalací pro kuchyňskou linku

Z kategorie Kuchyně si přečtěte

Interiérový designér: 10 otázek a 10 odpovědí

Interiérový designér: 10 otázek a 10 odpovědí

Na veletrhu Mobitex přednášela interiérová designérka Iva Bastlová s Ing. Milanem Vrbíkem na téma 10 otázek a 10 odpovědí interiérového designéra. ESTAV.cz přináší svým čtenářům obsah přednášky v ...

REKLAMA
REKLAMA

estav.cz v žebříčku návštěvnosti TOPlist