REKLAMA
Hledat
Mapa cennemovitostí v ČR
estav.tvnový videoportál
Všechna témata

Ing. arch. Petr Brandejský

Ing. arch. Petr Brandejský

Prošel projekcí BVV, pracoval na „volné noze“, následně ve firmě zabývající se komplexními službami v oblasti návrhů kancelářských celků a realizací logistického uspořádání. Od r. 2008 pracoval jako hlavní architekt nadnárodní společnosti v oblasti investiční výstavby. Po návratu na „volnou nohu“ se zabývá mimo zmíněných činností i inspekcí nemovitostí a odbornými recenzemi. Od roku 2014 píše, jako externí redaktor pro Moravu, pro internetový portál zabývající se stavebnictvím a úsporami energií TZB-info.cz a pro internetový portál určený široké stavební veřejnosti ESTAV.cz.

Archiv článků autora:

Zdroj: STUDIO PEER

Nové lávky v sídlišti Petržalka obyvatelům usnadní a zkvalitní život

Brněnské architektonické studio Peer navrhlo nové lávky na bratislavském sídlišti Petržalka. Cílem je propojit slepé rameno Dunaje s novými MHD zastávkami, které na sídlišti přibydou. Lávky by měly zároveň přispět k tomu, aby se z této lokality stala oblíbená rekreační zóna.

Foto: BoysPlayNice

Vkusná novostavba s respektem k původní zástavbě Karlína

Dvojí barevnost hmot, dvojí výška objektů, moderní vzhled, nekonfrontační řešení, to vše dělá z projektu ICONIK velmi zajímavé řešení, esteticky zdařilé. Máme zde příklad, jak lze zdárně vyřešit vcelku složitou parcelu v původní historické zástavbě, omezenou spoustou uzancí.

Foto: Petr Polák

Z původní truhlárny a staré školy vznikl nový bytový dům

Bytový dům vznikl na základu strženého jižního objektu bývalého areálu truhlárny. Třípodlažní objekt s průběžnými balkóny je reakcí na původní urbanismus a vzhled areálu. Další budova bývalé školy dala za vznik mezonetovému bydlení se samostatnou zahrádkou a vlastním vstupem.

Foto: Matej Hakár

Strohá čtvercová dispozice domu přináší nečekané možnosti a bonusy

Už při prvním pohledu je zřejmé, že elementární kulisy fasád, které ohraničují čtvercový půdorys domu, zároveň ukrývají členitou organickou vnitřní strukturu. Klasické schéma kompaktního domu, rozšířeného o terasy, nahrazuje otevřená obytná krajina se zónami různých proporcí.

Foto: KUBICEK.STUDIO

Horská chalupa spojuje klasický a moderní design

Samotná dispozice kopíruje tu původní, kdy chodba dělí spodní podlaží na velkou obytnou místnost s kuchyní, jídelnou a posezením, na protilehlé straně na kuchyňku s posezením a hygienickým zařízením přízemí. Klidová část patra má dvě podkrovní ložnice a hygienické zařízení.

Foto: BoysPlayNice

Dispozice ve tvaru kříže s unikátním výhledem

Dispozice ve tvaru asymetrického kříže, kde v každém rameni se nachází jiná funkce. Jídelní kout kupříkladu nabízí posezení u okna s výhledem završeným siluetou Sněžky. Točité schodiště, v místě protínání os, propojuje společenskou část přízemí s klidovou částí v prostorách podkroví.

Chata ovlivnila budoucí podobu novostavby. Vznikla dřevostavba z CLT panelů

Chata ovlivnila budoucí podobu novostavby. Vznikla dřevostavba z CLT panelů

Architekt se s klientem shodli na společné myšlence, že vzhledem k charakteru území a sentimentálnímu vztahu k původní budově, bude vhodné zohlednit výraz a tvar staré chaty při tvorbě budoucího rodinného domu. Tak vznikl dům s fasádou z opalovaného dřeva a konstrukcí z CLT panelů.

Dům ve zdařilém souznění s horskou krajinou

Dům ve zdařilém souznění s horskou krajinou

Byť novostavba, tak vzhledem a provedením vypadá tento rodinný dům jakoby tam patřil odjakživa. Svým řešením, umístěním ve svažitém terénu, materiálovým pojetím, jednoduchostí a účelností nevypadá tuctově, ale přece je krásnou integrální součástí místní zástavby a přírodního prostředí zdejších hor.

Foto: Radek Úlehla

Třeboňský saunový svět. Interiéry stvořené pro relaxaci

Dostavba wellness centra lázní Aurora má zdařilé půdorysné řešení, s jasným a pragmatickým provozem. Jednoduchost a účelnost se pak propisuje i do vzhledu, jak vně, tak uvnitř. Architektonickovýtvarné řešení je velmi střízlivé, převážně ve světlých barvách z přírodních materiálů.

Kotelna – vila Tugendhat. Foto: redakce

Vila Tugendhat spotřebovala vagón koksu za sezónu. Jak se vytápěla dříve a dnes funkcionalistická perla

Vila Tugendhat měla v dobách největší slávy, myšleno v době, kdy sloužila krátkých 9 let svým majitelům, rodině Tugendhatových, poměrně slušnou spotřebu paliva. Hovoří se o vagónu koksu na zimní sezónu. Rodina si mohla tento přepych dovolit, ale ekonomické řešení to zrovna nebylo. Veliké plochy…

Zdroj: AdobeStock – Josef Kubeš

Vila Tugendhat: Koupelnový design světové úrovně inspiruje dodnes. Měl ale limity tehdejších materiálů

Pokud se dobře rozhlédnete po vile Tugendhat, zjistíte, že se díváte na úžasné dobové, a hlavně originální kusy mobiliáře a vybavení včetně sanitární keramiky. Ty opravdu originální kusy mobiliáře jsou součástí expozice v suterénu vily. Zatímco na jejich původních místech jsou věrné repliky.…

Foto: Petr Polák

Dům pro rekreaci je synergií designu, praktičnosti i respektu k přírodě

Moderní chata pro rodinnou rekreaci nabízí odpočinek a klid v lesích nedaleko Prahy. Krásný příklad, kdy se na celkem malém prostoru podařilo řešení, které má všechny potřebné atributy bydlení a je esteticky zdařilé. To vše s respektem k přírodě i okolnímu prostředí.

Zdroj: AdobeStock – Josef Kubeš

Vila Tugendhat: Méně je více. Perla architektury, památka UNESCO. Moderně vybavený dům měl i řízené větrání

Brno je občas nepatrně opomíjené stran památek a pokud nejste znalci, tak se lehce stane, že přehlédnete opravdové skvosty. Ten, kdo navštíví Brno na krátký čas, namíří svoji pozornost převážně na skvělé, tudíž i vcelku známé trio vil, které bylo posléze doplněné o vilu čtvrtou. Zmíněným triem jsou…

REKLAMA