Hledat
Mapa cennemovitostí v ČR
estav.tvnový videoportál
Všechna témata

Malé temné podkroví proměnili v bydlení plné světla. Příjemné klima zajišťuje průvan jako v tropech

Zajímavě utvářená rekonstrukce podkrovního bytu, která skládá hold minulosti domu a přitom se nezříká současných řešení. Pro klimatizaci otevřeného prostoru je tu využita inspirace z tropů.
Foto: Studio de Nooyer

Ceny nemovitostí v Amsterodamu bourají strop, a proto se do dříve nezabydlených výšek upínají i zraky těch, co nějaké domy na dohled centra vlastní. Tímto způsobem se před pár lety dočkalo „zvelebení“ i prve nevyužívané patro domu, jež stojí v populární čtvrti De Pijp. Z jeho zaprášené a tmavé půdy se stalo podkroví. Původní majitel měl jistou vizi, jak by to mělo ve finále vypadat. Ale už ji nestačil naplnit, zůstal u toho, že zvýšil stávající střechu o 50 centimetrů. Domu se pak zbavil, a k vlastní rekonstrukci přikročil až současný, nynější majitel. Ten pak oslovil architekty ze studia Firm architects, kteří mu nabídli pomoc radou i skutkem.

Přáním klienta bylo vytvořit „soukromou rezidenci“, apartmán odpovídající svým stylem rytmu holandské metropole. Přání se odvíjelo od požadavků na poctivý, „mužný“ architektonický prostor s co největší užitnou plochou. Žádný standardní byt, a také žádné kompromisy. Jedinečný, na míru šitý uživateli. S tím, že by mělo jít o bydlení z principu udržitelné. Architekti proto navrhli a realizovali celé řešení koncepce prostředí, a zpracovali projekt takříkajíc od základů. Podkroví totiž (jak jde vidět v galerii) mělo pořád k nějaké obyvatelnosti daleko, a žádalo si ještě dodatečné stavební úpravy.

Byt rozdělený čárou na zdi

Jejich součástí bylo nové „vyvýšení“ prostoru. To bylo realizováno vytvořením prstence zdiva kolem staré základny. Na něj pak byly položeny (z větší části renovované, oživené) střešní trámy. Tento princip samotného prostoru, model nové elevace na starém základě, se stal východiskem pro celý návrh. V projektu je přitom vidět, že celý prostor zřetelně „podřezán" v místě, kam sahala stará zeď. Tento profil je umístěn ve výšce 95 centimetrů nad podlahou. Nad tuto vodorovnou linii je pak vše nové, pokryté omítnutými a izolovanými stěnami. Elegantní, moderní, dokončené.

Vše pod touto linií je autenticky staré, původní. Výsledkem je zajímavé rozvrstvení, které opticky navyšuje prostor, a současně odráží minulost domu. Aspekt toho, že se moderní apartmán nezříká své stavební historie a okatě přiznává, kde vyrostl, je rozhodně poutavým rysem. A posiluje i další koncepce materiálů. Stěny u země jsou zde vesměs holé, s hrubou texturou. Nad nimi se setkáme s použitím tmavých zrcadel, hladkých obkladů, jakoby nedokončených zinkových plechů, které jsou v kontrastu s přiznanými cihlami zdrojem zvláštní „drsné a syrové“ atmosféry.

Zdroj: Studio de Nooyer

Díky tomu je vše nad „řezem" novou interpretací, odrazem starého. A protože je tahle linie poplatná celému apartmánu, brzy se přes svou neobvyklost zažije a nepůsobí rušivě. Linie vedená v 95 centimetrech má pak nejen poetický původ, ale i praktický důvod. Harmonizuje totiž formát bytového vybavení. Je to výška kuchyňských dvířek, zábradlí. A jak připomínají architekti: „Je to centrální bod lidského těla, poloha těžiště. Stát spodní částí těla ve starém a horní částí těla v novém odráží zakořenění v minulosti a pohled do budoucnosti.“

Celý byt jako jeden objem

Architekti tak předávají velmi jednoduchým způsobem složité poselství, a výtečně jim s tím pomáhá stavební provedení celé domácnosti. Jinak je zdůraznění rozdílu mezi starými prvky a novými hodnotami už klasickou součástí projektů Firm architects. Obvykle jej doplňují na zakázku řešené doplňky, a ty nechybí ani zde. Provází vás na každém kroku. Cesta bytem začíná po otevření vstupních dveří, koridorem. Chodba je celá natřená na černo, staré schodiště je holé a hrubé. Nad ním je na zakázku vyrobené perforované zinkové schodiště. Visí – jak by to tu mohlo být jinak - 95 centimetrů nad podlahou, a spojuje byt se střešní terasou. Světlo ze střešního okna/výlezu prosvítá skrz perforaci dolů k tmavému vchodu. Když se tudy podíváte nahoru, uvidíte oblohu.

Zdroj: Studio de Nooyer

Nahoře na schodišti, v obývacím pokoji váš pohled vede ven skrze posuvné skleněné dveře, které zabírají celou stěny. Profil tohoto rámu je skryt ve stěnách, podlaze a stropě. Vzniká tak téměř bezrámová skleněná fasáda v místě, kde byla původně jen dvě malá okna. Obývací pokoj je jakostně prosvětlený prostor. Lze jej navíc ještě rozšířit, propojit s hlavní ložnicí pomocí velké dřevěné posuvné stěny. Za 900 mm širokými dveřmi na míru, které se plynule otevírají do stran, je pak umístěn prostor pro televizi a skříně.

Aby prostor působil co největší dojmem, rozhodli se architekti z Firm architecture apartmán pojmout jako jednolitý objem. Kromě spojitého obytného prostoru a hlavní ložnice jsou pak všechny ostatní funkce (koupelna, toaleta, prádelna a pokoj pro hosty), ukryty v reflexním boxu. Přístup do něj je zneviditelněn otočnými dveřmi, vyhotovenými z materiálu shodného jako u obkladů stěn. Zvláštní část zrcadlového obložení kvádru ve skutečnosti není zrcadlem, ale reflexním sklem. Je polo-průhledné z obývacího pokoje do koupelny. Nad sprchovým koutem pak zůstalo z původního umístěno střešní okno. Takže se vlastně můžete sprchovat pod širým nebem.

Pohoda uvnitř i navenek

Plně otevíratelná prosklená fasáda na jižní fasádě zajišťuje přirozené/pasivní vyhřívání bytu sluncem za jasných dní. A když se slunci z mraků nechce? Je tu izolace podlahy (o tloušťce 17 cm), izolované stěny a tvar vnější izolované střechy, které zajišťují, že byt své vnitřní teplo zbytečně neztrácí. A když je poptávka po čerstvém vzduchu? Jediná velká síťová clona může zakrýt celou zadní fasádu, může jí profukovat vítr. Větrání, které se takhle zajišťuje, je důležité pro dobré řízení teploty.

Střešní poklop nad vchodem na boční straně domu je elektrický a v horkých dnech jej lze otevřít. Perforované zinkové schodiště pod poklopem odráží většinu slunečního světla do prostoru. A protože v nejvyšším bodě prostoru může unikat teplejší vzduch, vzniká přirozený průvan. Tento princip přirozeného větrání, průvanu, si architekti firmy vypůjčili z tropické architektury. Díky tomu je v létě v domě příjemný chládek. Díky tomu činí spotřeba plynu na vytápění jen pětinu toho, co si běžně amsterodamské podkrovní byty žádají.

Údaje o projektu

Název projektu: Reflections of the Past – An Amsterdam loft
Typ projektu: komplexní rekonstrukce podkrovního bytu
Architektonické studio: Firm architecture
Lokalizace: De Pijp, Amsterodam, Holandsko
Vedoucí projektu: Niek Joanknecht
Rok dokončení (finalizace): 2021
Užitná plocha: 94 m2
Klient: soukromá osoba

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

Přečtěte si více k tématu Interiér

Zdroj: Fotolia.com - interiorphoto

Konference INTERIÉRY bude o trendech a tradicích

Návštěvníci se mohou těšit na významné světové specialisty v oblasti trendů. Přednášku přislíbila italská architekta a specialistka na trendy Elisabetta Rizzato ze studia Italianbark a Dr. Leonhard Oberascher z Rakouska, který se zaobírá studiem barev a předpovídání trendů.

Semlerova rezidence, foto: PLZEŇ-TURISMUS

Semlerova rezidence se otevírá pro veřejnost

Semlerova rezidence je jediná z realizací dle konceptu od světoznámého architekta Adolfa Loose v Plzni, ve které najdeme Loosův tzv. Raumplan. Nahlédnout lze do celkem 7 interiérů od Loose. Více dochovaných realizací od jednoho ze zakladatelů moderní architektury najdeme pouze ve Vídni.

Sbírka rámů Tomáše Hejtmánka, foto: René Volfík

Umění rámu, nádheru zanikajícího řemesla uvidíte na výstavě

Téměř tři sta starožitných obrazových rámů včetně padesáti nádherných zrcadel představí od 9. září do 16. října prodejní výstava Umění rámu v galerii a aukčním domě Arthouse Hejtmánek v Praze 6. Ten navíc návštěvníkům ukáže ještě tři originální díla z oblasti digitálního umění.

E-book: Příručky ZDARMA!

Příručka Jak koupit bydlení

Jak koupit bydlení

Pomocník při koupi domu, bytu, pozemku.

Příručka Jak na povolení rodinného domu

Příručka Jak na povolení rodinného domu

Poradíme s vyřízením stavebního povolení

Nejnovější články

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Akce a slevy

Zdroj: SATJAM

Podzimní akční slevy na krytiny SATJAM

Podzimní akční slevy na krytiny SATJAM

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA