REKLAMA
Téma: Kuchyně

Ergonomie kuchyňské linky

V kuchyni se více než kde jinde v našich domovech projevuje věda zvaná ergonomie. Nikde jinde doma na jednom pracovišti nevykonáváme tolik rozličných a na sebe navazujících činností jako při vaření. Správné rozmístění a rozměry kuchyně, vyvážení všech rozměrů na milimetry tak, aby se nic nepletlo a zároveň nebylo příliš daleko je často úkol hodný mistra. Pojďme si přiblížit základní rozměry pro rozmístění kuchyňského pracoviště.
Ergonomie kuchyňské linky

Výška a hloubka pracovní desky

Kuchyně by vždy měla být navržená pro člověka, který v ní bude nejčastěji vařit s ohledem na ostatní kuchaře. Pracovní deska většinou bývá ve výšce od 82 cm (pro osoby vysoké 160 cm) – až po 94 cm (190 cm vysoké osoby). Za optimální výšku lze považovat 86 - 88 cm. Hloubka pracovní desky bývá 60 cm (tuto hloubku potřebujete pro většinu vestavěných spotřebičů). Na pracovní ostrůvky se používají i větší hloubky. Větší hloubka u ostrůvku se vyplatí při použití varné desky na ostrůvku, protože zachytí případné nečistoty (prskající olej) od vaření. 

Kuchyně v garsoniéře musí být obzvlášť promyšlená, NOVOdesign

Mycí centrum

Dřez, který zvolíte, se zabuduje do skříňky. U této dolní skříňky počítejte s tím, že její část pod dřezem zabere samotný dřez a také instalace pro sifon a odpady. Do tohoto místa pod dřez se zpravidla umisťuje odpadkový koš, čisticí prostředky a podobně. Odkapová část dřezu pak již do skříněk nezasahuje - leží na desce. Pozor dávejte na umístění dřezu u okna - dnešní okna se otevírají dovnitř a dřez mívá vysokou baterii, tyto dvě věci mohou být pak v kolizi.

Vedle dřezu nezapomeňte, že místo zabere myčka - má to dva důvody - instalace se s dřezem kombinují a ten druhý je ergonomický: při manipulaci s nádobím v ose myčka-dřez zmenšíte riziko nehody pádu nádobí či kapáním na podlahu.

Kuchyně v panelovém domě, NOVOdesign

Varné centrum

Plynovou varnou desku neumisťujte pod okno, protože průvan může plamen zhasnout. Pozor na velké chyby, které Vám mohou znepříjemnit práci ve vaší kuchyni. Varnou desku, sporák ani dřez neumisťujte do rohu kuchyně. U nich totiž potřebujete manipulační a odkládací prostor minimálně 30 cm z každé strany. Také neumísťujte sporák a dřez bezprostředně vedle sebe. Nejpohodlnější je pracovní plocha právě mezi dřezem a varnou deskou, za optimum se považuje 1 - 1,2 m délky pracovní plochy mezi dřezem a varnou deskou.

Police a horní skříňky

Police a horní skříňky jsou dobře dostupné do 190 cm, do vyšších částí umísťujte věci, které nepoužíváte tak často. Optimální hloubka je 15 - 35 cm dle toho, co chcete ukládat. Na sklenice v jedné řadě Vám postačí horní skříňky s 15 cm hloubky, na talíře potřebujete hloubku 35 cm. Výšku umístění horních skříněk zvolte tak, aby při vaší výšce nebránily pohledu na celou hloubku pracovní desky, není nic horšího u přípravy jídla než se krčit abyste se přesvědčili, co se vám odkutálelo k zadní stěně linky.

Pokud uvažujete u linky s barovým pultem počítejte s menší hloubkou - od 20 cm do 40 cm, ale vyšší výškou - výška baru bývá cca 110 cm.

Ostatní rozměry skříněk volte s ohledem na celkový prostor. Nezapomeňte na dostatečnou výšku šuplat a polic pro vysoké lahve a pododobně. Ideální je mít speciální vysokou spížní skříň s plnovýsuvy s návazností na odkladovou plochu.

Ing. Kristýna Jandíková

Xtina Design se zabývá interiérovým designem, trendy a tipy na lepší bydlení. Na svých projektech pracuje tak, aby měly vlastní duši a nápad. Kromě interiérového designu se orientuje na tvorbu atypického nábytku a koketuje s interiéry podle Feng Shui.

Sdílet / hodnotit tento článek

Další kapitoly tématu „Kuchyně

  1. Kde začít při návrhu kuchyně?
  2. Materiály pro kuchyňskou linku
  3. Kuchyňské spotřebiče
  4. Ergonomie kuchyňské linky
  5. Příprava instalací pro kuchyňskou linku
REKLAMA
REKLAMA

estav.cz v žebříčku návštěvnosti TOPlist