REKLAMA

Podkrovní apartmán zalilo světlo díky chytrým nápadům architektů

Pokud jde o přímý popis projektu P-House, byli architekti z italského studia Sycamore Architects poněkud skromní: Rekonstrukce apartmánu rozložená do dvou navazujících etáží. Obytná plocha domácí části je obkroužena terasou, která jí dodává vzdušnost a lehkost.

Tento dojem umocňuje i odlehčené provedení podpůrných součástí ve společně sdílených místnostech. Navíc přirozené prosvětlení bytu dodává dynamiku: reaguje totiž přirozeně na proměny okolního města v rytmech střídání dne a noci.

Ústředním bodem realizovaného projektu se stal výtah s „krystalickou“ stěnou. Ten totiž svým prosklením umožnil prostup světla do nižší etáže, a funguje jako světelný tunel. Tato popisná stručnost a skromnost ale v zásadě není na místě.

Práce, kterou architekti během rekonstrukce bytu o užitné ploše 295 metrů čtverečních odvedli, si totiž zaslouží hlubší pozornost. A nejen proto, že se byt rozložený mezi páté a šesté patro nachází nad jednou z nejrušnějších tříd v okouzlujícím Římě.

Foto:  Luigi Filetici   / http://www.luigifiletici.com/Foto: Luigi Filetici / http://www.luigifiletici.com/

Kdo jsou ti páni architekti?

Předně, Sycamore Architects sice Raniero Botti založil už v roce 2002, ale od té doby se neprosazovali v rámci velkých a výrazných projektů. Ve své podstatě byli jen jedním z dlouhé řady nepříliš výrazných architektonických studií, které sází na diverzifikovaný mix schopností svých zaměstnanců, ale nemají potřebu pouštět se do nějakých zásadních projektů nebo velkých soutěží.

Hovořit se o nich začíná až nyní, kdy vyšel na světlo jejich P-House (na kterém pracovali od roku 2015). A až nyní se ukazuje, co vlastně lze díky nenápadné a skromné ale o to více pečlivé práci dosáhnout.

Sycamore Architects například mají na svém „účtu“ realizované výstavby a rozsáhlé rekonstrukce římských hotelů Delta Colosseum, Valadier, Mercure, Cinema Apolli a Marrio Renaissance. Proč je to pro nás důležité?

Foto:  Luigi Filetici   / http://www.luigifiletici.com/Foto: Luigi Filetici / http://www.luigifiletici.com/

Pokud jste někdy strávili dovolenou v Římě, je to nasnadě: zdejší ubytovací zařízení hotelového typu jsou ukázkou neskutečně stísněného, tmavého a až klaustrofobního prostoru. Zmíněné architektonické studio zatím pokaždé dokázalo na minimální ploše vykouzlit světlo, pohodlí, a příjemné klima. A všechny tyto zkušenosti se zrcadlí i v prostoru rekonstruovaného bytu P-House.

Ještě jeden rys práce Sycamore Architects je shodný u všech jimi dosud realizovaných projektů. Kladou totiž až „přehnaný“ důraz na systémy energetické efektivity a udržitelnost. V jejich případě však nejde o honbu za grálem čisté technologie.

Jde spíše o splynutí rozumných postřehů a chytrých nápadů. Jak zaznělo výše: Při osvětlení tmavého patra nečekejte girlandy úsporných LED zářivek, nebo masivní prosklení z mnohavrstvého skla, ale světlem prostoupený tubus „transparentního“ výtahu. Jednoduché, vyplývající z logického řešení a přitom efektivní.

Foto:  Luigi Filetici   / http://www.luigifiletici.com/Foto: Luigi Filetici / http://www.luigifiletici.com/

O projektu rekonstrukce bytu P-House konkrétněji

Renovace apartmánu je vždycky fascinující výzva. Ale když se k nám dostal projekt dvoj-apartmánu nad jednou z nejreprezentativnějších a nejkrásnějčích ulic Říma, místa, ze kterého můžete pozorovat střechu dómu svatopeterské baziliky, stala se z výzvy vášeň.“

Těžko říct, kolik si ke zhodnocení původní situace architekti nadsadili, ale pravdou je, že dispozice dvou apartmánů, respektive stísněného tmavého bytu v pátém patře a půdou na úrovni šestého, nedávala mnoho prostoru ke košatým myšlenkám.

Tým Raniera Bottiho si zvolil svůj „totem“ – centrální schodiště v srdci budovy, kolem které se rozhodl rozpracovat celý plán sloučeného apartmánu. Bílá barva na pozadí znásobuje světlost dosud uzavřených prostor a zvětšuje (alespoň opticky) vnitřní objem. S výjimkou kuchyně, kde jsou tóny pestřejší.

Foto:  Luigi Filetici   / http://www.luigifiletici.com/Foto: Luigi Filetici / http://www.luigifiletici.com/

V zásadě se tu ale v rámci celého bytu pohybujeme na úrovni monochromatické palety barev,“ dodávají architekti. Absolutní bělost střídá bílá malba s povrchovou texturou, případně kombinaci bílé barvy a lesklého nerezu kovu.

Výrazným prvkem rekonstrukce bytu bylo otevření a zpřístupnění široké terasy, ze které je možné shlížet na okolní město.  Struktura tzv. pergotendy je nasvícena přímo v nosných prvcích.

Údaje o projektu

Název projektu: P-House
Lokace: Viale dei Parioli, Řím, Itálie
Koncept: rekonstrukce podkrovního apartmánu
Architektonické studio: Sycamore Architects
Vedoucí architekt: Raniero Botti
Projektový tým: Letizia Licastro, Marco Dondolini, Pietro Grezia
Klient: soukromá osoba
Rozloha využitelné plochy: 295 m2 interiér, 200 m2 terasa
Dodavatelé: Arclinea, Vibia, Xal, Cea design
Zahájení projektové činnosti: 2015
Rok dokončení: 2017

Sdílet / hodnotit tento článek

Mohlo by vás zajímat

Vestavba bytů s terasami do podkroví v centru Vídně

Vestavba bytů s terasami do podkroví v centru Vídně

Vídeň a Praha mají historicky, místně i architektonicky k sobě nedaleko. Od devadesátých let se ale v každém městě liší přístup k takzvané střešní krajině. Zatímco Praha se snaží o zachování koloritu ...

JAK KOUPIT BYDLENÍ

Příručka Jak koupit bydlení

E-book: Příručka ZDARMA!

Pomocník při koupi domu, bytu, pozemku.

Partner tématu

Nejnovější články

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Akce a slevy

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

estav.cz v žebříčku návštěvnosti TOPlist